Σύμφωνα με πολλά αρχαία κείμενα και βιβλία που αναφέρονται στην δημιουργία του ανθρώπου, μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από την καταγεγραμμένη ιστορία, ο πλανήτης Γη δέχτηκε επισκέψεις από τους αποκαλούμενες σήμερα «αρχαίους αστροναύτες», από έναν ξένο κόσμο, από όντα από άλλους πλανήτες. Σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: εκείνοι που εξετάζουν την προέλευση της ζωής από την «επιστημονική» άποψη και υποστηρίζουν ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε πριν από εκατομμύρια χρόνια και ότι η ανθρωπότητα τελικά εξελίχθηκε από τους μικροοργανισμούς σε ένα «προηγμένο είδος».

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ζωή δημιουργήθηκε με «θεία» παρέμβαση. Η ζωή στη Γη είναι το αποτέλεσμα του Θεού, ενός θεϊκού όντος που δημιούργησε όχι μόνο τη Γη, το φεγγάρι, το ηλιακό μας σύστημα αλλά και ολόκληρο το σύμπαν. Ο καθένας από εμάς μπορεί να κρατήσει όποια εκδοχή θέλει, είτε την επιστημονική είτε την θρησκευτική ανάλογα με την πίστη που έχει γαλουχηθεί.

Τόσο στην επιστημονική εκδοχή, όσο και στην θρησκευτική αλλά και την θεωρία των «αρχαίων αστροναυτών», δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ικανοποιητικά στοιχεία που μπορούν να αποδείξουν αδιάσειστα και ικανοποιητικά την μία ή την άλλη άποψη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μύθους. Εδώ θα εξετάσουμε τέσσερα σημαντικά αρχαία κείμενα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τα οποία μας παραπέμπουν σε μία εναλλακτική εκδοχή.

Διαβάστε επίσης: Ορφικός Μύθος για την Προέλευση του Ανθρώπου

Γένεσις. Το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης

Η Γένεση είναι ένα αρχαίο κείμενο το οποίο αν και είναι ευρέως διαδεδομένο ιδιαίτερα στον χριστιανικό κόσμο, αξίζει να το μελετήσουμε σε σύγκριση με τα άλλα τρία που θα ακολουθήσουν. Αναφέρεται σε δύο σημεία:

Γεν. 1:27 «καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς».
Γεν. 2,7 «καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, χοῦν ἀπὸ τῆς γῆς, καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν».

Για πολλούς μελετητές η Γένεση είναι μία αντιγραφή μίας παλαιότερης ιστορίας, η οποία μπορεί να έχει τις ρίζες της στην Βαβυλώνα, στους Σουμέριους, στον Ερμή τον Τρισμέγιστο και αλλού, χωρίς όμως να μπορεί να καθοριστεί εύκολα η αρχική-αρχική πηγή.

Διαβάστε επίσης: Αδάμ και Εύα. Η γνωστή ιστορία από άλλο πρίσμα

Popol Vuh. Το ιερό βιβλίο των Μάγια

Το Popol Vuh, που σημαίνει «Βιβλίο της Κοινότητας», αφηγείται την δημιουργία των Μάγιας, τις ιστορίες των Δίδυμων Ηρώων, τις γενεαλογίες και τα δικαιώματα της γης του K’iche. Σε αυτή την ιστορία, το ιερό βιβλίο των Μάγια, περιγράφει σχεδόν με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε από όντα τα οποία αναφέρει ως «ο Δημιουργός», «ο Πρώην», «ο Δογματιστής», το «Φτερωτό Φίδι», «Αυτοί που δημιουργούν», «Ένα Φως της Αυγής» κλπ.

