Image by Ralf Kunze from Pixabay

Η μυστηριώδης «πανοπλία» που βρέθηκε σε λατομείο της Πεντέλης

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Στις 6 Ιουλίου 2017, η Ομάδα Ορφέας που ασχολείται με το παραφυσικό, την απόκρυφη αρχαιολογία, την αστική εξερεύνηση, τα ανεξήγητα φαινόμενα, ΑΤΙΑ, αστυμαγεία και πολλά άλλα, έκανε μια εντυπωσιακή δημοσίευση που βασίζεται κυρίως σε φωτογραφικό υλικό, μιας και δεν υπάρχουν ή δεν βρέθηκαν πολλές πληροφορίες για το αντικείμενο προς εξέταση που εκ πρώτης όψεως φέρνει στο νου την εικόνα από μια μυστηριώδη «πανοπλία» που θα έλεγε κανείς ότι είναι «ταριχευμένη» με διάφορα υλικά.

Διαβάστε επίσης: Το μακάβριο εύρημα στην Σπηλιά του Νταβέλη που βρίσκεται σε Μουσείο και λίγοι γνωρίζουν

Σαν μια μεταλλική κούκλα ως ανθρώπινο ομοίωμα, παραγεμισμένη με σιδεριές που έχουν σκουριάσει και σκυρόδεμα με φθορές από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, στέκει με σκυφτό κεφάλι που κάποιοι την παραπέταξαν και την εγκατέλειψαν, μόνη κι έρημη, ανάμεσα στα βράχια λατομείου δίπλα στο σπήλαιο Νταβέλη. Δεν είναι εύκολο να πει κάποιος, κοιτώντας τις φωτογραφίες, αν πρόκειται για κάποιο είδος πανοπλίας που, προκειμένου να στέκεται, την ενίσχυσαν με όλα αυτά τα υλικά που αναφέραμε, ίσως και περισσότερα. Ούτε είναι εύκολο να πει κάποιος αν πρώτα φτιάχτηκε ο «σκελετός» ώστε να μοιάζει με άνθρωπο τον οποίο «έντυσαν» να μοιάζει με γλυπτό προκειμένου να διακοσμεί την πρόσοψη κάποιου καταστήματος. Επίσης, δεν είναι εύκολο να βεβαιώσει κάποιος ότι αποτελούσε στολή που κάποιος άνθρωπος φορούσε, αλλά για άγνωστους λόγους κατάντησε σε αυτό που βλέπουμε.

Διαβάστε επίσης: Λίμνη Πεντέλης. Εκεί που ζούσαν νεράιδες του θρύλου και πνίγονταν μυστηριωδώς οι λουόμενοι

Πάντως, με αρκετή φαντασία θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλές αναλύσεις και υποθέσεις για την μυστηριώδη «πανοπλία» που βρέθηκε σε ένα απόμερο σημείο του πεντελικού όρους. Αλλά όσες σκέψεις κι αν θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι ανούσιες χωρίς αποδείξεις. Το ίδιο ισχύει για τον τον λόγο που πετάχτηκε ή εγκαταλείφθηκε στο σημείο. Η Ομάδα Ορφέας, όπως αναφέρει, όσο και να έψαξε δεν βρήκε κάτι για την ιδιότητα του αντικειμένου ή την χρονολόγησή του. Ωστόσο, για τους συντελεστές της, η πιο πιστευτή εκδοχή που διατυπώθηκε ως ιδέα για τη χρησιμότητά της, είναι ότι ίσως χρησίμευσε κάποτε ως βοηθητικό στοιχείο σε γυρίσματα ταινίας.

Διαβάστε επίσης: Τι υπάρχει και ζει μέσα στο σπήλαιο της Πεντέλης

Η «στολή/πανοπλία» παρέμεινε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα παρατημένη πλησίον της σπηλιάς του Νταβέλη. Μπορείτε να την δείτε εδώ: omadaorfeas. Πάντως, σύμφωνα με ανανεωμένες πληροφορίες στο blog της ομάδας, το 2021, η μυστηριώδης «πανοπλία» δεν υπάρχει πια και η τοποθεσία της παραμένει άγνωστη. Όπως άγνωστο παραμένει αν μετακινήθηκε σε άλλο σημείο ή αν την παρέλαβε κάποιο συνεργείο αποκομιδής μπαζών, άχρηστων υλικών από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου ή κάποιου ιδιώτη. Ενώ με λίγη φαντασία, θα μπορούσε να έχει καταλήξει στα χέρια κάποιου συλλέκτη!

*Η εικόνα που βλέπετε στο πάνω μέρος του άρθρου, δεν έχει καμία σχέση με την μυστηριώδη «στολή/πανοπλία». Σεβόμενος τα φωτογραφικά δικαιώματα της Ομάδας Ορφέας, προτίμησα να μην κάνω αναδημοσιεύσεις αλλά να επισκεφθείτε και να τιμήσετε τον κόπο τους – κι εγώ να σχολιάσω και να περιγράψω με τον δικό μου τρόπο, το αντικείμενο προς εξέταση. Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο μου είναι του Ralf Kunze από το Pixabay.

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.