σκόρδα

Το σκόρδο και ο κανόνας των 10 λεπτών για να μας προσφέρει τις θαυμάσιες ιδιότητές του στο φαγητό

Είναι η εποχή των κρυωμάτων και της γρίπης και όλοι γνωρίζουμε ότι το σκόρδο είναι η απάντηση της φύσης σχεδόν στα περισσότερα προβλήματα που μας απασχολούν.

Το πιο δραστικό συστατικό στο σκόρδο είναι  η allicin, η οποία κάνει θαύματα.

Τρία σκελίδες σκόρδου έχουν αρκετή allicin για να παρέχουν στο σώμα μας την ίδια αντιβακτηριακή δράση με την τυπική δόση της πενικιλίνης , χωρίς παρενέργειες

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το σκόρδο είναι γνωστό ως η “πενικιλίνη της φύσης” 

Ωστόσο, πολλές φορές ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το σκόρδο δεν μας προσφέρει τις θαυμάσιες ιδιότητές του και η θεραπευτική του αξία καταστρέφεται -και ας δούμε γιατί

Η ένωση αλλισίνη-allicin δεν είναι πάντοτε παρούσα στο σκόρδο, αλλά σχηματίζεται μόνο όταν υπάρξει ρήξη των ιστών του,για παράδειγμα, όταν κόβουμε ή πολτοποιούμε μια σκελίδα σκόρδο.

Το σκόρδο περιέχει ένα θειούχο αμινοξύ την αλλιίνη-alliin και το ένζυμο την αλλιινάση-alliinase

Όταν πολτοποιούμε και τεμαχίζουμε το σκόρδο, η αλιίνη και η αλιινάση αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν την πολύτιμη ουσία αλλισίνη.
Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή , διότι οι ουσίες αυτές του σκόρδου για να αντιδράσουν χρειάζονται χρόνο και ο χρόνος αυτός είναι τα περίφημα 10 λεπτά

Έτσι όταν συνθίβουμε το σκόρδο χρειάζονται 10 λεπτά ώστε η αλλιίνη-alliin και η αλλιινάση-alliinase να αντιδράσουν και να δώσουν την αλλισίνη-allicin.
Όταν η αλλισίνη-allicin δημιουργηθεί δεν πρέπει να παραμείνει πολύ ώρα εκτεθειμένη στον αέρα διότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ασταθή ένωση.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Προσθέτουμε λοιπόν πάντα πολτοποιημένο το σκόρδο μας στα φαγητά μας  και πάντα 10 με 15 λεπτά μετά την πολτοποίησή του για να έχουμε το μέγιστο της δύναμής του.

Η αλλισίνη-allicin έχει πολλές και ισχυρότατες ιδιότητες συμπεριλαμβανομένων των ανοσοδιεγερτικών,
αντιβακτηριακών,
αντιφλεγμονωδών,
αντικαρκινικών,
αντιοξειδωτικών  και αντιβιοτικών.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως το μαγείρεμα καταστρέφει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του σκόρδου , εάν θέλουμε να εμποδίσουμε την ολική καταστροφή των θρεπτικών συστατικών του, το πολτοποιούμε και το αφήνουμε 10 λεπτά πριν το μαγειρέψουμε σε πολύ χαμηλή θερμότητα και για πολύ λίγη ώρα.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr

Φωτογραφία congerdesign από το Pixabay

loading...