ΕΡΩΣ, ΗΡΙΚΕΠΑΙΟΣ, ΦΑΝΗΣ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΦΑΕΘΩΝ

[17/07/2011 - 17:45]

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
ΕΡΩΣ, ΗΡΙΚΕΠΑΙΟΣ, ΦΑΝΗΣ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΦΑΕΘΩΝ

Ο Χρόνος γεννάει τον Αιθέρα. Μέσα στον Αιθέρα γεννιέται το κοσμικό Ασημένιο Αυγό (ωόν αργύφεον), μέσα από το οποίο φάνηκε-φανερώθηκε ο Φάνης. Ο Φάνης (ή Έρως, ή Ηρικεπαίος, ή Πρωτογενής Φαέθων) είχε διπλό φύλο, χρυσά φτερά και τέσσερα κεφάλια: ταύρου, λιονταριού, φιδιού, κριαριού.

Μέσα στον Φάνη υπάρχουν τρεις «φορείς» που η μία προεξέχει από την άλλη: Ιερή Νύχτα, Σωφροσύνη και Δικαιοσύνη. Οι πρώτοι που γεννήθηκαν από τον Φάνη ήταν ο Ουρανός και η Γη (Ορφικά Ανέκδοτα Αποσπάσματα 7). Το σύμπαν, αρχικά, κυβερνούσε η τριάδα, ώσπου η βασιλεία πέρασε στον Ουρανό (Ορφικά Αποσπάσματα 20).

Η Γαία γέννησε τον Ουρανό. Ο Ουρανός απέκτησε μαζί της τους Τιτάνες. Επειδή, όμως, ο Ουρανός έστειλε τους Κύκλωπες (γιους της Γαίας) στον Κάτω Κόσμο, η Γαία πείθει τους Τιτάνες να επιτεθούν στον πατέρα τους. Έτσι λοιπόν, ο Κρόνος με ένα δρεπάνι έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού και τα πέταξε στην θάλασσα –έτσι γεννήθηκαν οι Ερινύες: Αληκτώ, Τισιφόνη και Μέγαιρα. Όταν γεννήθηκε ο Δίας και αφού μεγάλωσε και ανδρώθηκε, εξόρισε τον Κρόνο.

Κάποια στιγμή αργότερα, ο Δίας κατάπιε τον Φάνη «και τα πάντα γεννήθηκαν εντός του Διός» (Ορφικά Ανέκδοτα Αποσπάσματα 11).

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