Οι απροσδόκητες επιπτώσεις της καραντίνας στην Φύση

Οι απροσδόκητες επιπτώσεις της καραντίνας στην Φύση

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Παρασκευή 20/03/20: Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε καραντίνα λόγω της πανδημίας του νέου ιού COVID-19. Μετά την ανάληψη περιοριστικών πολιτικών μέτρων, φαίνεται να υπάρχουν απροσδόκητες συνέπειες όπως φαίνεται να παρατηρείτε σε συγκεκριμένες περιοχές και πόλεις.

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως καθώς ο ιός εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρο τον κόσμο, οι συνέπειες της εξάπλωσής του φαίνεται να καταστρέφουν τα κέρδη που είχαν συσσωρευτεί στα παγκόσμια χρηματιστήρια στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης.

Αυτό οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σχεδόν στο 0%, αναζητώντας απεγνωσμένα μέτρα για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ρευστότητας. Ωστόσο, τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, καθώς η παραγωγή διαρκών αγαθών και η παγκόσμια μεταφορά για τη διανομή τους φαίνεται να είναι στην χαμηλότερη ιστορική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες για το περιβάλλον, πέραν των αρνητικών επιπτώσεων στην πρόσβαση στα προϊόντα και τα τρόφιμα που μπορεί να υποφέρει ο πληθυσμός. Αυτό, επειδή η έκτακτη ανάγκη οδήγησε στη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, λόγω της προαναφερθείσας χαμηλότερης βιομηχανικής παραγωγής και της μείωσης των παγκόσμιων μεταφορών.

Η πιο παραδειγματική περίπτωση είναι αυτή της Κίνας, της χώρας που αναφέρθηκε στις πρώτες χώρες εξάπλωσης του νέου ιού από τα τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό επέβαλε το κλείσιμο των εργοστασίων, των καταστημάτων και των ταξιδιωτικών περιορισμών για να αντιμετωπίσει την επιδημία από τον Ιανουάριο.

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, όπως καταδεικνύουν οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύονται από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε επίσης στην Ιταλία, την πιο πληγείσα χώρα μετά την Κίνα. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η χώρα έλαβε μέτρα παρόμοια με αυτά της Κίνας, τα οποία οδήγησαν σε απότομη μείωση του ΝΟ2, όπως έδειξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σε βίντεο με δεδομένα που συγκέντρωσε ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P.

Αυτές οι μειώσεις των εκπομπών τοξικών αερίων οδήγησαν σε κάποια ανάλυση σχετικά με τις συνέπειες του φαινομένου. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Stanford και την Earth Systems, χρησιμοποίησαν τα στοιχεία εκπομπών της Κίνας για να υπολογίσουν ποιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει η μείωση της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις αυτής της μείωσης των εκπομπών στο περιβάλλον μας θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν περισσότερες ζωές από όσες σκοτώνει ο νέος ιός. Σε μια δημοσίευσή στην διεπιστημονική ομάδα Global Food, Environment and Economic Dynamics ή G-FEED, ο ερευνητής Marshall Burke εξήγησε:

«Εκτιμώ ότι σώθηκαν 1.400 παιδιά κάτω των 5 ετών και σώθηκαν 51.700, πάνω από 70. Ακόμη και κάτω από αυτές τις πιο συντηρητικές υποθέσεις, οι ζωές που σώζονται λόγω της μείωσης της μόλυνσης είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερες από τις ζωές που χάθηκαν άμεσα από τον ιό”.

Σε κάθε περίπτωση, ο ερευνητής δήλωσε ότι θα ήταν “εσφαλμένο και περιφρονητικό” να υπονοηθεί ότι οι πανδημίες είναι καλές για την υγεία, αφού τα οφέλη από τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν λαμβάνουν υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική παραγωγή και τις κοινωνικές αλλαγές. Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να “αντισταθμίσουν τα οφέλη για την υγεία από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης”, καταλήγει ο Burke.

Επιπλέον, η φύση επιστρέφει κάνοντας ένα come back διεκδικώντας όσα της έχει στερήσει ο άνθρωπος, καθώς πολλά ζώα και φυτά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ξανά σε περιοχές όπου πριν δεν υπήρχαν. Και κάπου εδώ, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η Φύση παίρνει την εκδίκησή της, ή ότι φροντίζει άμεσα να επαναφέρει την ισορροπία.

Los canales de Venecia están más limpios tras las restricciones por el coronavirus

diadrastika.com

loading...