Λιβάνι: η ρητίνη με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το λιβάνι είναι μια αρωματική φυτική ρητίνη που προέρχεται από το δέντρο Boswelllia Sacra που βρίσκεται στην Αφρική και την Αραβική χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης και του Ομάν. Το λιβάνι διαθέτει ιδιότητες αναλγητικές, αντιαρθριτικές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, στυπτικές, χωνευτικές, διουρητικές, αποχρεμπτικές, ηρεμιστικές, τονωτικές και, επιπλέον, διαλύει τα αέρια του στομάχου.

Ήταν η ασπιρίνη, η πενικιλίνη και το βιάγκρα μιας παλαιότερης εποχής, στην οποία το λιβάνι θεωρούνταν ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τα πάντα, από αιμορροΐδες, εμμηνορροϊκούς πόνους και μελάνωμα. Ο Έλληνας στρατιωτικός ιατρός Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος περιέγραψε το λιβάνι ως ένα θαυματουργό φάρμακο, αναφέροντας ότι η ρητίνη μπορεί να «γεμίσει το κενό των ελκών» ή να «κολλήσει μαζί αιματηρές πληγές». Ο Πάπυρος Ebers, το πιο σημαντικό έγγραφο ιατρικής γνώσης της αρχαίας Αιγύπτου, αναφέρει το λιβάνι ως θεραπεία για το άσθμα, την αιμορραγία, τις λοιμώξεις του λαιμού και τον εμετό, μεταξύ άλλων.

Οι Αιγύπτιοι εισήγαγαν τεράστιες ποσότητες για χρήση επίσης ως απωθητικό αρωμάτων, εντόμων, παρασίτων αλλά και για να καλύψουν τη σαπισμένη μυρωδιά κατά την ταρίχευση. Η αλοιφή του λιβανιού βρέθηκε ακόμη και στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών όταν άνοιξε το 1922.

Κάποιοι στις προαναφερθέντες περιοχές όπου φύεται το λιβάνι, μασούν τη βρώσιμη ρητίνη σαν τσίχλα για να φρεσκάρει την αναπνοή τους. Οι εγκυμονούσες το τσιμπούν, επίσης, καθώς οι μέλλουσες μητέρες πιστεύουν ότι οι ιδιότητές του θα εξασφαλίσουν τη γέννηση ενός έξυπνου μωρού. Χρησιμοποιείται επίσης σε φάρμακα και τσάγια για την προώθηση της υγιούς πέψης και του δέρματος. Συνήθιζουν, μάλιστα, να αρωματίζουν τα σπίτια τους για να αποκρούσουν τα κουνούπια.

Ελπίδα για τον καρκίνο

Ο ανοσολόγος Mahmoud Suhail ελπίζει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του λιβανιού. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπάρχει κάποιος παράγοντας μέσα στο λιβάνι που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου και που προκαλεί τα καρκινικά κύτταρα να κλείσουν. Προσπαθεί να μάθει τι είναι αυτό.

“Ο καρκίνος ξεκινά όταν ο κώδικας DNA μέσα στον πυρήνα του κυττάρου καταστρέφεται”, λέει. “Φαίνεται ότι το λιβάνι έχει μια νέα λειτουργία. Μπορεί να πει στο κύτταρο ποιος πρέπει να είναι ο σωστός κωδικός DNA. Το λιβάνι διαχωρίζει τον εγκέφαλο του καρκινικού κυττάρου – τον πυρήνα – από το σώμα – το κυτταρόπλασμα και κλείνει τον πυρήνα για να σταματήσει να αναπαράγει κατεστραμμένους κωδικούς DNA”. Η εργασία με το λιβάνι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. 

Νερό με λιβάνι

Το νερό με λιβάνι φαίνεται να είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα στη Μέση Ανατολή για αιώνες. Οι άνθρωποι στο Ομάν και την Υεμένη συνήθως μουλιάζουν 4 ή 5 κομμάτια αυτής της ρητίνης στο νερό για μια νύχτα και πίνουν λίγο-λίγο το νερό την επόμενη μέρα.

Όπως θα έχετε αντιληφθεί, το λιβάνι χρησιμοποιούνταν ως πανάκεια σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Κάπως έτσι φαίνεται να αξιοποιείταο και στις μέρες μας. Εσείς, όμως, πριν αποφασίσετε να κάνει οποιαδήποτε χρήση, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, επιβάλλεται να ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή να εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε.

πηγές:
frankincense.infonews.bbc.co.ukbbc.com/travel, wikipedia.org

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by xbqs42 from Pixabay