Σπιτικό Γλυκό Τραγανό Παστέλι

Το παστέλι είναι ένα γλυκό από σουσάμι και μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου.

Προς το τέλος του 20ου αιώνα, το παστέλι κυκλοφορούσε στην Ελλάδα συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια των 120-150 γραμμαρίων με αρκετά μαλακή υφή (μελάτο). Σήμερα το παστέλι βρίσκεται στην αγορά και σε μικρότερες συσκευασίες αλλά και σε προϊόντα με διαφορετική υφή (μελάτο, τραγανό). Υπάρχουν δε και άλλα γλυκά προϊόντα στα οποία το σουσάμι έχει αντικατασταθεί από ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα κυρίως. Το παστέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι και μια πλούσια και υγιεινή τροφή που αποθηκεύεται.

Βρίσκουμε αναφορές στον Ηρόδοτο κατά τον 5ο αιώνα π.κ.ε. “ἱστάντες δὲ τοὺς χοροὺς τρωκτὰ σησάμου τε καὶ μέλιτος ἐποιήσαντο νόμον φέρεσθαι, ἵνα ἁρπάζοντες οἱ τῶν Κερκυραίων παῖδες ἔχοιεν τροφήν”

Αλλά και 1000 χρόνια αργότερα, τον 5ο αιώνα μ.κ.ε.. από τον λεξικογράφο Ησύχιο

Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη, απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική δραστηριότητα.

Η μοναδική όμως θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, αναλύοντας τη σύστασή του, βλέπουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος.

Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Επίσης, περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών, οι αντιδράσεις μεταβολισμού.

Ίσως όμως το σημαντικότερο συστατικό που έχει το παστέλι είναι τα αντιοξειδωτικά του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στο παστέλι περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία οι λιγνάνες, οι οποίες παρέχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων νοσημάτων φθοράς με υψηλή συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πέρα όμως από όλα αυτά αποτελεί και μια πρακτική και γρήγορη επιλογή εντός και εκτός σπιτιού. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σήμερα επιβάλλει συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες, η έντονη καθημερινότητα αναγκάζει πολλούς να περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας εκτός σπιτιού, έχοντας μια ακατάστατη διατροφή, με μεγάλα διαστήματα ασιτίας ή με πρόχειρα σνακ, επιβαρημένα με πολύ λίπος, αλάτι και φτωχά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Πόσοι δεν καταφεύγουν καθημερινά στη γρήγορη λύση μιας τυρόπιτας ή ενός σάντουιτς με διάφορες σως και άλλα συστατικά που το μόνο που δίνουν είναι περιττές θερμίδες; Κατά συνέπεια, τι από τα δύο θα πρέπει να συμβαίνει, να μένουμε νηστικοί μέχρι να γυρίσουμε στο σπίτι ή να τρώμε εύκολα και γρήγορα ανθυγιεινά γεύματα στο δρόμο; Η απάντηση είναι τίποτα από τα δύο.

Σαφέστατα, το να είναι κάποιος νηστικός δεν συστήνεται, καθώς χρειάζεται άμεσα ενέργεια και απαραίτητα συστατικά που θα βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στην καθημερινή σωματική και πνευματική του δραστηριότητα.

Το παστέλι περιέχει:

Ασβέστιο – όσο 1 ποτήρι χημικό γάλα
Σίδηρο – όσο σχεδόν μια μερίδα φακές
Φώσφορο – όσο 100 γρ σολωμός
Μαγνήσιο – όσο μισό αβοκάντο
Φυτικές ίνες
την αντικαρκινική σησαμόλη
Ω3 και Ω9 Λιπαρά οξέα

Τι καλύτερο λοιπόν από ένα παστέλι για το παιδί στο σχολείο, τον αθλητή πριν και μετά την προπόνηση, τον εργαζόμενο στη δουλειά αλλά και όποιον επιθυμεί να τρέφεται σωστά. Ενα παστέλι είναι μια κάποια λύση ειδικά όταν το ‘χουμε φτιάξει με τα χεράκια μας.

Σπιτικό γλυκό και αρωματικό παστέλι

Υλικά:

  • 500γρ ανθόμελο (ή καστανόμελο ή μέλι βανίλιας)
  • 500γρ σουσάμι άσπρο και μαύρο κι αναποφλοίωτο.
  • 1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο βιολογικό

Εκτέλεση:

Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας. Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι να βράσει, σε μέτρια φωτιά 10 λεπτά και το ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για λίγο να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε το παχύρευστο μίγμα.

Ελέγχουμε το μίγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής: Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να “ανεβούν” οι φυσαλλίδες πάνω.

Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζσουμε την επιφάνεια με ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο, σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.

Αφού κρυώσει λίγο, μετά από 10-15 λεπτά, χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους, σαν μπακλάβά, ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος, οχι στο ψυγείο, σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλους ξηρούς καρπούς, πάντα ανάλατους, μαζί με το σουσάμι, όπως κουκουνάρια, φουντούκια, φυστίκια αμύγδαλα, σπασμένα και καβουρδισμένα, όπως περιγράφεται πιο πάνω.

Εξτρα πληροφορίες: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλους ξηρούς καρπούς, πάντα ανάλατους, μαζί με το σουσάμι, όπως κουκουνάρια, φουντούκια, φυστίκια αμύγδαλα, σπασμένα και καβουρδισμένα, όπως περιγράφεται πιο πάνω, αφαιρούμε 100 γρμ. και συμπληρώνουμε με μίγμα άλλων ξηρών καρπών.

Για πιο μαλακό παστέλι προσθέστε περισσότερο μέλι.

Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό αποτέλεσμα βράστε λιγότερο.

Προσθέστε 2-3 κουταλιές καστανή ζάχαρη όταν αρχίζει το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.

Το παστέλι διατηρείται αρκετό καιρό μέσα σε μεταλλικό κουτί, ή τυλιγμένο με φύλλα ζελατίνας.

Το καλό παστέλι δεν πρέπει να είναι σκληρό και να σπάζει, αλλά να είναι ευλύγιστο και να κάνει «κλωστές» αλλά περί ορέξεως.

Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καραμελλόμετρο. Είναι ένα ειδικό θερμόμετρο, που δείχνει την θερμοκρασία των σιροπιών. Το παστέλι είναι έτοιμο, όταν η θερμοκρασία του μείγματος του μελιού φθάσει στους 120°C.

Καλή απόλαυση

edwhellas.gr
μέσω therapywave.eu