Οι επιστήμονες μας ενημερώνουν ότι οι ιοί είναι ζωντανά πλάσματα

Οι επιστήμονες μας ενημερώνουν ότι οι ιοί είναι ζωντανά πλάσματα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πέμπτη 19/03/20: Μια αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι ιοί είναι ζωντανοί και έχουν εξελιχθεί από έναν κοινό πρόγονο, όπως τα κύτταρα των ζώων και των φυτών.

Οι βιολόγοι Arshan Nasir και Gustavo Caetano-Anollés συνέκριναν τη δομή των πρωτεϊνών και των κυττάρων, εξετάζοντας 5.080 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων 3.460 ιών. Συγκριτική ανάλυση ανίχνευσε 442 δομές (πτυχές) μεταξύ των κυττάρων και των ιών και 66 που είναι αποκλειστικά ιογενείς.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστημονικής μελέτης, θα ήταν αρκετό να θεωρηθούν οι ιοί όχι μόνο ως “γονείς κλέφτες” αλλά και ως δημιουργοί της διαφορετικότητας. Επιπλέον, το γεγονός ότι πρέπει να δανείζονται δομές και πρώτες ύλες από τα κύτταρα που μολύνουν δεν θα ήταν επαρκής λόγος να τα βγάλουμε από τα περιθώριο της ζωής.

Βασικά, ακόμη και τα παρασιτικά βακτήρια και οι μύκητες εξαρτώνται από άλλους οργανισμούς για να ζήσουν. Η Διεθνής Επιτροπή Ταξινόμησης Ιών τους χωρίζει σε 7 κατηγορίες, αλλά πολλά ακόμη πρέπει να ανακαλυφθούν καθώς έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόλις πέντε χιλιάδες ιοί, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο υπάρχουν. Το σύμπαν αποδεικνύεται εκπληκτικά ποικίλο σε ιούς, σκεφτείτε μόνο τους “γίγαντες” που έχουν έρθει στο προσκήνιο πρόσφατα, οι οποίοι ανταγωνίζονται κάποια βακτήρια σε μέγεθος.

Για παράδειγμα, το Coronavirus SARS-CoV-2 που έχει μετατραπεί σε Covid-19 αυτές τις μέρες και πανικοβάλει ολόκληρο τον πλανήτη, με χιλιάδες θανάτους.

Πολλοί ερευνητές αρνούνται ότι ο ιός έχει το δικαίωμα να καλείται ή να ταξινομείται με άλλο τρόπο μεταξύ των ζώντων πραγμάτων, επειδή δεν μπορούν να αναπαράγουν (και να μολύνουν μόνο ξένα κύτταρα) ή να έχουν μεταβολισμό. Ωστόσο, οι Nasir Arshan και Gustavo Caetano-Anollés υποδηλώνουν ότι οι ιοί αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική μορφή από αυτή άλλων ζωντανών οργανισμών.

Με την πάροδο του χρόνου, οι μελετητές έχουν επανειλημμένα αλλάξει γνώμη σχετικά με τους ιούς: αρχικά θεωρούνταν ένα δηλητήριο (αυτό σημαίνει το λατινικό τους όνομα), αφού αναγνώρισαν τις μολυσματικές ικανότητές τους, αρχίσαμε να τους θεωρούμε πολύ απλούς ζωντανούς οργανισμούς.

Ο Caetano-Anollés είναι πεπεισμένος για αυτό ότι οι ιοί είναι ζωντανά πλάσματα και λέει: «Αξίζουν μια θέση στο δέντρο της ζωής».

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Where Did Viruses Come From?

diadrastika.com