Πλανήτες με την εμφάνιση

Πλανήτες με την εμφάνιση “οφθαλμού”

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι ανακαλύψεις άλλων πλανητών, εξωπλανητών, σε άλλα αστέρια είναι μία καθημερινή ρουτίνα πλέον. Όμως γιγαντιαίοι πλανήτες με την εμφάνιση ενός οφθαλμού, είναι εντυπωσιακοί και φαίνεται να έχουν μπερδέψει κάπως τους επιστήμονες.

Έχουμε ακούσει για δυνητικά κατοικίσιμους πλανήτες, για γιγάντιους πλανήτες, για νάνους πλανήτες, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε ακούσει για πλανήτες σε σχήμα “οφθαλμού”.

Αυτού του είδους οι πλανήτες, δεν έχουν να κάνουν με κάποια θεωρία συνωμοσίας, ότι μπορεί να μας παρακολουθούν πλανήτες-μάτια, αλλά για μία επιστημονική προσέγγιση. Αλλά, τι είναι αυτοί οι πλανήτες;

Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο περίεργο όσο φαίνεται: η εμφάνιση αυτών των σωμάτων έχει να κάνει με την “παρεμπόδιση της παλίρροιας”.

Το “παλιρροϊκό μπλοκάρισμα” είναι όταν ένα σώμα σε τροχιά περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα με την τροχιά. Αυτό σημαίνει ότι έχει πάντα μια πλευρά προς το σώμα στο οποίο περιστρέφεται, ενώ η άλλη πλευρά είναι πάντοτε προς τα έξω.

Η Σελήνη, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, οπότε βλέπουμε πάντα την μία πλευρά της και δεν βλέπουμε ποτέ την αθέατη πλευρά της.

Η Γη δεν εμποδίζεται από μία τέτοια “παλίρροια” γι ‘αυτό έχουμε έναν κύκλο ημέρας και νύχτας. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εξωπλανήτες που έχουν μπλοκαριστεί από την παλίρροια στα αστέρια τους. Αυτό σημαίνει ότι η μία πλευρά είναι σε αιώνια μέρα και η άλλη σε διαρκή νύχτα.

Ανάλογα με το πόσο κοντά είναι ο πλανήτης “οφθαλμός” στο αστέρι γύρω από το οποίο είναι σε τροχιά, η μία πλευρά θα μπορούσε να είναι ξηρή, χωρίς καθόλου νερό. αλλά η άλλη πλευρά, στο σκοτάδι, θα μπορούσε να έχει ένα τεράστιο στρώμα πάγου, που τελειώνει σε ένα παγωμένο δαχτυλίδι. Όλο αυτό μαζί, δημιουργεί την εικόνα ενός πλανήτη-οφθαλμού.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 στο περιοδικό Astrobiology, αυτός ο δακτύλιος θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος, σε ένα διαρκές λυκόφως, με νερό από τη δημιουργία παγετώνων που θα μπορούσε να επιτρέπει σε μια εύφορη περιοχή να αναπτυχθεί η βλάστηση. Αυτό είναι ένα “καυτό μάτι”.

Στη συνέχεια, όμως, σύμφωνα με τον αστρονόμο Sean Raymond, θα υπάρχει o “παγωμένος οφθαλμός”, πολύ πιο μακριά από τη ζέστη του αστεριού του.

«Οι πλανήτες του ζεστού οφθαλμού και του παγωμένου οφθαλμού είναι ακραίες περιπτώσεις, αλλά οποιοσδήποτε πλανήτης που είναι μπλοκαρισμένος από την παλίρροια στο αστέρι του είναι πιθανό να φαίνεται πολύ διαφορετικός στην ημέρα και στη νύχτα», δήλωσε ο Raymond.

Αν και οι τεράστιες διογκώσεις γύρω από το “μάτι” φαίνεται ως κάτι εντυπωσιακό, σίγουρα δεν είναι η πιο περίεργη ιδέα που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε στον δικό μας ή και σε άλλους γαλαξίες. Ποιος ξέρει τι άλλο θα μπορούσε να είναι υπάρχει και να βρεθεί;…

diadrastika.com

loading...