Οι «Δημιουργοί», η «Καρδιά του Ουρανού» και άλλες έξι θεότητες, συμπεριλαμβανομένου του «Φτερωτού Φιδιού», ήθελαν να δημιουργήσουν ανθρώπινα όντα με καρδιές και μυαλά που θα μπορούσαν να «υπολογίζουν τις μέρες». Αλλά οι πρώτες προσπάθειές τους απέτυχαν. Όταν αυτές οι θεότητες τελικά δημιούργησαν ανθρώπους από κίτρινο και λευκό καλαμπόκι που μπορούσε να μιλήσει, ήταν ικανοποιημένοι.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σε έναν άλλο επικό κύκλο της ιστορίας, οι «Κύριοι του Θανάτου» του Κάτω Κόσμου καλούν τους Δίδυμους Ήρωες να παίξουν ένα σημαντικό παιχνίδι με μπάλα όπου τα Δίδυμα νίκησαν τους αντιπάλους τους. Τα Δίδυμα ανέβηκαν στους ουρανούς και έγιναν ο Ήλιος και η Σελήνη. Μέσα από τις ενέργειές τους, οι Δίδυμοι Ήρωες προετοίμαζαν το δρόμο για τη φύτευση του καλαμποκιού, για να ζήσουν οι άνθρωποι στη Γη και για την Τέταρτη Δημιουργία των Μάγια. (Δείτε σχετικά βίντεο παρακάτω, στο τέλος του άρθρου)

Σουμέριοι – Ανουνάκι

Σίγουρα, στις πιο διαδεδομένες θεωρίες «αρχαίων αστροναυτών» είναι οι Ανουνάκι, σύμφωνα με τις μεταφράσεις του Σίτσιν από τις 14 Πινακίδες του Ένκι.

ΠΙΝΑΚΙΔΑ 6η – Κεφάλαιο 6.1 – Υπάρχει πολλή συζήτηση για τη δημιουργία μιας πρωτόγονης φυλής σκλάβων. Ο Enlil αναφέρει ότι μόνο ο «Πατέρας Όλων των Αρχών» έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της δημιουργίας. Ο Enki, όμως, που προωθεί αυτή την προσπάθεια λέει ότι τα δημιουργήματα δεν θα είναι σκλάβοι, αλλά βοηθοί. Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για το θέμα αυτό. Τελικά, ο βασιλιάς διέταξε να δημιουργηθεί ο πρωτόγονος σκλάβος.

Κεφάλαιο 6.2 – Σε αυτό το τμήμα της πινακίδας δηλώνεται ότι πήραν τμήματα από την πίσω μεριά ενός ζώου και τα συνδύασαν με το μπροστινό από κάποιο άλλο. Ξεκίνησαν οι επίσημες επιχειρήσεις για τη δημιουργία του πρωτόγονου εργάτη. Αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε και έσμιξαν «υλικά» των γήινων δίποδων με τα δικά τους και τα τοποθέτησαν στην μήτρα των γήινων θηλυκών δίποδων. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Πολλά πλάσματα δημιουργήθηκαν με παραμορφώσεις.

Κεφάλαιο 6.3 – Όλες οι προσπάθειες απέτυχαν. Στο τέλος αποφάσισαν να μην πειραματιστούν με γήινα θηλυκά δίποδα, αλλά με γυναίκες Annunaki. Η προσπάθεια πέτυχε και γεννήθηκε ένα αγόρι, από την Ninmah. Τον ονόμασαν Adamu (=αυτός που μοιάζει με γήινο πυλό). Τότε ζήτησαν και από άλλες νεαρές Annunaki θεραπεύτριες από τον Nibiru να γεννήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Λουκιανός – Αρχαία Ελλάδα

Μία ακόμα διαδεδομένη θεωρία είναι πως οι πρώτοι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από όντα του Σείριου, οι οποίοι μάλιστα θεωρούνται ως συγγενείς ή άμεσοι πρόγονοι των Ελλήνων θεών ή και των Ελλήνων. Μάλιστα, στην ελληνική μυθολογία συναντούμε μία άμεση αναφορά για το ποιός έπλασε τους πρώτους ανθρώπους, τους Έλληνες:

