Η εξωγήινη επαφή θα μπορούσε να φέρει στην ανθρωπότητα περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης

Η εξωγήινη επαφή θα μπορούσε να φέρει στην ανθρωπότητα περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Φανταστείτε ποιες δυνατότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν αν η ανθρωπότητα έρθει πραγματικά σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό, ικανό να αναδημιουργήσει την επιφάνεια της Γης, να αυξήσει το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να εξαπλωθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός σε όλο το Σύμπαν. Φανταστείτε ότι αυτή η υψηλότερη νοημοσύνη ήταν μόνο δέκα ή δύο χρόνια μακριά, περιμένοντας να έρθει σε επαφή μαζί μας.

Ωστόσο, οι εικασίες σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής που έχουν διαδοθεί μέχρι σήμερα στερούνται σημαντικών ανατροφοδοτήσεων που τους προσφέρουν τη σωστή αξία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες από τις θεωρίες που υποθέτουν την ύπαρξη των εξωγήινων αντιμετωπίζονται αρνητικά, με δυσπιστία και σαρκασμό.

Μεταξύ των οργανώσεων που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, για να αποδείξει την αλήθεια αυτών των υποθέσεων, υπάρχει το Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI), ο κύριος σκοπός του οποίου είναι ακριβώς να έρθει σε επαφή με τους εξωγήινους. Ο πρόεδρός της, Douglas Vakoch, είναι στην πραγματικότητα πεπεισμένος ότι η επαφή με τους ξένους από τα άστρα είναι πολύ κοντά, το αργότερο μέσα σε 10-20 χρόνια.

Ωστόσο, οι σκεπτικιστές και οι κριτικοί εναντίον αυτής της εκτίμησης, καθώς και άλλοι οργανισμοί που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, διακινούν την αντίθετη άποψη, αν όχι την εντελώς αποτρεπτική στάση των υποθέσεων που φοβούνται, πιθανώς λόγω των επιπτώσεων που θα προέκυπταν από μια τέτοια δυνατότητα.

Ένας από τους πιο διάσημους ακαδημαϊκούς χαρακτήρες που επέκρινε την ιδέα να έρθουν σε επαφή με τους αλλοδαπούς ήταν ο αείμνηστος Stephen Hawking, ο οποίος ισχυρίστηκε έντονα ότι η επαφή με τους εξωγήινους, με τις δυνατότητές τους και την ευφυΐα τους, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ως πρόβλημα για την τύχη της ανθρωπότητας.

Ο Vakoch, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψη μιας μη-επίγειας ευφυούς ζωής θα αποτελέσει σημαντικό κλειδί πρόσβασης για σωστή τεχνολογική πρόοδο, όπου ο άνθρωπος συχνά σκοτώνει και καταστρέφει αντί να χτίζει. Μια μη ασήμαντη προϋπόθεση, διότι σύμφωνα με τον Vakoch, μέσω της επαφής με τους εξωγήινους, η ανθρωπότητα θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Το έργο του Vakoch για τους εξωγήινους άρχισε το 1960, όταν οι τεχνολογίες μας δεν ήταν τόσο εξελιγμένες όσο είναι τώρα. Με την ανάπτυξη της μηχανικής και όχι μόνο, οι συνθήκες και οι δυνατότητες επαφής έχουν βελτιωθεί σημαντικά, τόσο πολύ ώστε να είναι δυνατή μια κερδοφόρα ανταλλαγή, με την επιφύλαξη της αλήθειας της ύπαρξης ζωής πέρα ​​από τη δική μας, στο Σύμπαν.

Αλλά, ίσως, το σημαντικότερο ερώτημα θα ήταν: Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε μία επαφή με έναν φιλικό εξωγήινο πολιτισμό; Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη μοίρα του πλανήτη μας, αυτή την στιγμή;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika.com

AMP code