Ο ισοπεδομένος ναός του Δία στο όρος Ατάβυρος, νησί της Ρόδου
Ο ναός του Δία στο όρος Ατάβυρος, νησί της Ρόδου. Image by sipailova from depositphotos

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΑΛΑΡΙΧΟΥ

-ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΦΟΝΕΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ.

-Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ, ΕΝΩ Η ΣΠΑΡΤΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΚΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ, ΦΟΝΕΥΘΗΚΑΝ.

-Η ΘΗΒΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ, ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ “ΗΒΗΔΟΝ ΕΣΦΑΓΗΣΘΑΝ”.

-Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ, Η ΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΑΘΗΝΑ ΟΜΩΣ -ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ- ΓΛΥΤΩΣΕ, ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΑΡΙΧΟΣ “ΕΠΙΩΝ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΤΟ ΜΕΝ ΤΕΙΧΟΣ ΕΩΡΑ ΠΕΡΙΝΟΣΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΜΑΧΟ ΑΘΗΝΑΝ…ΤΟΙΣ ΔΕ ΤΕΙΧΕΣΙ ΠΡΟΕΣΤΩΤΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ” (ΖΩΣΙΜΟΥ “ΙΣΤΟΡΙΑ”, Ε 6).

-ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

-ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΕΦΥΓΕ ΟΥΤΕ Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΦΟΥ ΣΥΛΗΘΗΚΕ, ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΑΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

-Η ΑΤΕΙΧΙΣΤΗ ΙΕΡΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΕΣ ΙΑΧΕΣ ΤΩΝ “ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΩΝ” ΜΟΝΑΧΩΝ.

-ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΒΡΗΚΕ ΟΙΚΤΡΟ ΘΑΝΑΤΟ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ ΙΛΑΡΙΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΘΟΥΝ.(Κ.ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ”, ΕΚΔ. ΚΑΚΤΟΣ, ΒΙΒΛ. 8ο, ΣΕΛ. 308).

-ΤΟ 399 ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ:
“ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣΕΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΟΡΘΙΟΙ ΝΑΟΙ, ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΙ ΤΑΡΑΧΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΚΡΕΜΙΣΘΗ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΦΘΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ, ΘΑ ΕΧΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗ Η ΥΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ”.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

-ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΘΗΚΑΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΣΩΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΙΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΤΙΔΟΣ ΣΤΟ ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.

-ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΑΡΙΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΑΦΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ (ΒΩΜΟΥΣ ,ΑΓΑΛΜΑΤΑ,ΚΛΠ).
Ο Δ΄ ΑΙΩΝΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

-ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

-Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ Β΄ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΟ 436 ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΝΑ ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΙΧΝΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ, “ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΙΚΩΝ ΣΗΚΩΝ ΤΑ ΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΑΝΑΣΠΑΣΘΗΝΑΙ ΠΡΟΣΕΤΑΞΕΝ, ΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΘ΄ ΗΜΑΣ ΕΣΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΔΕ ΙΧΝΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΣ ΠΑΤΗΣ ΘΕΑΣΑΣΘΑΙ” (ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΥ,”ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ” V 37).

-ΤΟΝ ΙΑ΄ ΑΙΩΝΑ Η ΠΑΤΜΟΣ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΣΘΗΚΕ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ.

-ΠΟΛΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑΤΩΝ ΚΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥΣ.

-ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΤΙΖΟΝΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ, ΕΝΩ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΥΜΦΑΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΝ ΣΕ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΑ.

-ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΗΤΑΝ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ, ΕΤΣΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΤΕΡΕΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

-ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

-ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΣΟΠΕΔΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΧΑΝ ΚΤΙΣΘΕΙ. ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΙΠΕΙΑ ΛΟΥΤΡΩΝ, ΑΓΟΡΩΝ ,ΚΛΠ.

-ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΙΧΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ “ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ” ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ…

-ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ.

-ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ) ΟΠΟΥ ΚΙ ΕΚΕΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ, ΔΕΝ ΚΤΥΠΗΣΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ, ΜΕ ΜΟΝΕΣ -ΛΟΓΙΚΕΣ- ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΤΙΣ ΟΡΟΦΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΞΥΛΑ, ΠΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

-ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΝΑΟΙ, ΟΥΤΕ “ΧΑΘΗΚΑΝ” ΟΙ ΚΙΟΝΕΣ ΤΟΥΣ.

ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΘΑΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ” ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ / Image by sipailova from depositphotos.com