Έμφραγμα. Τι κάνουμε, αν είμαστε μόνοι, μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το να πάθει κάποιος έμφραγμα στην εποχή μας, φαντάζει ως μια μεγάλη πιθανότητα. Ειδικά όσοι διατρέχουν τέτοιον κίνδυνο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την διατροφή τους καθώς και όλα εκείνα που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία τους. Το έμφραγμα είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Κατά τη στιγμή του εμφράγματος οποιοσδήποτε μπορεί να καλέσει άμεσα τις πρώτες βοήθειες και να παράσχει προσωρινά υποστήριξη, εάν και εφόσον γνωρίζει πως να το κάνει, έως ότου φθάσει το ασθενοφόρο. Αλλά, τι γίνεται στην περίπτωση που το έμφραγμα μας βρει μόνους;

Κυκλοφορούν κάποιες συμβουλές στο internet σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν είναι μόνος. Δεν είναι, όμως, εύκολο να εμπιστευτείς κάποιες από αυτές, καθώς ανάμεσά τους κυκλοφορούν και διάφορες απάτες οι οποίες είναι τόσο πιστευτές και πειστικές που παρασύρουν ακόμα και έγκυρες σελίδες, οι οποίες τις αναδημοσιεύσουν χωρίς να τις διασταυρώσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και μπορεί να κοστίσει ζωές.

Πολύς κόσμος πεθαίνει ή μπορεί να πεθάνει χωρίς λόγο, κάνοντας πράγματα που έχει διαβάσει, επειδή έτσι είχε διαβάσει σε ορισμένα δημοσιεύματα. Ωστόσο, αυτές οι συμβουλές μπορεί να οδηγούν στο να γίνουν πράγματα που δεν πρέπει και ενδεχομένως να χειροτερέψουν την κατάστασή του.

Ένα βασικός μύθος, όπως διαβάζουμε στο theguardian.com, ανάμεσα σε άλλους για θέματα υγείας, είναι πως ένας στους δέκα πιστεύει ότι είναι μια καλή ιδέα ότι πρέπει να ξαπλώσει κάτω. Όμως, αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή.

Βασικό είναι επίσης, να σημειώσουμε ότι ο ασθενής δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να κάνει σωστή διάγνωση και στην περίπτωση εσφαλμένης διάγνωσης, είναι πολύ πιθανό να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Εάν νιώσετε ξαφνικά ένα οξύ πόνο στο στήθος ή εκδηλώσετε κάποιο άλλο τυπικό σύμπτωμα εμφράγματος, πρώτα πρέπει φυσικά να καλέσετε ασθενοφόρο, ή αν δεν μπορείτε, ας έχετε έναν αριθμό ταχείας κλήσης στο κινητό σας, συγγενικού προσώπου, που όταν σας απαντήσει με μια λέξη σας θα καταλάβει ότι πρέπει να σπεύσει σε ανάλογες κινήσεις. Αν έχετε λόγους να πιστεύετε ότι μπορεί να πάθετε κάποιο έμφραγμα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή έναν επαγγελματία υγείας και ζητήστε να σας δώσει κάποιες υπεύθυνες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Αποφύγετε να εφαρμόζετε πράγματα που διαβάζετε στο διαδίκτυο για τα οποία δεν ξέρετε τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρουν. Ή, πολύ απλά ρωτήστε τον γιατρό σας να αξιολογήσουν την ορθότητα του άρθρου που διαβάσατε. Μην εφαρμόζετε αν πρώτα δεν διασταυρώσετε.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.