Τι Απέγιναν Τόνοι Νομισμάτων στη Σοφίτα του Παρθενώνα;;;

[29/06/2015 - 11:44]

Τι Απέγιναν Τόνοι Νομισμάτων στη Σοφίτα του Παρθενώνα;;;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Εκατομμύρια ασημένια νομίσματα μπορεί να είχαν αποθηκευτεί στη σοφίτα του Παρθενώνα, τον ναό της Θεάς Αθηνάς προστάτιδας των Αθηναίων.

Σύμφωνα με το livescience, ερευνητές προέβαλαν αυτή την θεωρία με βάση το μέγεθος της σοφίτας, αναλύοντας αρχαία βιβλία και επανεξετάζοντας αρχαιολογικές εργασίες που διεξάγονται εδώ και δεκαετίες.

Ένα διάταγμα που χρονολογείται γύρω στο 433 π.Χ. αναφέρεται σε «3000 ταλέντα» τα οποία μεταφέρονται στην Ακρόπολη για την ασφαλή φύλαξή τους. Ένα κολοσσιαίο ποσό των χρημάτων, λένε οι ερευνητές. Το κέρμα με την υψηλότερη ονομαστική αξία που κόπηκε στην Αθήνα, την εποχή εκείνη, ήταν ένα ασημένιο τετράδραχμο. 1.500 τετράδραχμα ήταν ένα τάλαντο.

Αυτό σημαίνει ότι τα «3000 τάλαντα» που αναφέρονταν στο διάταγμα θα άξιζαν 4.500.000 τετράδραχμα. Ένας τέτοιος τεράστιος αριθμός κερμάτων θα ζύγιζε περίπου 78 τόνους, ή περίπου £ 172.000 αγγλικές λίρες. Για να καταλάβετε, αυτός ο θησαυρός των κερμάτων, θα ήταν βαρύτερος από ένα άρμα μάχης M1 Abrams που χρησιμοποιείται σήμερα από Αμερικανούς στρατιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα αθηναϊκά αποθέματα θα μπορούσαν, κατά καιρούς, να φτάσουν μέχρι και 10.000 τάλαντα!

Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι Αθηναίοι διατηρούνται τεράστια αποθέματα κερμάτων στην Ακρόπολη, αλλά δεν λένε πού ακριβώς.

Η απόλυτη κρυψώνα χρημάτων

Ενώ η σοφίτα του Παρθενώνα τώρα έχει καταστραφεί πια, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έκτασή της θα πρέπει να ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από ένα γήπεδο τένις, με διαστάσεις 62 πόδια πλάτος από 164 πόδια μακρος (19 από τα 50 μέτρα) και περίπου 10 πόδια (3 μέτρα ) ψηλά, στο κέντρο. Τα αποθέματα κερμάτων είναι πιθανό να είχαν τοποθετηθεί εκεί, γύρω στο 434 π.Χ..

Τα αρχαία κείμενα και αρχεία δεν αναφέρουν τίποτα σχετικά με το πού στην Ακρόπολη ήταν αποθηκευμένα τα νομίσματα, ούτε αποκαλύπτουν το σκοπό της σοφίτας του Παρθενώνα. «Οι πηγές σιωπούν για τη χρήση του χώρου αυτού», δήλωσε ο Spencer Pope, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, σε μια παρουσίαση στο Τορόντο κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Classical Association of Canada.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σοφίτα χρησιμοποιήθηκε για να αποθηκεύσει έναν τεράστιο πλούτο.

Ενώ η σοφίτα έχει τώρα πια σχεδόν καταστραφεί, υπάρχουν ακόμα τα ερείπια μιας σκάλας που οδηγούσαν σε αυτήν. Αυτή η σκάλα φαίνεται να είχε χρηστικό και όχι τελετουργικό ρόλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των κερμάτων από και προς τη σοφίτα.

Επιπλέον, το ίδιο το μέγεθος της σοφίτας, παρείχε τον χώρο για την αποθήκευση των κερμάτων, ενώ αν υποθέσουμε ότι η σοφίτα ήταν διώροφη με χοντρά ξύλινα δοκάρια από κυπαρίσσι, θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει και το βάρος των κερμάτων, λένε οι ερευνητές.

«Η σοφίτα του Παρθενώνα είναι ο μόνος κατάλληλος χώρος αρκετά μεγάλος ώστε να χωράει όλα τα κέρματα», δήλωσε ο Pope. «Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τα νομίσματα να είχαν διανεμηθεί και σε πολλά άλλα κτίρια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η σοφίτα είναι ο πιο ασφαλής χώρος.»

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα κέρματα θα μπορούσαν να είχαν αποθηκευτεί σε κουτιά των οποίων οι διαστάσεις θα ήταν τυποποιημένες έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερη η καταμέτρηση.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