Οι Ανεμογεννήτριες Βλάπτουν το Περιβάλλον;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν ένα σημαντικό θέμα συζήτησης όσον αφορά το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν αποτελούν πηγή βλάβης ή όχι.
Ορισμένοι θεωρούν ότι συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως παράγουν πράσινη ενέργεια.
Διαβάστε επίσης: Υπερθέρμανση του Πλανήτη. Είναι Απάτη ή Αλήθεια;
Ωστόσο, υπάρχουν και ανησυχίες σχετικά με την εγκατάστασή τους και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, όπως η ανεπάρκεια στη διάθεση των ανανεώσιμων πόρων και η επικινδυνότητα για τα άγρια ζώα.
Νέες έρευνες μπορεί να αποκαλύπτουν περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα αυτό, ενώ συζητήσεις σχετικά με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν λείπουν.
Οι ανεμογεννήτριες έχουν γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων όσον αφορά τον ρόλο τους στην προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας. Ωστόσο, η αμφισβήτηση περί της αποτελεσματικότητάς τους συνεχίζεται.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών, καθώς και αναφορές από πρόσφατες έρευνες.
Οι ανεμογεννήτριες φέρνουν λειψυδρία;
Η αντίθετη άποψη – μια από τις πολλές – “βλέπει” ότι οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν την φύση, δεν μειώνουν τις τιμές ηλεκτρικής ενάργειας, ότι ελαττώνεται ο ρυθμός στις βροχοπτώσεις και πολλά άλλα.
Ακούγεται ότι οι “ανεμογεννήτριες αλλάζουν την συχνότητα των βροχοπτώσεων και τροποποιούν προς το χειρότερο το τοπικό περιβάλλον υγρασίας”, σύμφωνα με το bankingnews.gr
Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή. Γιατί πολλοί τη θεωρούν απάτη;
Άραγε, μπορεί να είναι αυτός ο λόγος που οι βροχές δεν είναι πια όπως τις ξέραμε – σε συνδυασμό με τα καμένα δάση; Επίσημα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Πάντως, όλο αυτό φαίνεται να υποδηλώνει πως οδηγεί “με μαθηματική ακρίβεια- σε σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, για τις βασικές μας ανάγκες.”
Προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας;
Σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ, σε δημοσίευμα από το 2018, στο επιστημονικό περιοδικό Joule, φαίνεται να συνοψίζεται η εκδοχή: “οι ανεμογεννήτριες μεταξύ 100-150 μέτρων, που λειτουργούν τη νύχτα, μπορούν να τραβήξουν θερμότερο αέρα μέχρι και 550 μέτρα σε ύψος, σπρώχνοντάς τον στην επιφάνεια κάτω τους, θερμαίνοντας το έδαφος της Γης. Αυτό επηρεάζει ανθρώπους, φυτά και ζώα που ζουν κοντά τους.”
Αμέσως, υποδηλώνεται στο μυαλό μας πως, οι ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη και, ίσως, για την κλιματική κρίση. Μπορεί να είναι αλήθεια όλο αυτό;
Όχι, απαντά το feedback.org και το forbes.com διευκρινίζοντας πως οι ισχυρισμοί ότι “δύο επιστήμονες του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι περιστρεφόμενες λεπίδες από αυτά τα ογκώδη μεταλλικά τερατουργήματα δημιουργούν περισσότερη θέρμανση του κλίματος από τα εργοστάσια άνθρακα” είναι μία παρερμηνεία και “προέρχονται από μια εσφαλμένη ανάγνωση μιας επιστημονικής μελέτης, η οποία δεν δείχνει κάτι τέτοιο” που είναι προφανές ότι οδήγησε πολλούς σε λάθος συμπεράσματα και παραπληροφόρηση. Ορισμένοι, όμως, μιλούν για “κουκούλωμα”.
Διαβάστε επίσης: Φίμωση και προπαγάνδα στα ΜΜΕ
Βλέπουμε, λοιπόν, πως δημιουργείται μια σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες για τη φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της απελευθέρωσης αερίων εκπομπών κατά την κατασκευή και λειτουργία τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες είναι αρκετά πιο “καθαρή” σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας όπως τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις και όσους διαψεύδουν τα αντίθετα.
Παρεμπόδιση της άγριας ζωής
Οι ανεμογεννήτριας θεωρούνται από πολλούς ως μια πηγή “πράσινης” ενέργειας, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο δεν συνδέεται με την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Διαβάστε επίσης: Πράσινη Ενέργεια. Φιλική στο Περιβάλλον ή Απάτη;
Ωστόσο, η κατασκευή και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών συζητείται ότι μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα, όπως την παρεμπόδιση της άγριας ζωής και την αλλοίωση του τοπίου.
Για παράδειγμα, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα πουλιά τα οποία σε μεγάλα ποσοστά μπορούν να τραυματιστούν από τις περιστρεφόμενες λεπίδες των γεννητριών. Σε αυτή την περίπτωση η λύση υπάρχει με “βαφή τους ενός πτερυγίου των ανεμογεννητριών με μαύρο χρώμα”.
Όπως και να έχει είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη αυτά τα προβλήματα και να αναζητηθούν τρόποι μείωσής τους.
Ερωτήματα
Για πολλούς τα ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα ή οι απαντήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές:
Είναι οι ανεμογεννήτριες επικίνδυνες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο; Συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη; Παράγουν πράσινη ενέργεια ή η κατασκευή τους και η εγκατάσταση τους δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν και ποια είναι αυτά; Τι δείχνουν νέες έρευνες; Γιατί κάποιες διαψεύδονται; Μήπως απλά εξυπηρετούν πολιτικά και αλλού είδους συμφέροντα με σκοπό την κερδοφορία;
Όπως αντιλαμβάνεστε το ζήτημα είναι μεγάλο και περίπλοκο, με πολλές προεκτάσεις και παραμέτρους. Με δύο πλευρές να αντιπαρατίθενται, συνεχώς. Χρειάζεται διάλογος.
Ανεμογεννήτριες: Γιατί είναι Σημαντικός ο Διάλογος
Ο διάλογος σχετικά με το αν οι ανεμογεννήτριες αποτελούν θετική ή αρνητική επιλογή για την παραγωγή ενέργειας είναι σημαντικός.
Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τόσο οι οικολογικές πτυχές, όσο και οι επιπτώσεις στην κοινότητα και τον τοπικό πληθυσμό. Μέσω του διαλόγου μπορούν να εξεταστούν οι πιθανές λύσεις και να βρεθεί ένας ισορροπημένος τρόπος προώθησης της “πράσινης ενέργειας”.
Συμπερασματικά, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να αποτελέσουν μια βιώσιμη πηγή ενέργειας, προσφέροντας καθαρή ενέργεια χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – αν πραγματικά συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και να αναζητηθούν τρόποι μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων.
Οι εταιρίες και οι αρμόδιοι δεν θα πρέπει να κινούνται με βάση το κέρδος τους ή τα συμφέροντά τους, είτε χρηματίζοντας για να εξασφαλίσουν τη “σιωπή” όσων “ενοχλούν”, όπως έχει ειπωθεί ότι μπορεί να συμβαίνει.
Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η χρήση ανεμογεννητριών θα συμβάλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στον άνθρωπο.
diadrastika / Image by ssuaphoto from depositphotos.com