Αρχαία πλάκα των Βίκινγκ ανησυχεί για μελλοντική καταστροφή του κλίματος και τον ερχομό του Ράγκναροκ, δηλαδή, το τέλος του κόσμου

Αρχαία πλάκα των Βίκινγκ ανησυχεί για μελλοντική καταστροφή του κλίματος και τον ερχομό του Ράγκναροκ, δηλαδή, το τέλος του κόσμου

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πέμπτη 19/03/20: Μια αρχαία πέτρινη επιφάνεια των Viking μίλησε για μια επικείμενη κλιματική καταστροφή και πώς θα υπήρχε μια μάχη μεταξύ του “ζεστού και κρύου, της ζωής και του θανάτου”.

Η επιγραφή στη σπηλιά της Rök δεν συνδέεται με ηρωικές ενέργειες στον πόλεμο. Αντίθετα, ασχολείται με τη σύγκρουση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τη θερμότητα και το κρύο, τη ζωή και το θάνατο.

Η Rok Stone, μια πέτρινη σφαίρα των Βίκινγκ που κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα στην κεντρική Σουηδία, έδειξε ότι η ανησυχία για το κλίμα δεν αφορά μόνο για τους ανθρώπους του 21ου αιώνα. Οι ερευνητές προσπάθησαν να μεταφράσουν τις 700 σειρές που καλύπτουν την πλάκα και τώρα πιστεύουν ότι έχουν την απάντηση.

Εμπειρογνώμονες από τρία σουηδικά πανεπιστήμια πιστεύουν ότι η πλάκα έχει ανεγερθεί στη μνήμη του γιου ενός άνδρα και μιλά για προηγούμενες κλιματικές διακυμάνσεις θερμότητας και κρύου και πώς ο άνθρωπος που το έγραψε ανησυχεί για το μελλοντικό κλίμα.

Τον 6ο αιώνα, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κατέρρευσαν, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, υποδηλώνοντας ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα κάποιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, πιστεύεται ότι σημειώθηκε μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, δημιουργώντας μακροχρόνιες ακτινοβολίες στο πάνω μέρος του βόρειου ημισφαιρίου.

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες από το συνηθισμένο και τα περίεργα χρώματα που εμφανίστηκαν στον ουρανό, έφεραν στο άτομο την έμπνευση να γράψει την πλάκα ύστερα από μια κλιματική καταστροφή. Οι εμπειρογνώμονες έγραψαν στη μελέτη τους:

“Η επιγραφή αντιμετωπίζει το άγχος που προκαλείται από το θάνατο ενός παιδιού και τον φόβο μιας νέας κλιματικής κρίσης παρόμοιας με την καταστροφική μετά το 536 μ.Χ.” 

Οι γραμμές στην πλάκα αναφέρονται σε μάχες που διήρκεσαν εκατοντάδες χρόνια, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να ήταν μια μεταφορά για το κλίμα. Οι επιστήμονες έγραψαν:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Η σύγκρουση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τη ζέστη και το κρύο, τη ζωή και το θάνατο».

Ο κ. Bo Graslund, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, δήλωσε:

“Πριν από την ανέγερση της πέτρας Ρόουν, συνέβη μια σειρά από γεγονότα που πρέπει να φάνηκαν εξαιρετικά απειλητικά: μια ισχυρή ηλιακή θύελλα χρωματίζει τον ουρανό με δραματικές αποχρώσεις του κόκκινου, οι καλλιέργειες υπέφεραν από ένα εξαιρετικά κρύο καλοκαίρι και αργότερα μια ηλιακή έκλειψη συνέβη αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου. Ακόμα και ένα από αυτά τα γεγονότα θα ήταν αρκετό για να υπάρξει κάποιος άλλος φόβος Fimbulwinter.”

Το Fimbulwinter, ή Fimbulvinter, είναι ένα από τα σημάδια, σύμφωνα με την μυθολογία των Νορβηγών, που θα ανακοινώσει τον ερχομό του Ragnarok, δηλαδή, το τέλος του κόσμου.

The Rök Runic Inscription Read in Old Swedish by Henrik Williams

diadrastika.com