Τούνελ Ψηλά σαν τον Πύργο του Άιφελ στην Ανταρκτική

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σήραγγες τόσο ψηλές όσο ο Πύργος του Άιφελ ανακαλύφθηκαν κάτω από τα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής. Αυτός είναι ο τίτλος της olline dailymail.co.uk, ο οποίος δεν απέχει καθόλου από αυτό που περιγράφει. Ας δούμε, λοιπόν, πως και με ποιο τρόπο έγινε αυτή η ανακάλυψη, τι είναι αυτά τα τούνελ και σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες.

Μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε σήραγγες κάτω από ένα στρώμα πάγου στην Ανταρκτική, οι οποίες είναι τόσο ψηλές όσο είναι σχεδόν ο πασίγνωστος Πύργος του Άιφελ. Ο εντοπισμός έγινε από ερευνητές διάφορων πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου (Exeter, Newcastle, Bristol, Edinburgh, York) και το British Antarctic Survey, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και ραντάρ από το ειδικά τροποποιημένο αεροπλάνο Twin Otter που πέταξε πάνω από το φύλλο πάγου με την ονομασία Filchner-Ronne, στη Δυτική Ανταρκτική. Το ραντάρ από το αεροπλάνο, καθώς και οι δορυφορικές φωτογραφίες, αποκάλυψαν ότι οι κορυφογραμμές και οι κοιλότητες στην επιφάνεια του στρώματος πάγου αντιστοιχούσαν σε σήραγγες που βρίσκονταν στη βάση του.

Το βρετανικό αεροσκάφος Antarctic Survey Twin Otter, που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σε απομακρυσμένο περιβάλλον, διέθετε ειδικό εξοπλισμό ραντάρ που παρείχε στους επιστήμονες δεδομένα σχετικά με τη γη, τον πάγο και τη θάλασσα πάνω από την οποία πέταξε.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Exeter, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια κανάλια πάγου κάτω από ένα πλωτό φύλλο πάγου σε ύψος 820 ποδιών (περίπου 250 μέτρα), ενώ τα κανάλια είναι σχεδόν τόσο ψηλά όσο ο πύργος του Άιφελ – ο οποίος φτάνει λίγο περισσότερο από 987 πόδια (περίπου 300 μέτρα) – και εκτείνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα κατά μήκος της υφαλοκρηπίδας του πάγου.

Ιστορία Φαντασίας: Θρίλερ στην Ανταρκτική: Χάνονται επιστήμονες σε μια Αναπάντεχη Ανακάλυψη [SciFi])

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σήραγγες πιθανότατα σχηματίστηκαν από νερό που απελευθερώνεται από το λιώσιμο των πάγων το οποίο ρέει κάτω από το στρώμα πάγου, πάνω από τη γη και στον ωκεανό. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι το νερό κινούνταν κάτω από τον πάγο σε συγκεντρωμένα κανάλια, παρόμοια με τα ποτάμια – ενώ πριν την ανακάλυψη πίστευαν ότι το λιωμένο νερό έρεε κάτω από τα φύλλα πάγου σε πιο ομοιόμορφα, λεπτά, συνεχή φύλλα.

Η βρετανική ομάδα θα χρησιμοποιήσει τις νέες αυτές γνώσεις σχετικά με τις σήραγγες κάτω από τον πάγο για προβλέψεις που σχετίζονται με την συμπεριφορά της ροής του νερού, των φύλλων πάγου και την κλιματική αλλαγή. Οι ερευνητές δημοσίευσαν την εργασία για τη δουλειά τους στο επιστημονικό περιοδικό/εφημερίδα Nature Geoscience, στις 6 Οκτωβρίου 2013.

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.