10 Ψέματα που Ειπώθηκαν για τους Σπαρτιάτες και εξακολουθούν να λέγονται

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μιλώντας για τους αρχαίους Σπαρτιάτες, πολλά πράγματα έρχονται στο μυαλό για να πούμε. Ωστόσο η πιο διαδεδομένη φήμη είναι πως πετούσαν τα παιδιά που γεννιόνταν ασθενικά και καχεκτικά στο βάραθρο του Καιάδα.

Τον Καιάδα, ο Στράβωνας τον αποκαλεί «δεσμωτήριον το παρά Λακεδαιμονίους σπήλαιο τι» και στις μέρες μας ταυτίζεται με το σπηλαιοβάραθρο του χωριού Τρύπη.

Στην αρχαιότητα, υπήρχε ένας ατιμωτικός θάνατος που εφαρμοζόταν σε πολλά μέρη της αρχαίας Ελλάδας , όπως για παράδειγμα στην Αθήνα, την Κόρινθο, τους Δελφούς, τη Θεσσαλία και αλλού. Το είδος αυτό ήταν ο κατακρημνισμός σε βάρα­θρο. αλλά αφορούσε, εγκληματίες, ιερόσυλους και προδότες.

Αυτού του είδους ο θάνατος είχε δύο σκοπιμότητες: η μία ήταν το βάναυσο μαρτύριο της πτώσης και η αγωνία του μελλοθάνατου μέχρι να συμβεί και το άλλο σκέλος είχε να κάνει την με­ταφυσική προέκταση του θανάτου, καθώς το σώμα παρέμενε άταφο οπότε δεν υπήρχε λύτρωση της ψυχής

Αλλά γιατί κυκλοφορεί η φήμη περί κατακρήμνισης καχεκτικών παιδιών στον Καιάδα; Όλα φαίνεται να ξεκινούν από τον Πλάτωνα, ο οποίος στην «Πολιτεία» του συστήνει τη θανάτωση των ασθενικών βρεφών σε βάραθρο της κλασικής Αθήνας. Την ιδέα αυτή για κάποιο άγνωστο λόγο καρπώνεται η Σπάρτη, ίσως, γιατί θεωρούνταν σκληροτράχηλοι πολεμιστές που δεν δίσταζαν μπροστά σε τίποτα. Όμως και να έχει, από τότε η φήμη παρέμεινε αλλά φούντωσε το 1904.

Το 1904 μια αρχαιολογική έρευνα, μέσα στον Καιάδα εντόπισε μικρό μέγεθος οστών, που αποδόθηκε από την τότε επιστημονική ομάδα σε οστά μικρών παιδιών. Μισό αιώνα αργότερα, το 1956, νέα αξιολόγηση έδειξε πως δεν ανήκαν σε παιδιά, αλλά σε μικρόσωμους ενήλικους.

Μέχρι πρόσφατα, δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί σκελετικά ευρήματα μικρών παιδιών, έως 10 ετών, στο χώρο του σπηλαιοβαράθρου.

Παρακολουθείστε την συνέχεια στο ελληνικό βίντεο από το κανάλι ΑΓΩΓΗ του YouTube για να μάθετε και τα υπάλοιπα 9 ψέματα για τους Σπαρτιάτες:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ – ΜΕΡΟΣ Α

ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ – ΜΕΡΟΣ Β

diadrastika / Image by Dejan Krivokapic from Pixabay