Ιησούς και πρόβατα

Πως ήταν ο Ιησούς: Η λεπτομερής περιγραφή, όπως την δίνει η επιστολή του Πούβλιου Λέντουλου

Στη Βιβλιοθήκη Τζεζαρίνι της Ρώμης φυλασσόταν μια επιστολή, σταλμένη προς τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο Καίσαρα Αύγουστο από τον Κυβερνήτη της Ιουδαίας, πριν τον Πόντιο Πιλάτο, τον Πούβλιο Λέντουλο.

Η περίφημη αυτή επιστολή έλεγε τα εξής:

“Άκουσα, ω Καίσαρ, ότι επιθυμείς να μάθεις για τον Ιησού Χριστό, έναν άνθρωπο εξαιρετικά ενάρετο, που ο λαός Τον θεωρεί Προφήτη και οι μαθητές Του ισχυρίζονται ότι είναι Υιός του Θεού, του Ποιητή των Ουρανών και της Γης και όλων των δημιουργημάτων.

Και είναι αλήθεια, ω Καίσαρ, ότι ακούγονται καθημερινά σπουδαία πράγματα για τον Ιησού Χριστό, ότι ανασταίνει νεκρούς και θεραπεύει ασθενείς με μια μόνο λέξη.

Είναι ένας άντρας μετρίου αναστήματος, με καλή κι αγαθή όψη, περιβεβλημένος με αξιοπρέπεια ιδίως στο πρόσωπο, ώστε όλοι όσοι Τον κοιτούν, νιώθουν την ανάγκη να Τον αγαπούν και να Τον φοβούνται (σέβονται). Τα μαλλιά Του έχουν το χρώμα ώριμου φουντουκιού μέχρι τα αυτιά Του και φτάνουν μέχρι τους ώμους κυματιστά, όπου γίνονται γαιόχρωμα και στιλπνά, χωρισμένα στη μέση στην κορυφή του κεφαλιού κατά τη συνήθεια των Ναζαρινών.

Το μέτωπό Του είναι λείο και γαλήνιο, ενώ το πρόσωπό Του δε φέρει ρυτίδες ή κηλίδες. Η μύτη και τα χείλη Του είναι κανονικότατα και αρμονικά. Η γενειάδα Του είναι πυκνή, έχει το ίδιο χρώμα με τα μαλλιά Του, δεν είναι μακριά και χωρίζεται στο μέσον.

Το βλέμμα Του είναι σοβαρό, αποπνέει φόβο και σεβασμό και έχει τη δύναμη ηλιακής ακτίνας. Κανείς δεν μπορεί να Τον παρατηρεί ατενώς, προσηλωμένα κι επίμονα. Είναι φοβερός στις λεκτικές Του επιθέσεις, αλλά γλυκός στις προθέσεις Του. Είναι αξιαγάπητος και εύχαρις, όμως με σοβαρότητα. Λένε ότι δεν Τον έχουν δει ποτέ να γελάει, αλλά τον έχουν δει πολλές φορές να κλαίει και να δακρύζει.

Έχει καλοσχηματισμένα χέρια και βραχίονες. Στη συνομιλία είναι ευχάριστος. Αν και έχει το πιο ωραίο παράστημα, όπως και η Μητέρα Του που ήταν η ωραιότερη γυναίκα, η οποία είχε θεαθεί στα μέρη αυτά, είναι μετριόφρων.

Όμως, αν εσύ, ω Καίσαρ, ποθείς να Τον δεις, όπως μου είχες γράψει άλλοτε, να με πληροφορήσεις, γιατί θα σου Τον στείλω πάραυτα.

Πάντως, στην Ιερουσαλήμ θαυμάζουν τη σοφία Του, αν και δεν έχει σπουδάσει κάποια Επιστήμη κι όμως, είναι κάτοχος κάθε γνώσης. Περπατά χωρίς υποδήματα και χωρίς να καλύπτει την κεφαλή του. Πολλοί που τον βλέπουν έτσι, Τον περιγελούν, αλλά όταν βρίσκονται μπροστά Του, τρέμουν και Τον θαυμάζουν.

Λένε ότι ποτέ δεν έχει ξαναφανεί τέτοιος άνθρωπος στα μέρη αυτά και ουδέποτε είχε ακουστεί κήρυγμα σαν το δικό Του. Μάλιστα, πολλοί Ιουδαίοι τον θεωρούν Θεό. Βέβαια, άλλοι μου λένε, ω Καίσαρ, ότι είναι εχθρός της μεγαλειότητάς σου. Πολύ συχνά με παρενοχλούν ο Εβραίοι, λέγοντάς μου ότι Αυτός ουδέποτε δυσαρέστησε κάποιον, αλλά αντιθέτως ποιεί πάντα το αγαθό και προκαλεί ευχαρίστηση σε όποιον είναι κοντά Του.

Όμως, εγώ, που σε υπακούω πάντα, ω Καίσαρ, σου δηλώνω ότι είμαι πρόθυμος να πράξω όπως εσύ διατάξεις”.

Εν Ιερουσαλήμ, Ινδικτίωνος 7, Σελήνη 11
Πιστότατος και ευπειθέστατος στη μεγαλειότητά σου
Πούβλιος Λέντουλος
Κυβερνήτης της Ιουδαίας

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 11/04/1936

strangepress.gr / Image by Gerd Altmann from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.