Ο Σταυρός σε Κύκλο που βρέθηκε στον Πλανήτη Άρη και εξηγήθηκε ως βίδα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο πλανήτης Άρης μπορεί κάποτε να ήταν κατοικήσιμος αλλά και κατοικημένος, προτείνουν διάφορες θεωρίες. Πολλές φωτογραφίες της επιφάνειας του πλανήτη Άρη έχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που παραπέμπουν σε ερείπια αρχαίων πολιτισμών. Πολλοί κυνηγοί περίεργων ευρημάτων έχουν, κατά καιρούς, εντοπίσει αντικείμενα ή σχήματα που με μια πρώτη ματιά, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι στο μακρινό παρελθόν, ο πλανήτης διέθετε πληθυσμό από νοήμονα όντα. Πρόκειται, όμως, για παρειδωλίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάζεται παρακάτω δεν ισχύει αυτό, μα κάτι άλλο.

Σε μια εικόνα από το Opportunity της NASA έχει εντοπιστεί ένα σχήμα αποτυπωμένο σε βράχο: ένα σταυρό μέσα σε κύκλο. Τι είναι το πρώτο που θα σκεφτεί κάποιος; “Ό,τι κάτι δεν πάει καλά εδώ”. Η δεύτερη σκέψη, είναι πως ο σταυρός σε κύκλο φέρνει στο νου εκείνο των Κελτών. Μάλιστα, στην ανάλυση του συμβόλου του Κέλτικου σταυρού είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στο κέντρο του, το σταθερό σημείο που όλες οι παραδόσεις συμφώνησαν να ορίσουν συμβολικά ως τον πόλο, που κάνει την περιστροφή του κόσμου και αντιπροσωπεύεται, γενικά, από τον τροχό, τόσο μεταξύ των Κελτών, όσο και των Ινδουιστών.

Για την αυθεντική φωτογραφία από την Nasa που μπορείτε να δείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://mars.jpl.nasa.gov/mer/gallery/all/1/m/3720/1M458433044EFFCEQKP2955M2M1.JPG, στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για σταυρό σε κύκλο, ούτε για Κέλτικο σταυρό. Επιπλέον είναι πολύ μικρό όπως αναφέρει και ο οργανισμός στη περιγραφή που δίνει: Opportunity: Mcroscopic Imager: Sol 3720.

«Αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία δεν είναι ο κέλτικος σταυρός αλλά το αποτύπωμα μέρους του οχήματος Mars Opportunity Rover, συγκεκριμένα μιας από τις βίδες ενός ερευνητικού οργάνου του.

»Όπως φαίνεται και στην περιγραφή του συγκεκριμένου οργάνου στην ιστοσελίδα της NASA, από το 1996 και την αποστολή Mars Pathfinder όλα τα οχήματα της διαθέτουν φασματόμετρο APXS (ακτίνων Χ σωματιδίων Άλφα). Συνοπτικά, το φασματόμετρο αυτό χρησιμοποιείται από το προαναφερθέν όχημα για να μετρήσει τη συγκέντρωση και τον τύπο χημικών ενώσεων που υπάρχουν στο έδαφος του Άρη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω έκθεσης των υλικών σε σωματίδια Άλφα και σε ακτίνες Χ, κάτι το οποίο απαιτεί, τουλάχιστον για τον τύπο του φασματόμετρου που χρησιμοποιήθηκε στο Mars Opportunity Rover, την άμεση επαφή του με τα πετρώματα και το έδαφος του πλανήτη». Έτσι εξηγείται και το πως βρέθηκε αποτυπώθηκε το σχήμα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι «στo συγκεκριμένο φασματόμετρο χρησιμοποιούνται βίδες τύπου Offset Cruciform οι οποίες χρησιμεύουν σε εφαρμογές που απαιτούν βίδες με ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ κεφαλών. Δεν έχουν ακριβώς το σχήμα σταυρού, όπως οι απλές βίδες Philips, και ένα από τα πλεονεκτήματα τους είναι πως δεν φθείρονται τόσο εύκολα με τη χρήση. Γι’ αυτούς τους λόγους χρησιμοποιούνται ευρέως, μεταξύ άλλων, στην αεροναυπηγική και την αεροδιαστημική τεχνολογία.»

Επομένως, γίνεται κατανοητό, ότι αυτό που απεικονίζεται, δεν είναι κάποιος σταυρός σε κύκλο, Κέλτικος ή άλλου είδους, αλλά «το αποτύπωμα μιας βίδας τύπου offset cruciform του Mars Opportunity Rover στο έδαφος του πλανήτη Άρη, που προήλθε από ένα από τα ερευνητικά όργανα του.» Στο ellinikahoaxes.gr μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό και να μάθετε περισσότερα.

diadrastika / Image by Gerd Altmann from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.