Δελφοί

Σύμφωνα με τον Χαρμίδη του Πλάτωνος, το «Γνώθι Σαυτόν» είναι το παλαιότερο από τα τρία Παραγγέλματα που ήταν χαραγμένα στην είσοδο του Ναού του Απόλλωνος στους Δελφούς. Η περιγραφή των Δελφών από τον περιηγητὴ Παυσανία επιβεβαιώνει την ύπαρξή του.

Διαβάστε επίσης: Δελφικά Παραγγέλματα και ο Χρησμός Επανόδου

«Ου δύναμαι πω κατά το Δελφικον γράμμα γνωναι εμαυτον γελοιον δη μοι φαίνεται τούτο ετι αγνοούντα τα αλλότρια σκοπειν»

Μετάφραση:

«Δεν είμαι δηλαδή ακόμη ικανός, σύμφωνα με την Δελφική επιταγή, να γνωρίζω τον εαυτό μου, και μου φαίνεται ανόητο, ενώ αγνοώ ακόμη αυτό, να ασχολούμαι με άλλες υποθέσεις» ΠΛΑΤΩΝ ΦΑΙΔΡΟΣ 229,230.

Διαβάστε επίσης: Τι κρύβει ή υπονοεί το Δελφικό Έψιλον

Τι εννοούμε όμως λέγοντας Γνώθι Σαυτόν;

Τι να γνωρίσω και πως να γνωρίσω τον εαυτό μου;

Η απάντηση είναι ,η ΤΕΧΝΗ της ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ «ΘΕΙΑΣ ΓΝΩΣΗΣ» ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΛΟΒΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΣ στο αριστερό, το οποιο αριστερό το αντιλαμβανόμαστε, το καταλαβαίνουμε.

Ο δεξιός λοβός του εγκεφάλου μας, δεν ξέρουμε τι έχει και αυτό θέλουμε να μάθουμε. Το μάθανε μόνο οι μύστες των ελευσίνιων μυστηρίων.

Αυτό θα πει το Γνώθι Σαυτόν, να μάθεις δηλ. τι περιχέει και το δεξιό μέρος του εγκεφάλου για να είμαστε κάτοχοι του 100% και όχι μόνο του 10% του μυαλού μας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Έμαθα και εγώ νομίζω τον τρόπο να μάθω τον εαυτό μου, αλλά δεν είμαι ακόμη έτοιμος . Το παραδέχομαι, έχω κάποιο φόβο. Μπορεί να αλλάξουν τα πάντα για μένα.

Ο Σωκράτης πέτυχε το Γνώθι Σαυτόν.

Δεν είναι νομίζω ότι το πέτυχε ρωτώντας κάθε έναν από το επάγγελμα του και στο τέλος είπε, ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα. Έχει λύσει με αυτόν τον τρόπο ο Σωκράτης το Γνώθι Σαυτόν; Όχι βέβαια. Άρα άλλα εννοεί ο τιτάνας του πνεύματος Σωκράτης. Άσχετα αν οι φιλόλογοι μας έδωσαν αυτήν την λύση. Η αυτογνωσία είναι, όχι ο χαρακτήρας κλπ. αλλά τι περιέχουν αυτά τα υπόλοιπα 90% του μυαλού μας που μας έδωσε ο Δημιουργός μας, αλλά χρησιμοποιούμε μόνο το 10%.

Panagiotis Darivas / Image by T. H. Jensen from Pixabay