Βίντεο με καρχαρίες που μπορούν να περπατούν, σύμφωνα με ερευνητές που τους εντόπισαν

Είδη καρχαρία που μπορούν να περπατούν χρησιμοποιώντας τα πτερύγια τους, ανακάλυψαν επιστήμονες στο αρχιπέλαγος μεταξύ Ινδίας – Αυστραλίας.

Την ανακάλυψη τεσσάρων νέων ειδών καρχαρία, που έχουν την ικανότητα να περπατούν με τα πτερύγια τους στην άμμο και να πλησιάζουν βράχια, ανακοίνωσε ομάδα βιολόγων, σε επιστημονικό περιοδικό.

Η ομάδα των επιστημόνων διενήργησε μια 12ετή έρευνα στο τροπικό αρχιπέλαγος μεταξύ Ινδίας και Αυστραλίας και οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης τους έγιναν γνωστές μέσω του Marine and Freshwater Research.

​Ωστόσο, δεν είναι μια πρωτόγνωρη ανακάλυψη, καθώς ερευνητές έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ακόμα είδη καρχαριών «περιπατητών». Σύμφωνα με την Δρ. Κριστίν Ντάτζον του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, αυτά τα ζώα εξελίχθηκαν, όταν οι καρχαρίες απομακρύνθηκαν από τους αρχικούς πληθυσμούς.

«Έχουν απομονωθεί γενετικά σε νέες περιοχές και μετατράπηκαν σε νέα είδη» εξήγησε η Ντάτζον.

​Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες επομένως, έχουν αναπτύξει μια ικανότητα να επιβιώνουν σε περιβάλλοντα με λιγότερο οξυγόνο και μπορούν να μετακινηθούν σε ρηχά νερά, ακόμα και να βγουν από το νερό κατά την άμπωτη.

Αν και τα πτερύγια τους, τους δίνουν «ένα μεγάλο πλεονέκτημα προς τα θηράματα τους όπως μικρά οστρακοειδή και μαλάκια», οι άνθρωποι μπορούν να είναι ψύχραιμοι μπροστά τους, καθησυχάζει η Δρ. Ντάτζον.

​«Με μέσο όρο μήκους λιγότερο από ένα μέτρο, αυτοί οι καρχαρίες δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους» καταλήγει η ερευνήτρια, σύμφωνα με το sputniknews.gr

Image by Three-shots from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.