Τεράστιο δεινόσαυρο με ραδιενεργό κρανίο βρήκαν επιστήμονες στην Γιούτα των ΗΠΑ

Τεράστιο δεινόσαυρο με ραδιενεργό κρανίο βρήκαν επιστήμονες στην Γιούτα των ΗΠΑ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι παλαιοντολόγοι βρήκαν σχεδόν έναν ολόκληρο σκελετό που ανήκει σε ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρου. Αυτό το πλάσμα φαίνεται ότι μπορούσε να κινηθεί σε δύο οπίσθια άκρα, είχε 80 δόντια και πάνω από τα μάτια διακρίνεται να υπήρχε ένα κέρατο. Ζούσε περίπου 155 εκατομμύρια χρόνια πριν, στο έδαφος όπου βρίσκεται η Γιούτα σήμερα.

Αρχικά, οι ειδικοί κατόρθωσαν να ξεθάψουν έναν σκελετό χωρίς κεφάλι, ο οποίος ήταν σε ένα τεράστιο πέτρινο μπλοκ. Το κρανίο του δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε μόλις έξι χρόνια αργότερα, ενώ εξερευνούσαν την περιοχή με τη βοήθεια ενός ειδικού ανιχνευτή.

Μετά τη μελέτη, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι είχαν ανακαλύψει ένα νέο είδος, το οποίο ως εκ τούτου ονομάστηκε Allosaurus jimmadseni.

Αυτός ο δεινόσαυρος αποδείχθηκε ότι ήταν ο αρχαιότερος από όλους τους άλλους που ήταν δυνατό να ανιχνευθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν επίσης ένα από τα μεγαλύτερα πλάσματα που εκείνη τη στιγμή ζούσαν στη Γη.

Το μήκος του ήταν περίπου 9 μέτρα, και το βάρος έφτανε σχεδόν τους δύο τόνους. Λόγω του γεγονότος ότι το κρανίο είναι αρκετά ελαφρύ και στενότερο, ο δεινόσαυρος δεν είχε τόσο μεγάλη κάλυψη όρασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το στυλ κυνηγιού του θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από άλλα είδη.

Το γεγονός ότι το κρανίο βρέθηκε από τον Ramal Jones, ένα συνταξιούχο του Πανεπιστημίου της Utah με ειδικό ανιχνευτή ραδιενέργειας, δεν προκάλεσε κανέναν προβληματισμό στους επιστήμονες, καθώς οι ειδικοί σημείωσαν ότι πολύ συχνά υπάρχουν ραδιενεργά οστά δεινοσαύρων, στα οποία έχουν συσσωρευτεί διάφορες ουσίες για πολλές χιλιετίες, όπως αναφέρεται στο livescience.com

diadrastika.com

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.