Προκατακλυσμιαίοι Πολιτισμοί που «θυμούνται» τον Κατακλυσμό

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι μύθοι για κάποιο κατακλυσμό είναι πολλοί περισσότεροι από όσους μπορείτε να φανταστείτε. Οι πιο γνωστοί παγκοσμίως είναι του Νώε, του Δευκαλίωνα και του Ουτναπιστίμ (από το έπος του Γιλγαμές), ενώ ακολουθούν αρκετοί άλλοι από όλες τις ηπείρους. Αν μετρήσουμε όσους αναφέρονται στην wikipedia, θα δούμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 60 αρχαίοι πολιτισμοί παγκοσμίως που έχουν στην παράδοσή τους μύθους για κατακλυσμούς. Έτσι, όπως το καταλαβαίνω, με το δικό μου μυαλό, θα πρέπει να υπήρχαν πάρα πολλοί προκατακλυσμιαίοι πολιτισμοί που έζησαν έναν οποιοδήποτε κατακλυσμό ή μία μεγάλη πλημμύρα. Όσοι επιβίωσαν έχουν αναμνήσεις τις οποίες περιέγραψαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους, κι εκείνα με τη σειρά τους, στις επόμενες γενιές. Αυτές οι αφηγήσεις απεικονίζουν μια καταστροφή μέσω του υδάτινου στοιχείου που, συνήθως, στέλνεται από μια θεότητα ή θεότητες για να εξολοθρεύσουν τον πολιτισμό  τους ως μια πράξη θεϊκής ανταπόδοσης  ή εκδίκησης για κάτι που πιστεύουν ότι έκαναν και γι’ αυτό έπρεπε να τιμωρηθούν.

Νομίζω είναι περίεργο που τόσοι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους αρχαίοι πολιτισμοί θυμούνται κάτι τέτοιο – έστω και με κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Αυτό δείχνει πως δεν ήταν κάτι τοπικό, δηλαδή, πιθανότατα δεν ήταν ένα γεγονός που έπληξε μόνο μία περιοχή κάπου απομονωμένα, για παράδειγμα μόνο στη Μεσοποταμία ή ή μόνο στην Ελλάδα. Αν θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο, τότε – στα δικά μου μάτια – γίνεται φανερό πως την εποχή του λεγόμενου Μεγάλου Κατακλυσμού (η χρονολόγησή του αναλόγως των εκτιμήσεων θα μπορούσε να είναι π.χ. 12.000, 7.000 ή ακόμα και 3.000 χρόνια πριν) όλες οι ήπειροι κατοικούνταν. Για τη συνέχεια θα παραλείψω τους πασίγνωστους κατακλυσμούς των Νώε και Δευκαλίωνα και θα προχωρήσω σε άλλους που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, ωστόσο είναι αρκετά ενδιαφέροντες.

ΕΥΡΩΠΗ

Ο μύθος του Σκανδιναβικού κατακλυσμού είναι εντελώς διαφορετική από τους άλλους στο ότι ο κόσμος πλημμύρισε, αλλά όχι με νερό. Όταν ο Odin και τα αδέρφια του Villi και Ve σκότωσαν τον γίγαντα Ymir, το αίμα που χύθηκε από το σώμα του πλημμύρισε τη γη, οπότε ο κόσμος πνίγηκε στο αίμα. Ένας μόνο παγωμένος γίγαντας ονόματι Bergelmir και η σύζυγός του έφτιαξαν μια κιβωτό, σώθηκαν και ξανακατοίκησαν τη γη.

ΑΦΡΙΚΗ

Αν και η αφρικανική ήπειρος έχει σχετικά λίγους θρύλους για τις πλημμύρες, υπάρχουν αρκετοί αφρικανικοί πολιτισμοί που διατηρούν μια προφορική παράδοση, όπως οι λαοί των Kwaya, Mbuti, Maasai, Mandin και Yoruba. Όμως, ο σημαντικότερος μύθος, ανάμνηση, αφήγηση, έρχεται από την αρχαία Αίγυπτο.

