Γιατί ο Δίας Ζει και Βασιλεύει ακόμα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το τελευταίο διάστημα αρχίζει και πάλι στο διαδίκτυο να ανακινείται το θέμα διαφόρων προφητειών που τάχα προέρχονται από αρχαία ελληνικά κείμενα και δήθεν προβλέπουν την έλευση του Ιησού και την πτώση του Δία, ή αναφέρονται σε προ Χριστού χριστιανούς Έλληνες φιλόσοφους.

Εκτιμούμε πως όλα αυτά είναι αδιανόητες και ανυπόστατες σκέψεις, που σκοπό έχουν να συνδέσουν τον χριστιανισμό με το αρχαιοελληνικό πνεύμα, ώστε το δεύτερο να είναι η απόλυτη φυσική συνέχεια του πρώτου.

Διαβάστε επίσης: Τι Έκανε ο Δίας στην Επίγεια Ζωή του

Οι θεωρίες αυτές στηρίζονται και θεμελιώνονται πάνω σε μία βασική «προφητεία», την οποία και θα προσπαθήσουμε να ξεσκεπάσουμε:

«Κι όμως μ’ όλη την έπαρση του νου του ο Δίας, κάποτε θα γίνει ταπεινός καθώς ετοιμάζεται να κάνει γάμο, που από τον θρόνο του άφαντο θα τον γκρεμίσει […]» (Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης 907-910).

Στην συγκεκριμένη τραγωδία, οι συγκεκριμένοι στίχοι θεωρήθηκαν ως προφητεία ή η προαναγγελία της έλευσης του Ιησού, φυσικά, με την προϋπόθεση πως υπάρχει η πτώση του Δία.

Δυστυχώς, η επόμενη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Λυόμενος» δεν έχει διασωθεί για να γίνει γνωστό τι εννοούσε ο Αισχύλος δια στόματος Προμηθέα.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν άλλα κείμενα που επαναλαμβάνουν τα κομμάτια που μας ενδιαφέρουν και που, φυσικά, ανατρέπουν την θεωρία της προφητείας:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Κι ο Ζεύς θα με λύση (λέει ο Προμηθέας) ανταποδίδοντας εκδούλευση που θα του κάνω, όχι μικρή». (Λουκιανός, Προμηθεύς ή Καυκάσιος 21). Και λέει ο Προμηθέας στον Δία: «να μην κοιμηθείς μαζί με την κόρη του Νηρέα, γιατί αν κυοφορήσει από σένα, τότε το παιδί που θα γεννηθεί, θα κάνει σε σένα ό,τι έκανες κι εσύ (στον πατέρα σου τον Κρόνο)» (Λουκιανός, Θεών Διάλογοι, Προμηθέως και Διός, 2).

Διαβάστε επίσης: Προφητείες για την Επιστροφή των Ολύμπιων Θεών

Ο Δίας Ζει και Βασιλεύει ακόμα

«Μια πρόβλεψη για την Θέτιδα, την Νηρηίδα, ήταν ότι ο γιος της θα γινόταν μεγαλύτερος/σπουδαιότερος από τον πατέρα του. Κανείς άλλος δεν το ήξερε αυτό παρά μόνο ο Προμηθέας. Επίσης ήξερε ότι ο Δίας επιθυμούσε να ξαπλώσει μαζί της. Έτσι, ο Προμηθέας αποκάλυψε το μυστικό στον Δία με αντάλλαγμα να τον απελευθερώσει από τις αλυσίδες του. Ο Δίας συμφώνησε. Δεν κοιμήθηκε με την Θέτιδα, αλλά την πάντρεψε με τον Πηλέα (κι αργότερα έκαναν τον Αχιλλέα). Ο Δίας έστειλε τον Ηρακλή να σκοτώσει τον αετό και να ελευθερώσει τον Προμηθέα από το μαρτύριό του» (Υγίνου, Μύθοι LIV).

Κατά συνέπεια, ο Δίας δε έχασε ποτέ το θρόνο του. Κανείς άλλος θεός δεν τον έριξε. Κανείς άλλος θεός δεν τον αντικατέστησε. Κανείς άλλος θεός δεν τον κατέκτησε.

Το μόνο που κατακτήθηκε, αντικαταστάθηκε και έπεσε με την βία και «επί ποινή θανάτου» είναι η γνώση και η πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων γύρω στο 390 μ.Χ. (και ευρύτερα), από τους χριστιανούς και την χριστιανική τους πίστη. (Διαβάστε σχετικά: Πως Επιβλήθηκε ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα) Όλα έγιναν από ανθρώπους εις βάρος άλλων ανθρώπων.

diadrastika / Image by Jan den Ouden from Pixabay