Καλλιτεχνική απεικόνιση: Publi cDomain Pictures from Pixabay

Είχε ο Αριστοτέλης Ανακαλύψει τη Θεωρία της Σχετικότητας πριν τον Αϊνστάιν;

Λέγεται ότι το πιο γνωστό αρχαίο κείμενο με διατύπωση για τη θεωρία της σχετικότητας είναι του Αριστοτέλη, και παραδόθηκε στη δημοσιότητα από το τμήμα της Ιστορίας των Επιστημών του Imperial College of London, στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου στη Νέα Υόρκη, στο New York Academy of Sciences και έχει ως εξής:

1. Της των δε ενόντων ρευστήν δύναμιν, εις κραταιάν θέσιν ισοκλίνουσα παν εν τη δομή των σμικρών μορίων πλέγμα ουσίας μέγεθος έστι τάδε: Η της μάζης πολλαπλότητα εν διαδοχή, δις, μετά μεγέθους τριών μυρίων μυριάδων τριπλών ποδών προς την μονάδα του χρόνου.

2. Την προς άκραν αύξησιν λόγω μεταβολής χώρου, προς χρόνον, ουκ εά η φύσις εις μη μετρήσιμον προσάγειν. Προσάγει γάρ οσονούπω της μάζης το μέγεθος εις το μη μετρήσιμον. Την δε χρόνου ροήν πάλιν αίφνης εις βραδύτερον προσάγει.

3. Την δε μεταβολήν των θεών νόμος τοιαύτη επιβολή φέρει το μέγεθος μηδέ των τριών μυρίων μυριάδων τριπλών ποδών προς την του χρόνου μονάδα υπερέχειν, μηδέ Ήλιος άλλος αστήρ αντιβαίνειν.

Μετάφραση και ανάλυση:

1.Το μέγεθος της περικλειόμενης ενέργειας που συγκρατεί τα μόρια στο πλέγμα της δομής τους είναι: ο πολλαπλασιασμός της μάζας διαδοχικά δύο φορές με το μέγεθος τριάντα χιλιάδες φορές το δέκα χιλιάδες (μετρημένο σε) τρία πόδια προς τη μονάδα του χρόνου.
Εκφραζόμενο με μαθηματική μορφή:

E = m . ( 3 . 10.000 . 10.000 ) . ( 3. 10.000 . 10.000 ) = m . ( 3 . 10.000 . 10.000 )2 = m . ( 3 . 100.000.000 )2 = m . ( 300.000.000 )2 = m . c2 ! (όπου 300.000.000 m/sec = c (ταχύτητα του φωτός).

α) Τρεις μύριες μυριάδες = 3 . 10.000 . 10.000 = 300.000.000 m/sec
β) Η μονάδα μήκους 3 πόδια
= 1 m
γ) Η μονάδα χρόνου = 1 sec, άρα,

Η ταχύτητα του φωτός c = 3000.000.000 m/sec = 300.000 Km/sec, αφού, 1 Km (χιλιόμετρο) = 1.000 m

Παρατηρήσατε κάτι? Ο Αριστοτέλης γνώριζε τις σύγχρονες μονάδες μέτρησης, δηλαδή το μέτρο (ο ορισμός του μέτρου έγινε στη Γαλλία το 1791 από την Ακαδημία των Επιστημών (Académie des sciences), ως ίσο με ένα προς δέκα εκατομμύρια φορές την απόσταση από τον ισημερινό έως το βόρειο πόλο, του μεσημβρινού της Γης που διασχίζει το Παρίσι. Το όνομα της νέας μονάδας ήταν mètre, από την ελληνική λέξη μέτρον. Υιοθετήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση το 1795, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου) και το δευτερόλεπτο.

