Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε μάθει από τους γονείς μας και το σχολείο μας, για το ποιος έπλασε τους ανθρώπους. Εκείνο, όμως, που δεν μάθαμε είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι διαδεδομένο στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μας. Οι θεοί που έπλασαν τους Έλληνες.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι Είναι στ’ Αλήθεια ο Δίας και οι 12 Θεοί του Ολύμπου

«Κάποτε […] ήταν το θείον κατάμονο και υπήρχε μόνο το επουράνιο γένος, η Γη δε, βρισκόταν σε άγρια και άμορφη κατάσταση σκεπασμένη όλη από δασά λογγάρια, που δεν τα διαπερνούσε το φως της ημέρας» (Λουκιανός, Προμηθεύς ή Καυκάσιος 12).

«Σκέφτηκα (ο Προμηθέας) πως ήταν καλύτερο να πάρω λίγη λάσπη και να πλάσω απ’ αυτήν μερικά ζωντανά όντα και να δώσω σ’ αυτά μορφές που να προσομοιάζουν με τις δικές μας. […] Λοιπόν, καθώς λένε και οι ποιητές αφού ανακάτεψα χώμα με το νερό και το δούλεψα, έπλασα τους ανθρώπους, παρακάλεσα δε και την Αθηνά να με βοηθήσει στο έργο μου αυτό». (Λουκιανός, Προμηθεύς ή Καυκάσιος 13).

Η Αθηνά έδωσε στους ανθρώπους ζωή όπως ακριβώς έκανε και με την Πανδώρα, όταν ο Προμηθέας την έφτιαξε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (Υγίνος, Μύθοι CXLII).

«Ο δε Προμηθεύς, αφού έπλασεν τους ανθρώπους από χώμα και νερό…» (Απολλόδωρος Α 7,1 ή Ι, 45) φαίνεται πως στην Φωκίδα, κάπου κοντά στην ακρόπολη του Πανοπέα, άφησε ίχνη. Εκεί υπάρχουν στην χαράδρα πέτρες, στο χρώμα του πυλού, μάλιστα, «λένε πως αυτές είναι υπολείμματα του πηλού εκείνου, από τον οποίο ο Προμηθέας έπλασε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος» (Παυσανίας Ι 4, 4).

Διαβάστε επίσης: Το Σιδερένιο Γένος γεννήθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ώστε «θεοί και άνθρωποι θνητοί έχουν την ίδια καταγωγή»

Σημειώσεις – Συμπεράσματα

Το πλάσιμο των ανθρώπων από νερό και πυλό εντοπίζεται στο βαβυλωνιακό έπος του Γιλγαμές, στην Γένεση της Π. Διαθήκης, στην ταλμουδική εκδοχή της Δημιουργίας.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γκρέηβς, οι Έλληνες δανείστηκαν τον «μύθο» από το βαβυλωνιακό έπος του Γιλγαμές (ωστόσο είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο), ενώ οι Εβραίοι έγιναν κληρονόμοι του «πελασγικού» ή χαναανιτικού μύθου (Ρ. Γκρέηβς – Οι Ελληνικοί Μύθοι Α, σελίδα 13).

Τα Ταλμούδ της Βαβυλώνας ολοκληρώνεται γύρω στο 400 μ.Χ.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Τα Ταλμούδ της Ιερουσαλήμ ή Παλαιστινιακό ολοκληρώνεται γύρω στο 500 μ.Χ.

Διαβάστε επίσης: Η θεά Ήρα μυρίζει «μυστικό λουλούδι» και γεννάει τον θεό Άρη

Οι Βαβυλώνιοι έχουν λάβει (ή ταυτοποιούν) την παράδοσή τους από (με) την ελληνική θεογονία. Π.χ. η Ρέα (Αστάρτη) είναι κόρη του Ουρανού (Ανού) και πήρε σύζυγο τον Κρόνο (Βήλο ή Βάαλ – Μπελ Μαρντουκ).

«Βαβυλώνιοι γαρ λέγουσι, Βήλον ον είναι Κρόνος» (Ευσέβιος Α, 10).

Βασικός θεός των Χαναναίων, ήταν ο Βάαλ ή Βήλος=Κρόνος (Κριταί Β΄ 11-14).

Άρα οι επιρροές της Γένεσης, τουλάχιστον, στην γέννηση των ανθρώπων, είναι ολοφάνερα ελληνογενείς.

diadrastika / Image by Orna Wachman from Pixabay