καρχαρίας πετάγεται όρθιος σε παραλία
Καλλιτεχνική απεικόνιση από Three-shots στο Pixabay

Κάποια είδη από καρχαρίες μπορούν να περπατούν χρησιμοποιώντας τα πτερύγια τους. Τα ανακάλυψαν επιστήμονες στο αρχιπέλαγος μεταξύ Ινδίας – Αυστραλίας. Βέβαια, μην βάλετε την φαντασία σας να τρέξει πιο γρήγορα από το «περπάτημα» των καρχαριών – δεν είναι άνθρωποι, ούτε τετράποδα. Ωστόσο, όπως θα δείτε και στα βιντεάκια που ακολουθούν, τα καταφέρνουν αρκετά καλά. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τις λίγες γραμμές που ακολουθούν, πριν τα παρακολουθήσετε. -d-

Την ανακάλυψη τεσσάρων νέων ειδών καρχαρία, που έχουν την ικανότητα να περπατούν με τα πτερύγια τους στην άμμο και να πλησιάζουν βράχια, ανακοίνωσε ομάδα βιολόγων, σε επιστημονικό περιοδικό. Η ομάδα των επιστημόνων διενήργησε μια 12ετή έρευνα στο τροπικό αρχιπέλαγος μεταξύ Ινδίας και Αυστραλίας και οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης τους έγιναν γνωστές μέσω του Marine and Freshwater Research.

Καρχαρίες «περιπατητές»

​Ωστόσο, δεν είναι μια πρωτόγνωρη ανακάλυψη, καθώς ερευνητές έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ακόμα είδη καρχαριών «περιπατητών». Σύμφωνα με την Δρ. Christine L. Dudgeon του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, αυτά τα ζώα εξελίχθηκαν, όταν οι καρχαρίες απομακρύνθηκαν από τους αρχικούς πληθυσμούς. «Έχουν απομονωθεί γενετικά σε νέες περιοχές και μετατράπηκαν σε νέα είδη» εξήγησε η ερευνήτρια.

​Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες επομένως, έχουν αναπτύξει μια ικανότητα να επιβιώνουν σε περιβάλλοντα με λιγότερο οξυγόνο και μπορούν να μετακινηθούν σε ρηχά νερά, ακόμα και να βγουν από το νερό κατά την άμπωτη. Αν και τα πτερύγια τους, τους δίνουν «ένα μεγάλο πλεονέκτημα προς τα θηράματα τους όπως μικρά οστρακοειδή και μαλάκια», οι άνθρωποι μπορούν να είναι ψύχραιμοι μπροστά τους, καθησυχάζει η Δρ. Dudgeon. ​«Με μέσο όρο μήκους λιγότερο από ένα μέτρο, αυτοί οι καρχαρίες δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: Ανέκδοτο: Ο Μπαμπάς Καρχαρίας Εκπαιδεύει τον Νεαρό Καρχαρία

Image by Three-shots from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.