Άγνωστοι και παράξενοι άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αρκετοί άγιοι της ορθόδοξης εκκλησίας, είναι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ ποίμνιο. Ειδικότερα,σύμφωνα με άρθρο του Β. Μπακούρου

” Ο Συνοδικός Όρος κατά του εθνοφυλετισμού:

Η απάντηση της Ορθόδοξης παράδοσης στο σύγχρονο πρόβλημα του εθνικισμού”, αναφέρονται λιγότερο γνωστοί άγιοι όπως ο Άγιος Χριστόφορος ο κυνοκέφαλος.

Ακόμα, αναφέρονται άγιοι που ξεπερνάνε τα Ελληνικά όρια και φτάνουν σε χώρες πολύ μακρινές που κανείς δεν περίμενε πως θα υπήρχαν εκεί χριστιανοί ορθόδοξοι πόσο μάλλον άγιοι της ορθόδοξης παράδοσης.

Ορισμένοι εξ αυτών είναι οι εξής:

1. Άγιος Χριστόφορος ο Κυνοκέφαλος:

1. Άγιος Χριστόφορος ο Κυνοκέφαλος:
1. Άγιος Χριστόφορος ο Κυνοκέφαλος:

Εδώ τιμάται ένας άγιος απο μια βάρβαρη φυλή, πιθανό της Γεδρωσίας, όπου τα μέλη της φυλής αυτής είχαν την τάση να παραμορφώνουν τα πρόσωπα τους. Το κεφάλι σκύλου ίσως να είναι συμβολική απεικόνιση.

2. Άγιος Πέτρος ο Εσκιμώος (Αλεούτιος):

2. Άγιος Πέτρος ο Εσκιμώος (Αλεούτιος)

Ήταν μαθητής του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο για την πίστη του. Η ομάδα των ιθαγενών γύρω από τον Γερμανό αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων απέναντι στην αυθαιρεσία των αποικιοκρατών.

3. Άγιος Μητροφάνης ο Τσιανγκ τσουνγκ:

3. Άγιος Μητροφάνης ο Τσιανγκ τσουνγκ
3. Άγιος Μητροφάνης ο Τσιανγκ τσουνγκ

Ευγενής μορφή, από τους πρωτεργάτες της ορθόδοξης εκκλησίας της Κίνας, σφάχτηκε ανηλεώς με το ποίμνιο του κατά την εξέγερση των Μπόξερς, με το επιχείρημα πως ήταν υποχείριο των αποικιοκρατών και προωθούσε θρησκεία ξένη προς τον Κινεζικό λαό.

Άλλος ένας Κινέζος άγιος ήταν και ο Γουά.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

4. Άγιος Πατρίκιος ο Κέλτης:

4. Άγιος Πατρίκιος ο Κέλτης

Πρόκειται για τον εθνικό άγιο των Ιρλανδών που σήμερα τιμάται από όλους τους Χριστιανούς. Καταπληκτική προσωπικότητα ασκητή και αναμορφωτή. Κατά την παράδοση οδήγησε όλα τα φίδια έξω από την Ιρλανδία.

5. Άγιος Αχμέτ ο κάλφας, ο Τούρκος:

5. Άγιος Αχμέτ ο κάλφας, ο Τούρκος

Νεομάρτυρας που αγάπησε τον Χριστό από την υπηρέτρια του. Δήλωσε με θάρρος στους ομοεθνείς του ότι η Χριστιανική πίστη είναι η αληθινή και τότε μαρτύρησε. Χάρις αυτόν το όνομα Αχμέτ είναι πλέον Χριστιανικό.

6. Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας ή νέγρος:

6. Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας ή νέγρος

Τρομερός ληστής της ερήμου και δολοφόνος, μετανόησε και έγινε απλός ταπεινός μοναχός. Υπόμεινε ακραίες ρατσιστικές διακρίσεις από πολλούς συν ασκητές του.

pronews.gr