Βρέθηκαν Ερείπια μιας Περιτειχισμένης Πόλης στον Πλανήτη Άρη σε Φωτογραφία NASA;

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε ο ισχυρισμός κάποιων «κυνηγών» UFO, ότι σε συγκεκριμένη φωτογραφία της NASA από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, είδαν τα ερείπια μιας περιτειχισμένης πόλης. Με το θέμα ασχολήθηκαν μεγάλες εφημερίδες όπως οι βρετανικές The Sun και η Express, δημοσιεύοντας την επίμαχη φωτογραφία που φαίνεται να δείχνει μια κορυφογραμμή ενός βραχώδους όρους που μοιάζει με καστροπολιτεία, ή έστω ερείπια μιας περιτειχισμένης πόλης στον πλανήτη Άρη.

Προς το παρόν η NASA δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τι ακριβώς δείχνει ή φαντάζει πως δείχνει η εικόνα. Άραγε, να υπήρχε κάποτε ένας αρχαίος πολιτισμός που ζούσε στον κόκκινο πλανήτη, ο οποίος μεγαλούργησε αλλά για κάποιο λόγο καταστράφηκε; Επινοήσαμε, λοιπόν, μία φανταστική ιστορία για το πως θα είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μιας καστροπολιτείας, αν η φωτογραφία απεικόνιζε πράγματι μία.

Όταν το Curiosity έστειλε τις φωτογραφίες στο Κέντρο Επεξεργασίας Εικόνας, όλες πέρασαν από μία ειδική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης η οποία ήταν προγραμματισμένη να λειτουργεί όπως το ανθρώπινο μάτι, δηλαδή να διακρίνει εξωτερικά ερεθίσματα που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως πραγματικά, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παρειδωλία και κάνει τον άνθρωπο να βλέπει σε μια σκιά, στα σύννεφα, σε βουνοπλαγιές κλπ, πλήρως αναγνωρίσιμα αντικείμενα, συνήθως πρόσωπα, επειδή τυχαίνει να μοιάζουν πολύ με αυτά.

Η εφαρμογή με την τεχνητή νοημοσύνη είναι προγραμματισμένη να κάνει εκτενείς αναλύσεις και να βρίσκει πράγματα που αν τα έβλεπε άνθρωπος, θα έλεγε πως βλέπει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πολύ σύντομα, η επεξεργασία πέταξε στην οθόνη μία φωτογραφία με ένα κόκκινο τετράγωνο σε ένα σημείο της. Ο ελεγκτής ήρθε κοντά στον υπολογιστή και πάτησε το περιεγραμμένο πλαίσιο. Στα μάτια του εμφανίστηκε, σε μεγέθυνση, ένα μέρος που αν το συναντούσε στη Γη θα ήταν πεπεισμένος πως διέκρινε τμήμα από κάποιο κάστρο.

Σύμφωνα με την εκπαίδευσή του και την εφαρμογή που είχε μπροστά του, ήξερε πως έβλεπε μια παρειδωλία. Ωστόσο, είχε εντολή να ενημερώνει τους χειριστές του Curiosity Rover. Εκείνοι με τη σειρά τους, είχαν εντολή να στείλουν το ρομποτικό μηχάνημα στις συντεταγμένες της παρειδωλίας ώστε να ελέγξει από κοντά και προσωπικά, τι ακριβώς συμβαίνει.

Όταν το Curiosity έφτασε στο ύψωμα, άρχισε να στέλνει τρισδιάστατο οπτικό υλικό, μία δυνατότητα που είχε αλλά ήταν μυστική και άγνωστη στο ευρύ κοινό και δινόταν έγκριση να το κάνει μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Το πρώτο πράγματα που έγινε αντιληπτό στους ελεγκτές ήταν πως η επίμαχη δομή βρισκόταν σε εξαιρετικά στρατηγικό σημείο.

Όσο πλησίαζε γινόταν ολοένα και περισσότερο κατανοητό πως επρόκειτο για κάποιο είδος φρουρίου, τα τείχη του οποίου ήταν πιθανότατα κατασκευασμένα από μεγάλα, γιγάντια πέτρινα μπλοκς. Τα σκονισμένα ερείπια έδειχναν να προστατεύονται από φαρδιά τάφρο και να ενισχύονται από τέσσερις δομές που παρέπεμπαν σε προμαχώνες στη βόρεια πλευρά του υποτιθέμενου κάστρου.

Οι ερπύστριες του rover σκαρφάλωσαν στα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου πύργου για να διαπιστώσει ότι ευθεία εμπρός ανοιγόταν μία πύλη εισόδου η οποία θα μπορούσε να είναι η κεντρική, κατασκευασμένη από ορθογώνια λαξευμένους λίθους. Γύρω της έφερε σημάδια, σαν σκαλίσματα ή ανάγλυφα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν μία περίτεχνη διακόσμηση. Μπορούσε να διακρίνει ακόμα ερείπια από τοξωτές καμάρες και στοές που οδηγούσαν σε πιθανές επάλξεις που ήταν προσιτές από τον περίδρομο, αλλά στη θέση τους βρίσκονταν μόνο γκρεμισμένες πέτρες. Η όλη δομή – ας την ονομάσουμε καστροπολιτεία – ήταν κάπου γύρω στα 90 στρέμματα και διέθετε ακόμα έξι πύλες εκ των οποίων τρεις βρίσκονταν προς μία πλευρά που θα μπορούσε κάποτε να είναι λιμάνι, αλλά πλέον χωρίς θάλασσα.

Αφού έγινε πλήρης καταγραφή του όλου οικοδομήματος, από κάθε πλευρά, εσωτερικά και εξωτερικά, διαπιστώθηκαν διάφορα σημεία που οδηγούσαν σε υπόγειους χώρους. Δυστυχώς, το rover ήταν αρκετά μεγάλο για να χωρέσει εκεί μέσα και να εξερευνήσει αν και τι υπήρχε κάτω από το έδαφος της καστροπολιτείας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το οπτικό υλικό στάλθηκε σε ανωτέρους αξιωματικούς, οι οποίοι αφού μελέτησαν το αναπάντεχο βίντεο και το συζήτησαν εκτενώς διατυπώνοντας γνώμες και συμπεράσματα, διαβάθμισαν την υπόθεση ως Άκρως Απόρρητο και το κλείδωσαν σε ειδική θυρίδα η οποία περιείχε με άλλα παρόμοια εκθέματα. Κανείς δεν έμαθε ποτέ τίποτα γι’ αυτό το υλικό, ενώ η αρχική φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε κανονικά.

Ερείπια μιας Περιτειχισμένης Πόλης στον πλανήτη Άρη; [φωτογραφία NASA]

diadrastika