Ένας «μύθος πλημμύρας» στην αιγυπτιακή μυθολογία περιλαμβάνει τον θεό Ra και την κόρη του Sekhmet. Ο Ρα έστειλε τhν Σεχμέτ να καταστρέψει μέρος της ανθρωπότητας για την ασέβεια και την απιστία τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι θεοί να αναποδογυρίσουν κανάτες κρασιού για να προσομοιώσουν μια μεγάλη πλημμύρα αίματος, έτσι ώστε να την μεθύσουν, να την κάνουν να λιποθυμήσει και να σταματήσει η σφαγή της. Αυτό τιμάται σε ένα φεστιβάλ οινοποσίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας πλημμύρας του Νείλου.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Μια μεγάλη πλημμύρα, μαζί με έναν σεισμό, σάρωσε τη γη τόσο γρήγορα που μόνο λίγοι άνθρωποι διέφυγαν στα κανό τους στις κορυφές των υψηλότερων βουνών. Αυτό έχουν να θυμούνται οι Orowignarak στην Alaska, χωρίς μεγάλες και ιδιαίτερες διαφορές από άλλους λαούς της Βορείου Αμερικής.

Η ινδιακή φυλή Ojibwe/Chippewa διηγείται την ιστορία του Waynaboozhoo (ή Nanabozho ). Αναφέρεται, λοιπόν, πως το Μεγάλο Πνεύμα ήταν δυσαρεστημένο με τον άνθρωπο και δημιούργησε μια μεγάλη πλημμύρα. Ο μόνος επιζών ήταν ένας άντρας, ο Waynaboozhoo που είχε φτιάξει μια σχεδία από κορμούς και ξύλα για τον εαυτό του και άλλα ζώα που ήταν ζωντανά. Επιπλέουν για πάνω από ένα μήνα, αλλά τα νερά δεν έχουν κατέβει. Ο Waynaboozhoo αποφάσισε ότι θα έπρεπε να ξαναφτιάξει τη γη και χρειαζόταν λάσπη από τον «παλιό κόσμο» ο οποίος όμως ήταν θαμμένος βαθιά κάτω από το νερό.

Προσπάθησε με ένα παλούκι, αλλά το νερό ήταν πολύ βαθύ. Η βοήθεια ενός κάστορα απέτυχε. Τότε, η μικρή πάπια Aajigade βούτηξε και χάθηκε. Νόμιζαν ότι πνίγηκε αλλά μέχρι να δύσει ο ήλιος την είδαν να επιπλέει στην επιφάνεια. Ήταν γεμάτη λάσπες. Ο Waynaboozhoo την ανέστησε και η πάπια πέταξε μακριά. Ύστερα, εκείνος με τη βοήθεια μιας χελώνας άρχισε να διαμορφώνει τη λάσπη στην πλάτη της και η γη μεγάλωνε και μεγάλωνε μέχρι που έφτασε στο μέγεθος ολόκληρης της γης.

ΜΕΣΟΑΜΕΡΙΚΗ

Ο μύθος του κατακλυσμού των Αζτέκων μοιράζεται ομοιότητες με την ιστορία της Κιβωτού του Νώε με μερικές ριζικές ανατροπές. Σε αυτή την ιστορία, ο Titlacauan προειδοποίησε τον άνδρα που ονομαζόταν Note και τη σύζυγό του Nena, για μια επερχόμενη πλημμύρα. Η Νάτα και η Νένα τράβηξαν ένα κυπαρίσσι και ο Τιτλακαχουάν τους σφράγισε μέσα, λέγοντάς τους ότι μπορούν να φάνε μόνο ένα στάχυ αραβόσιτου ο καθένας. Εδώ είναι που η ιστορία είναι πολύ διαφορετική από άλλες.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η γη είναι πλημμυρισμένη, αλλά οι άνθρωποι δεν σκοτώθηκαν, αντιθέτως, μετατράπηκαν σε ψάρια. Μετά την πλημμύρα, ο Νάτα και η Νένα δεν υπάκουσαν τον Τιτλακάουαν και έφαγαν ψάρι. Έτσι εκείνος τους μετέτρεψε σε σκυλιά. Η ιστορία τελειώνει με τον κόσμο να ξεκινά ουσιαστικά από την αρχή αλλά με έναν πλούσιο πληθυσμό ψαριών και μερικά σκυλιά.

ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο Huracan είναι μια θεότητα των Kʼicheʼ Μάγια, του ανέμου, της καταιγίδας, της φωτιάς, καθώς και μία από τις δημιουργούς θεότητες που συμμετείχαν και στις τρεις απόπειρες δημιουργίας της ανθρωπότητας. Προκάλεσε επίσης τον μεγάλο κατακλυσμό αφού η δεύτερη γενιά των ανθρώπων εξόργισε τους θεούς. Υποτίθεται ότι ζούσε στην ομίχλη, στον αέρα, πάνω από τα νερά της πλημμύρας και επικαλούνταν επανειλημμένα τη «γη» μέχρι που έβγαινε στεριά από τις θάλασσες. Το όνομά του Huracan, είναι κατανοητό ως «Μονό Πόδι» και υποδηλώνει πως διαθέτει ένα ανθρώπινο πόδι και ένα πόδι φιδιού.

ΑΣΙΑ

Παραλείπουμε τον πασίγνωστο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων που διάφοροι εκτιμούν πως αντιγράφηκε για να δημιουργηθεί ο πλέον πιο γνωστός από όλους, ο μύθος του Νώε. Περνάμε, λοιπόν, στην παράδοση της περιοχής που σήμερα γνωρίζουμε ως Ιράν. Το Videvdad αναφέρει ότι ο Ahura Mazda προειδοποιεί τη Yima ότι θα έρθει μια σκληρή χειμωνιάτικη καταιγίδα που θα ακολουθείται από λιωμένο χιόνι. Ο Ahura Mazda συμβουλεύει τη Yima να κατασκευάσει ένα Vara (περίβλημα, δοχείο). Αυτό είναι για να γεμίσει με τους πιο ικανούς άνδρες και γυναίκες. και με ένα ζευγάρι από κάθε ζώο, πουλί, φυτά, καθώς και εφόδια με τρόφιμα και νερό που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Αυτοί που διασώθηκαν δημιούργησαν ένα νέο κόσμο.

Η ιστορία του ινδουιστικού κατακλυσμού είναι μοναδική από άλλες θρησκείες. Σε αυτό το μύθο, τον Manu, ή τον πρώτο άνθρωπο, δεν τον επισκέφτηκε ένας Θεός, αλλά μάλλον ένα ψάρι. Σε ορισμένες αφηγήσεις αυτής της ιστορίας, το ψάρι είναι η θεότητα Βισνού. Αυτό το ψάρι/ Θεός είπε στον Μάνου ότι ο κόσμος θα καταστραφεί σε μια μεγάλη πλημμύρα. Εκείνος έφτιαξε μια βάρκα και την έδεσε στο κέρατο του μεγάλου ψαριού. Το ψάρι οδήγησε τη βάρκα μέσα από νερά και, όπως είναι αναμενόμενο, έφτασε στην κορυφή ενός βουνού. Όταν τα νερά της πλημμύρας υποχώρησαν, ο Μάνου έκανε μια τελετουργική θυσία και έριξε βούτυρο και ξινόγαλα στη θάλασσα. Μετά από ένα χρόνο, μια γυναίκα σηκώθηκε από το νερό και ανακοίνωσε πως ήταν «η κόρη του Μάνου». Ο Μάνου και η «κόρη» του λοιπόν είναι που ξανακατοικούν τη γη.

Σε ορισμένες μορφές της ιστορίας, όλα τα ζωντανά πλάσματα πρέπει επίσης να επιβιβαστούν στη βάρκα. Σε ορισμένες εκδοχές ο Μάνου συνοδεύεται από τους επτά μεγάλους σοφούς. Σε έναν άλλο μύθο από τα νησιά Ανταμάν, ο θεός Pūluga στέλνει μια καταστροφική πλημμύρα για να τιμωρήσει τους ανθρώπους που έχουν ξεχάσει τις εντολές του. Μόνο τέσσερις άνθρωποι επέζησαν από αυτή την πλημμύρα: δύο άνδρες και δύο γυναίκες.

