Οικολογικές ταφές μετατρέπουν τα σώματα σε

Οικολογικές ταφές μετατρέπουν τα σώματα σε “σπόρους” για ένα δέντρο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο θάνατος και η κηδεία ενός ανθρώπου φέρνουν λύπη και στενοχώρια στα αγαπημένα πρόσωπα που μένουν πίσω στη ζωή. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν επιλεγεί: φέρετρα, εκταφές, αποτέφρωση. Ωστόσο, μια εταιρεία που ονομάζεται Capsula Mundi πειραματίζεται με μια μοναδική μέθοδο ταφής που μετατρέπει τον νεκρό σε ένα δέντρο.

Η υποκείμενη ιδέα είναι αρκετά απλή και η διαδικασία είναι ουσιαστικά ο κύκλος ζωής ενός δέντρου. Ο νεκρός θα τοποθετηθεί σε ένα ειδικό αυγοειδές δοχείο, μία κάψουλα, που κατασκευάζεται ειδικά από την Capsula Mundi που θα λειτουργήσει ως “σπόρος”.

Η κάψουλα θα ταφεί στο έδαφος με ένα δέντρο από πάνω. Χάρη στο γεγονός ότι η κάψουλα είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να είναι 100% βιοαδιασπώμενη, θα αποσυντεθεί μόνη της στο χώμα. Το εσωτερικό του σώματος θα αρχίσει επίσης να αποσυντίθεται και να μετασχηματίζεται σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία με τη σειρά τους θα απορροφηθούν από τις ρίζες του δέντρου ακριβώς από πάνω του.

Αυτή η ιδέα θα επέτρεπε στους αγαπημένους εκλιπόντες να “ζουν” για πάντα ως μέρος ενός δέντρου. Θα καθιστούσε επίσης τους τόπους ταφής, όπως τα νεκροταφεία, ένα πολύ πιο “χαρούμενο” και ζωντανό μέρος. Αντί να υπάρχουν νεκροταφεία με σειρές από τάφους, ή να υπάρχει ένα δοχείο με την τέφρα, η οικολογική ταφή θα ήταν ένα εξαίσιο μνημείο, όπου οι φίλοι και οι οικογένειες μπορούν να επισκεφθούν, να φροντίσουν τα δέντρα τους και να περάσουν χρόνο με όσους έχασαν.

Η κάψουλα, αντικαθιστά το παραδοσιακό φέρετρο, είναι πραγματικά εντελώς από οργανικό και βιοαποικοδομήσιμο υλικό, που επιτρέπει στο δέντρο να μεγαλώνει. Αφού ενθυλακωθεί το σώμα στο ταφικό κέλυφος σε στάση εμβρύου, θα φυτευτεί ένας σπόρος δέντρου, ή ένα άλλο φυτό στην κορυφή του κορμού. Ο τύπος του δέντρου θα εξαρτηθεί από το τι έχει επιλέξει εκ των προτέρων ο αποθανών ή οι εν ζωή συγγενείς.

Παρόλο που η ιδέα αυτή κινείται πολύ γρήγορα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ενστάσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να επιλύσει η Capsula Mundi.

Πάντως, το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλο από τον κόσμο, καθώς θα επιτρέπει στους αποθανόντες να συνεχίσουν να “ζουν”, αλλά και στους συγγενείς και φίλους που θα μπορούν να συναντούν το αγαπημένο τους πρόσωπο, μακριά από άψυχες πλάκες νεκροταφείων, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν και την οικολογική τους συνείδηση και βοηθούν τον πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Capsula Mundi – Burial Pods

diadrastika.com