Σωκράτης. Τι ΔΕΝ Επιδιώκουν οι Άξιοι Άνθρωποι.

Ο Πλάτωνας στο βιβλίο του Πολιτεία επιχειρεί να περιγράψει πράγματα που θα ήταν ιδανικά να συνέβαιναν, όχι απλά στην δική του κοινωνία και εποχή, αλλά διαχρονικά. Δεν είναι πάντα σαφές, σύμφωνα με διάφορους μελετητές, αν όλα αυτά ήταν σκέψεις του Σωκράτη, ωστόσο χρησιμοποιεί αυτόν τον μεγάλο φιλόσοφο για να να εκφράσει πολλά από αυτά που προτείνει. -d-

Σωκράτης: “Γι’ αυτόν λοιπόν, τον λόγο, είπα εγώ, οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα· γιατί ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαρακτηριστούν, εισπράττοντας φανερά μισθό για το αξίωμά τους, ούτε κλέφτες, αποκομίζοντας κρυφά κέρδος από αυτό. Ούτε πάλι για τη δόξα· γιατί δεν είναι φιλόδοξοι.

Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποιος αναγκασμός γι’ αυτούς και κάποια τιμωρία προκειμένου να θελήσουν να ασκήσουν εξουσία – έτσι που σχεδόν να θεωρείται ντροπή να αναλάβει κανείς με τη θέλησή του κυβερνητικό αξίωμα προτού να εξαναγκαστεί να το πράξει – κι η πιο μεγάλη τιμωρία εδώ είναι να τον εξουσιάζει κάποιος χειρότερός του, αφού ο ίδιος δε θα έχει τη διάθεση να κυβερνά.

Από φόβο γι’ αυτήν ακριβώς την τιμωρία δέχονται κατά τη γνώμη μου να ασκήσουν εξουσία οι άξιοι άνθρωποι, όταν καμιά φορά συμβεί να πάρουν εξουσία στα χέρια τους, και αναλαμβάνουν τότε να κυβερνήσουν όχι με την ιδέα ότι τους περιμένει εκεί κάτι καλό ή ότι θα καλοπεράσουν αλλά σαν να προχωρούν σε κάτι που είναι ανάγκη να το πράξουν και που δεν έχουν κάποιους καλύτερούς τους ή έστω όμοιούς τους για να τους το αναθέσουν.”

(Πλάτων, Πολιτεία, Α, 347 b-d)
thesecretrealtruth

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.