Η Ιαπωνία δεν έχει κάποιο σημαντικό μύθο για κάποιον Μεγάλο Κατακλυσμό, όπως περιγράφεται από άλλους λαούς και εξετάζεται εδώ. Αυτό, για ορισμένους της σύγχρονης εποχής που υποστηρίζουν σθεναρά την υπεροχή του Σιντοϊσμού, το γεγονός ότι δεν έχει σχετικό μύθο σημαίνει ότι η Ιαπωνία ήταν το κέντρο και το υψηλότερο σημείο στη Γη, καθιστώντας την το πιο κοντινό μέρος στους ουρανούς από την ξηρά. Ως εκ τούτου, για τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας, αυτό καταδεικνύει την αλήθεια του ιαπωνικού μύθου της δημιουργίας, όπου η Ιαπωνία έρχεται πρώτη και κύρια.

Στις Φιλιππίνες, δύο μύθοι δείχνουν δύο διαφορετικές εκδοχές. Ο ένας αφηγείται για μια χρονιά που ενώ έπρεπε να έρθει η εποχή των βροχών, δεν ήρθε. Όταν το ποτάμι στέγνωσε, οι άνθρωποι έσκαψαν στην κοίτη του, ελπίζοντας να βρουν την ψυχή του ποταμού. Χτύπησαν μια μεγάλη πηγή, που εξόργισε τους θεούς του ποταμού. Άρχισε να βρέχει και το ποτάμι ξεχείλισε από τις όχθες του. Η πλημμύρα που προέκυψε εξαφάνισε όλη την ανθρωπότητα εκτός από δύο επιζώντες, τους Wigan και Bugan, οι οποίοι κατοίκησαν εκ νέου στη, γη μόλις υποχώρησαν τα νερά.

Στην Ταϊλάνδη υπάρχει μια πολύ περίεργη αφήγηση που θα μπορούσε να παραπέμπει σε σύγχρονη επιστημονική φαντασία. Ο παππούς Sangkasa και η γιαγιά Sangkasi ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τον υπέρτατο θεό. Πέρασαν χίλια χρόνια, αλλά οι απόγονοί τους ήταν πονηροί και χοντροκομμένοι και δεν ενδιαφέρθηκαν να λατρεύουν τον υπέρτατο θεό. Ο θεός θύμωσε και τους τιμώρησε με μεγάλη πλημμύρα. Ευτυχώς, κάποιοι απόγονοι επέζησαν επειδή κατέφυγαν σε μια τεράστια μαγική νεροκολοκύθα. Πέρασαν πολλοί μήνες. Τελικά, ο υπέρτατος θεός συμπόνησε τους ανθρώπους που έπρεπε να ζουν κλεισμένοι εκεί μέσα και έστειλε δύο θεότητες τις Khun Luang και ο Khun Lai να κατέβουν από ένα τεράστιο αμπέλι που συνέδεε ένα παραδεισένιο νησί που επέπλεε στον ουρανό με τη γη, για να τρυπήσουν την τεράστια κολοκύθα και να μεταφέρει τους επιζώντες σε μια νέα γη, διότι η στάθμη του νερού είχε ήδη κατέβει και υπήρχε ξηρά. Όταν όλοι έφτασαν στη γη που ονομάζεται Mueang Thaen, οι δύο θεότητες δίδαξαν στους ανθρώπους πώς να καλλιεργούν ρύζι και να κατασκευάζουν κτίσματα.

Η Saisiat, μια γηγενής φυλή της Ταϊβάν, διαθέτει και αυτή μια παράξενη περιγραφή κάποιας μεγάλης πλημμύρας: Ένας γέρος ασπρομάλλης ήρθε σε ένα όνειρο στον Oppehnaboon και του είπε ότι σύντομα θα ερχόταν μια μεγάλη καταιγίδα. Ο Οπεναμπούν κατασκεύασε μια βάρκα. Μόνο αυτός και η αδερφή του επέζησαν. Έκαναν ένα παιδί, έκοψαν το παιδί σε κομμάτια και κάθε κομμάτι γινόταν ένας νέος άνθρωπος. Ύστερα εκείνος δίδαξε στους νέους ανθρώπους τα ονόματά τους και αυτοί πήγαν να κατοικήσουν τη γη.

Οι Κινέζοι έχουν πολλές ιστορίες και μύθους για πλημμύρες, θεούς, δράκους και πνεύματα. Όπως και σε άλλες ιστορίες πλημμύρας υπάρχουν λίγοι επιζώντες. Αλλά η ιστορία της κινεζικής πλημμύρας έχει μια πολύ περίπλοκη ιστορία επαναπληθυσμού. 