2. Την αύξηση του λόγου του μήκους προς το χρόνο (ταχύτητα) προς ακραία τιμή (όριο της ταχύτητας του φωτός) δεν την επιτρέπει η φύση να φθάσει σε μη μετρήσιμη τιμή (άπειρο). Διότι κάνει και το μέγεθος της μάζας να είναι μη μετρήσιμο (άπειρο)”

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μιλάμε για τη διαστολή του χρόνου που διατυπώνεται στην Ειδική θεωρία της σχετικότητας

3. Στη δε μεταβολή (του χώρου προς το χρόνο, άρα στην ταχύτητα), ο νόμος των θεών επιβάλλει να είναι μικρότερη από τριάντα χιλιάδες επί δέκα χιλιάδες επί τρία πόδια (ένα μέτρο) προς τη μονάδα του χρόνου (ένα δευτερόλεπτο) και ούτε ο Ήλιος ούτε άλλο άστρο μπορεί να την κάνει να παραβεί (το νόμο).

Η τελευταία φράση δείχνει ότι:

1) Ήξερε ο Αριστοτέλης πως ο Ήλιος ήταν απλά ένα άστρο, όπως όλα.
2) Ήξερε ότι τις συνθήκες κίνησης τις ορίζουν τα “βαρυτικά πηγάδια” (gravity wells) των άστρων και ακόμη και ένα μαύρο άστρο (μαύρη τρύπα), με την τεράστια έλξη του, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός.

Κάποιες εύλογες απορίες γεννιούνται:

• Δεν μας λέει ΠΟΙΟ χαμένο βιβλίο του Αριστοτέλη είναι αυτό.
• Δεν μας διαβεβαιώνει αν η μετάφραση είναι σωστή.
• Η μέτρηση σε «πόδια» είναι αρχαίο σύστημα μέτρησης;
• Πού φυλάσσονται αυτά τα χειρόγραφα;
• Ποια είναι τα συμφραζόμενα;
• Πώς αλλιώς μπορεί να μεταφρασθεί το κείμενο αυτό;
• Ποιες έννοιες είχαν οι λέξεις του κειμένου στην αρχαιότητα;
• Ταιριάζουν αυτά με τις γενικότερες ιδέες του Αριστοτέλη;

Νομίζω ότι έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό, ακόμα και στους πιο καλόπιστους ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ανωτέρω. Στη συνέχεια είναι άκρως αποκαλυπτικά τα όσα γράφονται για την απάτη του ψευδεπίγραφου κείμενου του Αριστοτέλη.

Την έρευνα της αξιοπιστίας των ισχυρισμών, για το αν υπήρξε πράγματι η εν λόγω ανακάλυψη, ανέλαβε να κάνει το περιοδικό “Τρίτο Μάτι”, και την παρουσιάζει στο τεύχος του Νο 135 του Οκτωβρίου 2005, στη σελίδα 43α, όπως διαβάζουμε στο eleysis-ellinwn.

Ερευνήσαμε το θέμα και αποστείλαμε σχετική ερώτηση στο Imperial College of London. Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της απάντησης που λάβαμε από το Αγγλικό πανεπιστήμιο:

«Ερεύνησα διεξοδικά το θέμα που αναφέρετε, με την ιδιότητά μου ως Διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας της Επιστήμης. Μπορώ λοιπόν υπεύθυνα να σας αναφέρω ότι καμία τέτοια δημοσίευση, ή έστω και φήμη περί της ύπαρξής της δεν μπόρεσα να εντοπίσω, ούτε ποτέ κάτι σχετικό δημοσιεύτηκε από αυτό το Πανεπιστήμιο, εδώ ή στη Νέα Υόρκη, ή οπουδήποτε αλλού. Μπορείτε να θεωρήσετε ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει κανένα νόημα».

(Σημ. Στο ίδιο συμπέρασμα, από διαφορετική οδό, καταλήγει και το ellinikahoaxes.gr, ότι δηλαδή η «ανακάλυψη» της Θεωρίας της Σχετικότητας από τον Αριστοτέλη, είναι σενάριο φαντασίας)