ΕΡΩΣ, ΗΡΙΚΕΠΑΙΟΣ, ΦΑΝΗΣ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΦΑΕΘΩΝ

Έρως, Ηρικεπαίος, Φάνης, Πρωτογενής Φαέθων

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Χρόνος γεννάει τον Αιθέρα. Μέσα στον Αιθέρα γεννιέται το κοσμικό Ασημένιο Αυγό (ωόν αργύφεον), μέσα από το οποίο φάνηκε-φανερώθηκε ο Φάνης. Ο Φάνης (ή Έρως, ή Ηρικεπαίος, ή Πρωτογενής Φαέθων) είχε διπλό φύλο, χρυσά φτερά και τέσσερα κεφάλια: ταύρου, λιονταριού, φιδιού, κριαριού.

Μέσα στον Φάνη υπάρχουν τρεις «φορείς» που η μία προεξέχει από την άλλη: Ιερή Νύχτα, Σωφροσύνη και Δικαιοσύνη. Οι πρώτοι που γεννήθηκαν από τον Φάνη ήταν ο Ουρανός και η Γη (Ορφικά Ανέκδοτα Αποσπάσματα 7). Το σύμπαν, αρχικά, κυβερνούσε η τριάδα, ώσπου η βασιλεία πέρασε στον Ουρανό (Ορφικά Αποσπάσματα 20).

Η Γαία γέννησε τον Ουρανό. Ο Ουρανός απέκτησε μαζί της τους Τιτάνες. Επειδή, όμως, ο Ουρανός έστειλε τους Κύκλωπες (γιους της Γαίας) στον Κάτω Κόσμο, η Γαία πείθει τους Τιτάνες να επιτεθούν στον πατέρα τους. Έτσι λοιπόν, ο Κρόνος με ένα δρεπάνι έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού και τα πέταξε στην θάλασσα –έτσι γεννήθηκαν οι Ερινύες: Αληκτώ, Τισιφόνη και Μέγαιρα. Όταν γεννήθηκε ο Δίας και αφού μεγάλωσε και ανδρώθηκε, εξόρισε τον Κρόνο.

Κάποια στιγμή αργότερα, ο Δίας κατάπιε τον Φάνη «και τα πάντα γεννήθηκαν εντός του Διός» (Ορφικά Ανέκδοτα Αποσπάσματα 11). Βάλε το email σου στην φόρμα εγγραφής για να λαμβάνεις τα άρθρα μας

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.