Ίδιος πλανήτης, ίδια οπτική γωνία, αλλά γιατί οι ρωσικές δορυφορικές εικόνες της Γης φαίνονται τόσο διαφορετικές από εκείνες της NASA;

Όπως θα δούμε στη συνέχεια παρακάτω ενδεικτικά, δορυφορικές εικόνες της Γης από τον ρωσικό δορυφόρο Elektro-L είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές που καταγράφονται και δημοσιεύονται από τη NASA όλα αυτά τα χρόνια. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Διαβάστε επίσης: Η Γη μας δεν είναι γαλάζια ούτε γαλανοπράσινη, αλλά πολύ πιο σκοτεινή, σύμφωνα με εικόνα από ιαπωνικό δορυφόρο

Είναι μερικές από τις πιο αποκαλυπτικές και συναρπαστικές εικόνες που έχουν ληφθεί από τη Γη. Σαφώς παρουσιάζουν διάφορα χρώματα της Γης ανάλογα με το έδαφος και με αρκετές λεπτομέρειες στο περίγραμμα ύψους των βουνών και είναι απίστευτα όμορφες.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι επίσης μοναδικές και εντελώς διαφορετικές από τις δορυφορικές εικόνες του πλανήτη μας που κυκλοφορούν από τις πολυάριθμες αποστολές της NASA όλα αυτά τα χρόνια.

Ο λόγος που παρουσιάζουν αυτή την διαφορά στην εμφάνιση της Γης μπορεί να αποδοθεί σε μια διαφορετική μέθοδο ερμηνείας των δεδομένων που εκπέμπονται πίσω στον πλανήτη.

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος Elektro-L στέλνει εικόνες σε έλεγχο εδάφους κάθε 30 λεπτά, αλλά είναι σε θέση να στείλει τις εικόνες κάθε δέκα λεπτά. Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιανουάριο toy 2011 και, τότε, βρισκόταν κάπου 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τον ισημερινό.

Ωστόσο, ενώ οι φωτογραφίες της Γης του Elektro-L μπορεί να φαίνονται πιο ακριβείς από τις εικόνες της NASA, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι δεν είναι.

Δορυφορικές εικόνες Elektro-L και GOES

Ο Δρ Robert Simmon, από το Παρατηρητήριο της Γης της NASA στο Κέντρο πτήσης Space Goddard στο Μέριλαντ, δήλωσε ότι οι ρωσικές εικόνες δεν είναι ούτε καλύτερες ούτε χειρότερες από εκείνες της NASA.

Είπε στο Gizmodo: «Αυτές οι δορυφορικές εικόνες του Elektro-L είναι ένας συνδυασμός ορατών και σχεδόν υπέρυθρων μηκών κύματος, έτσι δείχνουν τη Γη με τρόπο που δεν είναι ορατός στα ανθρώπινα μάτια – για παράδειγμα, η βλάστηση φαίνεται κόκκινη”.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Δεν είναι καλύτερες ή χειρότερες από τις εικόνες της NASA, αλλά δείχνουν διαφορετικά πράγματα».

Το Elektro-L πραγματοποιεί εικόνες χρησιμοποιώντας τρεις ζώνες σε ανακλώμενο φως, μία κόκκινη και δύο υπέρυθρες ζώνες, μία από τις οποίες είναι ένας δείκτης βλάστησης καθώς τα φυτά αντανακλούν σαφώς την υπέρυθρη ακτινοβολία.

Αυτό το σύστημα μπορεί να προσομοιώνει μια τυπική έγχρωμη εικόνα ερυθρού / πράσινου / μπλε.

δορυφορικές εικόνες Γης από Ρωσία

Αντίθεση: Μια άλλη εικόνα που λαμβάνεται από την Elektro-L (επάνω) είναι ουσιαστικά διαφορετική από τη μέθοδο που χρησιμοποιεί η NASA για τη λήψη και την αποκωδικοποίηση των δορυφορικών εικόνων.

Η εικόνα της NASA (κάτω) δίνει λιγότερη έμφαση στο χρώμα της βλάστησης και είναι πιο ρεαλιστική.

δορυφορικές εικόνες Γης από NASA

Οι ισοδύναμοι δορυφόροι GOES της NASA, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν ζώνες υπέρυθρων και δεν μπορούν να αποτυπώσουν ασπρόμαυρες δορυφορικές εικόνες χρησιμοποιώντας πολλαπλά μήκη κύματος υπερύθρου.

Στη συνέχεια μεταφέρονται σε έγχρωμες εικόνες, φέρνοντας μαζί το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε, με την τεχνολογία 3D.

Με απλά λόγια, η μέθοδος της NASA μας δείχνει τι βλέπει πραγματικά το μάτι, ενώ οι δορυφορικές εικόνες του Elektro-L της Ρωσίας προσφέρουν μια διαφορετική άποψη που μπορεί να είναι πιο αποκαλυπτική, αλλά δεν είναι τόσο ρεαλιστική, όπως αναφέρεται στην βρετανική dailymail.co.uk.

diadrastika / Image by PIRO4D from Pixabay