Αριάδνη και Θησέας

Αριάδνη και Θησέας:
Ποιά είναι τα Κρυφά Σημεία του Μύθου

Σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας συναντά την Αριάδνη, οδηγό της ψυχής (ψυχοπομπό) και ταυτόχρονα σύμβολο του anima.

Κατά άλλους, η Αριάδνη αποτελεί την αντανάκλαση της ψυχής του ανθρώπου–ήρωα (Θησέα)

Εκείνη είναι που οδηγεί τον ήρωα στο ασυνείδητο, το λαβύρινθο.

Ο λαβύρινθος συνδέεται επίσης με τη μήτρα, επομένως με την πνευματική αναγέννηση.

Του δίνει το μίτο, που αντιπροσωπεύει τη σύνδεση με την πνευματική του φύση.

Η χρησιμοποίηση του μίτου είναι η μόνη πιθανότητα που έχει ο Θησέας για να βγει έξω από το λαβύρινθο.

Ο μίτος, είναι αρχικά σε μορφή μπάλας, σύμβολο της ολότητας της ύπαρξης που ο ήρωας αναζητά, όταν πορεύεται το μονοπάτι.

Στο κέντρο του λαβύρινθου θα αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο, μισό άνθρωπο και μισό ταύρο, δηλαδή τον άνθρωπο που κυριαρχείται από τα ένστικτα ή αλλιώς, το σύμβολο της πάλης του ανώτερου με τον κατώτερο εαυτό.

Διαβάστε επίσης: Τι μπορεί να κρύβεται κάτω από το Θησείο

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Κατά άλλους, ο Μινώταυρος δεν είναι άλλος από το Φύλακα του Κατωφλιού, τη συνάθροιση των φόβων, των παθών και των κατασταλμένων και ανεπιθύμητων πτυχών του χαρακτήρα μας.

Ο κατώτερος εαυτός, η χαμηλή φύση ή σκιά υπερνικείται και η υψηλή φύση επικρατεί, ώστε να πραγματοποιηθεί η πρόθεση της ψυχής. Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο με το σπαθί.

Λεπτομέρεια σημαντική : Αν και ο Θησέας υποσχέθηκε να πάρει την Αριάδνη μαζί του στην Αθήνα και να την νυμφευτεί…. την εγκαταλείπει στο νησί της Νάξου.

Κατά το μύθο, ο Διόνυσος εμφανίζεται στο όνειρο της Αριάδνης ενώ κοιμάται (ή κατά μια άλλη εκδοχή στο όνειρο του Θησέα) και δίνει θεϊκή εντολή να παραμείνει η Αριάδνη στην Νάξο και να την νυμφευτεί ο ίδιος. Έτσι και έγινε.

Στην πορεία, η η Αριάδνη λατρεύτηκε ως Θεά σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Κρήτη, Νάξο, Δήλο, Κύπρο, Ρώμη).

H Αριάδνη στο τέλος του μύθου δεν νυμφεύεται τον ανθρώπινο εραστή, αλλά τον θεϊκό. Λαμβάνοντας υπόψη την Αριάδνη και τον Διόνυσο ως σύμβολα, την αντιστοιχία του Διονύσου με το Τίφαρετ του Δέντρου της Καβάλα και την ετυμολογία του ονόματος:

Αριάδνη < Αριάγνη = υπεραγία, η πιο αγνή, μπορούμε να κάνουμε αρκετές σκέψεις πάνω σε αυτή τη λεπτομέρεια του μύθου.

Όπως σημειώνει ο Gilbert Murray:

“Όλοι οι αληθινά πιστοί ταυτίζονται κατά μια μυστικιστική έννοια με το Θεό, αναγεννιούνται και είναι «Βακχοι». Η τελείως αγνή ψυχή καταλαμβάνεται ολοκληρωτικά από το Διόνυσο, τον εσωτερικό θεό και καθίσταται η ίδια θεός.”

ΠΗΓΗ

Γεωργιος Ροδοπουλος

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ …ΤΟ ΖΩΩΔΕΣ (ΤΑΥΡΟΣ ) ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΚΟ (ΜΙΝΩΑΣ) ΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ Ο ΘΗΣΕΑΣ (ΘΥΣΙΑΣΤΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΗΣΙΑΣΗ ΤΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ….ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΡΝΕ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΗΡΧΕ Η ΥΨΩΣΗ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΘΥΣΕΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΙΝΟΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΩΔΕΣ …..ΟΙ ΑΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΙΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΕΤΣΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ …ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ / Image by AI generator from gencraft