Υπάρχουν οι Αρχαίοι Θεοί; Τι θα μπορούσαν να είναι;

Πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές σε πολλούς τομείς αναπτύσσονται στην συνέντευξη του Εμπεδότιμου στο περιοδικό Mystery, τεύχος Μαΐου 2010

-Τι πιστεύετε πως ήταν οι Θεοί για τους Αρχαίους Έλληνες; Δυνάμεις της Φύσης; Διδακτικές Αλληγορίες; Πραγματικά όντα από κάποιο άλλο κόσμο;

-Οι Έλληνες Θεοί είναι συμπαντικές δυνάμεις, η δε οποιαδήποτε ανθρωπομορφική τους παρουσίαση που βλέπουμε στους Ελληνικούς Μύθους ήταν μέσο καταγραφής και αποτύπωσης ύψιστων κοσμολογικών και θεολογικών εννοιών.

-Αν οι Θεοί είναι οντολογικές υπάρξεις, τότε ποια είναι η φύση τους; Αναπνέουν, σκέφτονται και ζούνε όπως περίπου και οι άνθρωποι; Ή πρόκειται για όντα που η «βιολογία» τους δεν θα μας γίνει ποτέ γνωστή; (Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η Φύση των 12 Θεών)

-Από την στιγμή που είναι συμπαντικές δυνάμεις δεν έχουν οποιαδήποτε βιολογική υπόσταση.

-Οι Θεοί των αρχαίων αντικαταστάθηκαν από καινούργιες μορφές λατρείας. Τι απέγιναν όμως οι Θεοί των παλιών; Αφομοιώθηκαν, έσβησαν από την μνήμη μας ή εγκατέλειψαν την ανθρωπότητα;

-Σαν συμπαντικές δυνάμεις προφανώς και δεν έπαψαν ούτε βέβαια κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν. Απλώς, για ευνόητους λόγους υπήρξε μια συστηματική συκοφάντηση και διαστρέβλωση της πραγματικής φύσης των Ελλήνων Θεών με συνέπεια ο σημερινός Έλληνας να μην μπορεί να τους προσεγγίσει εύκολα και σωστά.

-Σήμερα πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως βλέπουν στα όνειρα τους ή σε οράματα, ξανά τους αρχαίους Θεούς. Πιστεύετε πως αυτό μαρτυράει μια υπαρξιακή κρίση στην κοινωνία μας ή οι Θεοί επιστρέφουν και προσπαθούν να επικοινωνήσουν ξανά μαζί μας;

-Οι Θεοί δεν χρειάζονται να επικοινωνήσουν μαζί μας, είναι δική μας ανάγκη να το κάνουμε για να μπορέσουμε να συνδεθούμε με αυτούς και να αντλήσουμε από την δύναμη τους. Λόγω της ανάγκης των ανθρώπων για επικοινωνία με αυτούς, πολλές φορές φαντάζονται ότι βλέπουν οράματα ή όνειρα ότι επικοινωνούν με τους θεούς. Όπως όμως μας λέει η Διοτίμα στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, η επαφή με τους θεούς δεν είναι δυνατή παρά μόνον μέσω των δαιμόνων.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Άλλωστε για να επικοινωνήσουμε με τους υψηλότερους δαίμονες και συνεπώς να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον θείο κόσμο, πρέπει να ανεβούμε εμείς πνευματικά. Αυτό σημαίνει επίπονη μελέτη και βιωματική αλλά σωστή προσέγγιση της πατρώας παράδοσης.

-Αν οι Θεοί υπάρχουν, τότε με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους;

-Με επίπονη μελέτη των Φιλοσοφικών κειμένων και στέρεα γνώση της πραγματικής φύσης των θεών. Όπως μας λέει ο Πρόκλος, αν δεν γνωρίσουμε την πραγματική τους φύση δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε.

-Αν για να γίνει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιου είδους τελετή, τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει αυτό το τυπικό ώστε να μας φέρνει σε επαφή μαζί τους;

-Το τυπικό δεν παίζει τόσο ρόλο όσο η ψυχική κατάσταση των συμμετεχόντων. Πρέπει να υπάρχει ηθική κάθαρση, ηρεμία και νοητική κατάσταση ικανή ώστε να είναι αντιληπτή η πραγματική φύση των θεών, γιατί προσεγγίζουμε πάντα αυτό που γνωρίζουμε.

-Αν οι Θεοί υπάρχουν, γιατί εμφανίζονται μονάχα σε λίγους; Γιατί το κάνουν μέσα από όνειρα και αμφίβολες οπτασίες και όχι φανερά και μαζικά;

-Όπως ήδη ελέχθη, η προσέγγιση με το θείο επιτυγχάνεται μέσω των δαιμόνων. Όσο πιο εξελιγμένοι είμαστε, με τόσο υψηλότερους δαίμονες επικοινωνούμε και όσο υψηλότεροι είναι οι δαίμονες τόσο πιο κοντά στον θείο κόσμο είναι.

Συνεπώς η επικοινωνία με τον θείο κόσμο γίνεται από λίγους μιας και λίγοι είναι αυτοί που έχουν πετύχει τέτοια ψυχική εξέλιξη η οποία να τους καθιστά κατάλληλους να επιτύχουν αυτή την επικοινωνία. Και αυτοί όμως που το επιτυγχάνουν δεν το διαλαλούν, ούτε τους μαθαίνουμε ποτέ.

-Πιστεύετε πως οι αρχαίοι Θεοί έχουν την θέληση να επικοινωνήσουν ξανά μαζί μας;

-Οι Θεοί δεν χρειάζονται να επικοινωνούν μαζί μας, μιας και σαν θεοί δεν έχουν έλλειψη από τίποτα.

-Πιστεύετε πως γνωρίζουν και νοιάζονται για την κατάσταση της σύγχρονης Ελλάδας;

-Οι Θεοί γνωρίζουν τα πάντα, αλλά «αιτίας ελομένου θεός αναίτιος» άρα η οποιαδήποτε κατάσταση της σύγχρονης Ελλάδας είναι καθαρά αποτέλεσμα επιλογών των Ελλήνων και είναι θέμα μόνον αυτών να την αντιμετωπίσουν.

-Αρκετοί λένε πως οι αρχαίοι Θεοί μπορούν να μας βοηθήσουν όχι μόνο στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και να ενισχύσουν την χώρα μας. Συμφωνείτε; Και αν ναι, με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό; (Διαβάστε επίσης:Πότε Περίπου θα Επέμβουν οι Ολύμπιοι)

-Οι Θεοί δεν επεμβαίνουν στις πράξεις των θνητών. Οι θνητοί με τις πράξεις τους καθορίζουν την μοίρα τους.

-Εμείς πως μπορούμε να βοηθήσουμε το έργο τους;

-Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Το έργο των θεών είναι συμπαντικό και δεν είναι επιλεκτικό. Η πρόνοια των θεών έχει παράσχει στο Σύμπαν ό,τι θα χρειαστεί ο άνθρωπος για να εξελιχθεί.

Ακολουθώντας λοιπόν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και επιτυγχάνοντας έτσι επαφή με τον θείο κόσμο, μόνο τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ουσιαστικά βοηθάμε το έργο των θεών.

ellinikoskoinotismos / Image by ArtTower from Pixabay