Στρατιωτική άσκηση εν μέσω πανδημίας στην Ευρώπη που λίγοι πολίτες γνωρίζουν

Στρατιωτική άσκηση εν μέσω πανδημίας στην Ευρώπη που λίγοι πολίτες γνωρίζουν

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πέμπτη 19/03/20: Κάτι δεν πάει καλά, ή κάτι δεν καταλαβαίνουμε. Είναι προφανές ότι είμαστε «υπνωτισμένοι» με την ψύχωση της πανδημίας και του φονικού ιού, αλλά κάτι σοβαρό, πραγματικά πολύ σοβαρό, φαίνεται να εκκολάπτεται σε παράλληλο χρόνο.

Ενώ οι τίτλοι των εφημερίδων στην Ευρώπη, οι εκπομπές και τα κοινωνικά μέσα εισβάλλουν στο μυαλό μας για τον πολυσυζητημένο ιό, 20.000 αμερικανοί στρατιώτες προσγειώθηκαν στην Ευρώπη, συγκεκριμένα, σε 7 αεροδρόμια σε διάφορες χώρες. Όλοι αυτοί θα προσχωρήσουν σε ένα άλλους 10.000, αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, που είναι ήδη παρόν στην Ευρώπη και άλλους 7.000 στρατιωτικούς από διάφορες χώρες της ένωσης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση στην ήπειρο από τη δεκαετία του 1990, όπως αναφέρει η Business Insider

Συνολικά 37.000 ένοπλοι στρατιώτες, περίπου.

Ποιος είναι ο σκοπός τους; Για να βοηθήσουν τα κράτη να μπλοκάρουν αυτόν τον πολυαναφερθέντα ιό ή να διασώσουν όποιον τον έχει κολλήσει; Σαφώς και όχι! Ήρθαν να «εξαπλωθούν» στην ευρωπαϊκή επικράτεια και να ξεκινήσουν την «Defender Europe 20» (Ευρωπαίκή Άμυνα 20) που είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα τελείωσει τον Ιούλιο. Αλλά έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι ακριβώς είναι αυτό; Μάλλον όχι!

Η «Defender Europe 20» είναι μια άσκηση σχεδιασμένη σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ για να «δοκιμάσει» τις στρατηγικές που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στην περίπτωση που υπάρχει μεγάλη απειλή ή σε έναν υποθετικό πόλεμο.

Αλλά απειλή από ποιον; Ένας πόλεμος; Προφανώς, η μόνη υποθετική απειλή που μπορεί να αποδοθεί στις σκέψεις των ΗΠΑ. είναι η Ρωσία η οποία είναι σύμμαχος της Κίνας. Αλλά ας το αναλύσουμε:

Για την άσκηση αυτή, εκτός από τους 37.000 στρατιωτικό προσωπικό, θα εισάγονται 14.000 στρατιωτικά μέσα (ως εκ τούτου τανκς, ελικόπτερα κλπ.) και, φυσικά, ανάλογα πυρομαχικά. Έτσι, έχοντας δει τον “ιό” θα έρθουν οι στρατιώτες με τις μάσκες των λεπτών αποχρώσεων για να κάνουν αυτή την άσκηση;

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, αυτοί οι στρατιώτες είναι υγιείς, συνεπώς, σύμφωνα με αυτούς, είναι απαλλαγμένοι από τη σύλληψη του ιού.

Γιατί, όμως, όταν ολόκληρες χώρες κλείνονται σε καραντίνα, δεν αναβάλλεται αυτή η άσκηση, δεδομένου του σημειώματος του ΠΟΥ σχετικά με την εξάπλωση αυτού του ιού ο οποίος δημιουργεί κοινωνικό, υγειονομικό, πολιτικό και οικονομικό χάος, αναρωτιέται πολύς κόσμος που μαθαίνει την παρουσία τους.

Γιατί οι πολίτες μπορούν να κολλήσουν αυτόν τον ιό αλλά ο αμερικανικός στρατός όχι οπότε και μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς προβλήματα; Γιατί αποφασίστηκε η γεωγραφική διεξαγωγή αυτής της άσκησης σε μια θέση που προέβλεπε μια υποθετική σύγκρουση με τη Ρωσία και όχι σε άλλους τομείς που εξετάζουν άλλους ορίζοντες; Γιατί το 95% των ΜΜΕ δεν μιλούν γι ‘αυτό; Γιατί δεν μιλούν όλοι οι πολιτικοί;

Τα ερωτήματα δεν τελειώνουν εδώ, είναι πολλά περισσότερα. Όμως ικανοποιητικές απαντήσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν. Κατά συνέπεια δημιουργούνται διάφορα σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι θέλει.

Ωστόσο, ένα από τα παραπάνω ερωτήματα παίρνει απάντηση καθώς οι προετοιμασίες της άσκησης σταμάτησαν στις 13 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η US Army Europe αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την businessinsider.com αφού οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν σύνορα και περιορίζουν την κυκλοφορία εν μέσω της εξάπλωσης του ιου, που εμφανίστηκε πέρυσι.

Η μετακίνηση χιλιάδων Αμερικανών και άλλου προσωπικού στην Ευρώπη και πίσω στις ΗΠΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει ένα οξύ πρόβλημα, καθώς οι κυβερνήσεις επιχειρούν να εμποδίσουν τη διάδοση του COVID-19. Τώρα, αναμένουμε την συνέχεια.

diadrastika.com

loading...