«Σκέφτηκα (λέει ο Προμηθέας) πως ήταν καλύτερο να πάρω λίγη λάσπη και να πλάσω απ’ αυτήν μερικά ζωντανά όντα και να δώσω σ’ αυτά μορφές που να προσομοιάζουν με τις δικές μας. […] Λοιπόν, καθώς λένε και οι ποιητές αφού ανακάτεψα χώμα με το νερό και το δούλεψα, έπλασα τους ανθρώπους, παρακάλεσα δε και την Αθηνά να με βοηθήσει στο έργο μου αυτό». (Λουκιανός, Προμηθεύς ή Καυκάσιος 13). Ενώ από αλλού μαθαίνουμε πως η θεά Αθηνά έδωσε στους ανθρώπους ζωή (Υγίνος, Μύθοι CXLII).

Διαβάστε επίσης: Λουκρήτιος. Ποιοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι

Τι περιγράφουν τα κείμενα;

Αυτό που βλέπουμε στα τέσσερα προαναφερθέντα κείμενα είναι πως υπάρχουν κάποιοι «δημιουργοί» που αποφασίζουν να πλάσουν, να φτιάξουν ανθρώπους (ας μην ξεχνάμε πως στο πρωτότυπο της Γένεσης, ο Θεός Γιαχβέ μιλάει συχνά στον πληθυντικό σαν να υπάρχουν και άλλοι δίπλα του που συνομιλεί μαζί τους).

Όλοι αυτοί οι «δημιουργοί» φαίνεται να έχουν τεράστιες γνώσεις γενετικής ώστε να μπορούν να διαχειριστούν το θέμα. Επίσης, από σημεία που έχουμε παραλείψει, φαίνεται πως οι «δημιουργοί» διαθέτουν γνώσεις και δυνάμεις τέτοιες ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν πλανήτες, ηλιακό σύστημα κλπ! Όλοι οι «δημιουργοί» συμπεριλαμβανομένου του Γιαχβέ, έχουν την δυνατότητα να πετούν στην γη, ή στο διάστημα, με οχήματα, είτε αυτά είναι νεφέλες ή άλλες κατασκευές.

Ποιοί είναι ή ήταν αυτοί οι «δημιουργοί»;

Οι ομοιότητες ανάμεσα στα κείμενα είναι ολοφάνερες. Έτσι δημιουργούνται οι εξής απορίες: Γιατί και τα τέσσερα κείμενα (ανάμεσα σε αρκετά άλλα παρόμοια) περιγράφουν την ίδια περίπου ιστορία; Άραγε αυτές οι τέσσερις περιπτώσεις, ανάμεσα σε αρκετές άλλες, παρουσιάζουν τους ίδιους δημιουργούς της ανθρωπότητας, ή μήπως οι «δημιουργοί» είναι διαφορετικοί μεταξύ τους οπότε η κάθε «ομάδα δημιουργών» από τα τέσσερα κείμενα, δημιούργησαν την δική τους ξεχωριστή φυλή ανθρώπων;

Καθώς οι περιγραφές μοιάζουν να είναι αντιγραφές ή καταγραφές με διαφορετικό τρόπο του ίδιου συμβάντος, ουσιαστικά δίνουν την ανατρεπτική εικόνα ότι αποτελούν παραλλαγές μίας κοινής πεποίθησης από τα πρώτα πλάσματα που δημιουργήθηκαν, τα οποία πέρασαν στις επόμενες γενιές την δημιουργία των πρώτων «παππούδων» τους: ότι όντα από το διάστημα ή από «αλλού» γενικά, ήρθαν στην γη και δημιούργησαν πλάσματα σύμφωνα με την δική τους εικόνα. Μπορούν, άραγε, αυτά τα κείμενα να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την προέλευση της ανθρωπότητας, πέρα από τις όποιες θρησκευτικές και επιστημονικές εκδοχές ή απόψεις μας; Δείτε και το σχετικό βίντεο με τίτλο “The Creation Story of the Maya”

diadrastika / Image by Enrique Meseguer from Pixabay