Ο Πλούταρχος Περιγράφει το «Matrix» 2500 πριν

Ο Πλούταρχος Περιγράφει το «Matrix» 2500 πριν

Γράφει ο Νικ. Αλ. Αργυρίου
περιεχόμενο νόησης, δημιουργικής σκέψης και ελεύθερου συνειρμού

Το «Matrix» είναι μια λέξη με αρκετές έννοιες, συγγενικές και μη. Στις περισσότερες εκδοχές υπονοείται πως πρόκειται για την μήτρα ή το καλούπι μέσα από ή στα οποία διαμορφώνεται, εξελίσσεται και ζει ένα δημιούργημα. Επίσης, ότι το δημιούργημα ζει σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν το αντιλαμβάνεται ολόκληρο, αλλά μόνο ένα μέρος του, επειδή δεν έχει ή υπολειτουργούν οι κατάλληλες αισθήσεις ώστε να το αντιληφθεί. Υπό αυτές τις έννοιες ερμηνεύεται ότι σε κάποιο σημείο του βιβλίου του, ο Πλούταρχος περιγράφει το «Matrix» 2500 πριν. -d-

Διαβάστε επίσης: Πλούταρχος: Τι γινόταν στα Ελευσίνια Μυστήρια

Ο άνθρωπος είναι ότι σκέφτεται και ακριβώς με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στο matrix. Το ζήτημα αυτό περιγράφει ο Πλούταρχος παρακάτω:

“… ΑΥΤΟΣ ΤΕ ΕΚΑΣΤΟΣ ΓΑΡ ΗΜΩΝ ΟΥ ΘΥΜΟΣ ΕΣΤΙΝ ΟΥΔΕ ΦΟΒΟΣ ΟΥΔ’ ΥΓΡΟΤΗΤΕΣ, ΑΛΛ’ Ω ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΘΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΟΥΜΕΝ, Η ΤΕ ΨΥΧΗ ΤΥΠΟΥΜΕΝΗ ΜΕΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΝΟΥ ΤΥΠΟΥΣΑ ΔΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΥΣΣΟΥΣΑ ΕΚΜΑΤΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ…”

(ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΜΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩ ΚΥΚΛΩ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ, 30)

Ας προσπαθήσω να αποδώσω το ως άνω κείμενο στην νεοελληνική: Ο καθένας μας δεν είναι θυμός(συναίσθημα), μήτε φόβος , μήτε επιθυμία, ούτε σάρκες και υγρά στοιχεία, αλλά εκείνο που σκεφτόμαστε και καταλαβαίνουμε, ενώ η ψυχή αποτυπώνεται στο νου, αποτυπώνει το σώμα και, καθώς περιβάλλεται από παντού εντυπώνεται η μορφή…

Ο Πλούταρχος λέει ότι ο άνθρωπος δεν είναι συναίσθημα, ούτε επιθυμία, ούτε φόβος, γιατί όλα αυτά είναι ψευδαισθήσεις. Αλλά δεν είναι ούτε σάρκα, διότι είναι μορφή σε μια άλλη μορφή.

Διαβάστε επίσης: Πλούταρχος για Σελήνη: κατά πόσο μπορεί να κατοικηθεί, ο ρόλος στην δημιουργία, η κάθοδος των ψυχών

Έτσι η ψυχική ενέργεια αποτυπώνεται στο νου δίνοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά και την μορφή του φυσικού σώματος. Αυτό που ονομάζουμε σήμερα matrix. Ουσιαστικά ο Ιεροφάντης του Δελφικού ιερατείου εξηγεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μετατρέπει τις ενέργειες που τον περιβάλλουν σε εικόνα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

iokh.gr