Όταν δεν υπήρχε η Σελήνη, υπήρχαν οι προσΈλληνες

Μεταφορά ή πραγματικότητα; Πολλές φορές συναντούμε αρχαία ελληνικά κείμενα που σε κάποια σημεία τους διακρίνεται πως υπήρχαν άνθρωποι πριν την Σελήνη, οι Αρκάδες. Oνομάζονται από τα ίδια κείμενα και ως Προσέληνες. Άραγε, το εννοούν και το πιστεύουν ή απλά είναι ένα σχήμα λόγου της εποχής, μια μεταφορά, ότι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο παλιοί, τόσο αρχαίοι, που υπήρχαν πριν εμφανιστεί η Σελήνη; Πολλοί, στις μέρες μας είναι υπερ της άποψης ότι τα αρχαία κείμενα κυριολεκτούν και άρα η Σελήνη ήρθε από κάπου αλλού και μπήκε σε τροχιά εκεί που βρίσκεται σήμερα. Φυσικά, η επιστήμη διαφωνεί. Αλλά ας δούμε κάποια αποσπάσματα που μιλούν για προσέλlηνες. -d-

Διαβάστε επίσης: Αρχαίοι Ευφυείς Πολιτισμοί στη Σελήνη. Πιθανά Ίχνη

Ενδείξεις από αναφορές σε αρχαία ελληνικά κείμενα μας λένε ότι κάποτε η Σελήνη δεν υπήρχε στον ουρανό. Και μάλιστα για να δηλώσουν την πανάρχαια εποχή που ιδρύθηκε η Λυκόσουρα, στην ορεινή Αρκαδία της Ελλάδας, η πρώτη πόλη που είδε το φως του ήλιου στη Γη, λένε ότι «ιδρύθηκε τότε που δεν υπήρχε Σελήνη στον Ουρανό».

Γενικά τους αρχαίους Αρκάδες τους αποκαλούσαν «προσέληνους», επειδή υπήρξαν στην περιοχή αυτή πριν εμφανιστεί η Σελήνη στον ουρανό.

-«Προσέληνοι οι Αρκάδες και προσεληνίς το θηλυκόν», γράφει ο Στέφανος Βυζάντιος.

-«Αι νύμφαι της Αρκαδίας απεκαλούντο και αυτές προσελήνιδες», αναφέρει το λεξικό του Ησυχίου Αλεξανδρέως.

-«Προσέληνοι Ηρόδοτος τους Αρκάδας ούτω λέγει, τουτέστιν αρχαίους προ της σελήνης», γράφει το λεξικό του Σουίδα.

-Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου, αναφέρει: «Αρκάδες οι και πρόσθε σεληναίης υδέονται ζώειν, φηγόν έδοντες εν ούρεσιν…».

Ο Απολλώνιος αναφέρεται σε μία εποχή στην οποία «δεν υπήρχαν όλες οι ουράνιες τροχιές», πριν από τη γενιά του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, δηλαδή πριν τον κατακλυσμό. Τότε που δεν υπήρχε Σελήνη, οι μόνοι άνθρωποι που υπήρχαν ήταν οι Πελασγοί οι οποίοι ζούσαν στα βουνά της Αρκαδίας.

Διαβάστε επίσης: Λουκιανός, για τον Πόλεμο Ελλήνων στην Σελήνη

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

-Ο Δημόκριτος και ο Αναξαγόρας δίδασκαν ότι υπήρξε εποχή όπου η Γη δεν είχε τη Σελήνη!

-Ευστάθιος, εκκλησιαστικός συγγραφέας και φιλόσοφος, αναφέρει: «Δοκεί δε φασί, παλαιότατα έθνη Ελλήνων είναι τα Αρκαδικά, διό και προσέληνοι ελέγοντο οι Αρκάδες, όπερ, φασίν, Ίππυς ο Ρηγίνος πρώτον αυτούς εκάλεσε».

-Οβίδιος «… οι Αρκάδες κατείχαν τη χώρα τους πριν από τη γέννηση του Διός» και «το γένος τους είναι παλαιότερο από την Σελήνη».

-Ο Πλούταρχος που αφήνει υπόνοιες για πανάρχαια κατοίκηση της Σελήνης, αναφέρει: «Διά τι τας εν τοις υποδήμασι σεληνίδας, οι διαφέρειν δοκούντες ευγένεια φορούσιν; πότερον, ως Κάστωρ φησί, σύμβολον έστι τούτο της λεγόμενης οικήσεως επί της σελήνης και ότι μετά την τελευτήν αύθις αι ψυχαί την σελήνην υπό πόδας έξουσιν, ή τοις παλαιοτάτοις τουθ’ υπήρχε, εξαίρετον, ούτοι δ’ήσαν Αρκάδες των απ’ Ευάνδρου Προσελήνων λεγομένων».

epistiton και siriusanews / Image by Arek Socha from Pixabay