Μια μέρα ένας αγρότης κατάφερε να αιχμαλωτίσει και να φυλακίσει μια θεότητα της βροντής. Ο αγρότης πήγε στην πόλη αλλά προειδοποίησε τα παιδιά του να μείνουν μακριά από τη θεότητα που ήταν εγκλωβισμένη. Τα παιδιά λυπήθηκαν τον θεό της βροντής και τον άφησαν ελεύθερο. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο θεός τους προειδοποίησε ότι επρόκειτο να γίνει μεγάλη πλημμύρα. Έδωσε στα παιδιά μια πολύ μεγάλη κολοκύθα και τους είπε ότι θα ήταν ασφαλείς από τα νερά όσο θα είναι μέσα σε αυτήν. Ήταν οι μόνοι άνθρωποι που επέζησαν, αλλά καθώς το ταμπού της αιμομιξίας σχεδόν σε κάθε πολιτισμό είναι πολύ ισχυρό, υπάρχουν μερικά διαφορετικά τέλη σε αυτή την ιστορία. Σε μια εκδοχή, ο αδελφός και η αδερφή έλαβαν μία ειδική «άδεια» από τους ουρανούς, όπως «Είναι εντάξει να συνευρεθείτε μεταξύ σας, αλλά μόνο για αυτή τη φορά». Σε μια άλλη εκδοχή, τα δύο αδέλφια έκαναν ένα παιδί το οποίο βγήκε ελατωματικό. Ο αδελφός σκότωσε το μωρό, το έκοψε σε κομμάτια τα οποία πέταξε πάνω από ένα λόφο. Την επόμενη μέρα τα κομμάτια είχαν μετατραπεί σε άνδρες και γυναίκες. Σε μια άλλη μορφή της ιστορίας, δεν τεκνοποίησαν αλλά δημιούργησαν ανθρώπους από πηλό.

ΩΚΕΑΝΙΑ

Στην Αυστραλία, υπάρχουν μύθοι σχετικοί με κατακλυσμούς. Για να κλείσουμε ευχάριστα το θέμα, θα αναφέρουμε εκείνον που μοιάζει με παιδικό παραμύθι: Λέγεται, λοιπόν, πως ο βάτραχος Tiddalik ξύπνησε ένα πρωί με έντονη δίψα και άρχισε να πίνει μέχρι να καταναλωθεί όλο το γλυκό νερό. Τα πλάσματα και η φυτική ζωή παντού άρχισαν να πεθαίνουν λόγω έλλειψης νερού. Τότε κάποια ζώα επινόησαν ένα σχέδιο και τον έκαναν γελάσει τόσο πολύ που το νερό βγήκε ορμητικά από μέσα του για να αναπληρώσει τις λίμνες, τους βάλτους και τα ποτάμια.

Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτούς του μύθους;

Οι ιστορίες πλημμυρών και κατακλυσμών διαπερνούν εκατοντάδες πολιτισμούς και υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με πολλές από τις αφηγήσεις. Φαίνεται ότι τουλάχιστον μερικές από αυτές τις ιστορίες θα μπορούσαν να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Πολλοί γεωλόγοι συμφωνούν από διάφορες ενδείξεις ότι πρέπει να υπήρξε κάποτε ένας Μεγάλος Κατακλυσμός, όπως και κατά τόπους πλημμύρες. Όμως δεν συγκλίνουν ως προς το αίτιο που τον προκάλεσε, αν ήταν σεισμός, ηφαίστειο, κομήτης. Ούτε ως προς την χρονολόγηση μπορούν να βρουν κοινή γραμμή. Μόνο υποθέσεις. Πάντως οι απόψεις τους τείνουν να συμπίπτουν μόνο ως προς το ότι δεν ήταν κάποιος θεός ή θεοί που προκάλεσαν την καταστροφή και ότι απλά οι άνθρωποι το απέδωσαν σε αυτούς επειδή είχαν επίγνωση ότι δεν ήταν και τόσο καλοί, οπότε κάπου στο βάθος μέσα τους, ήξεραν πως άξιζαν μια κάποια τιμωρία.

diadrastika