Καλλιτεχνική απεικόνιση όπλου φαντασίας από Sutulo, Pixabay

Κι αν Είχαν Πυροβόλα Όπλα στον Τρωικό Πόλεμο;

Αυτό το μικρό κομματάκι στην ραψωδία 11 (Λ) της Ιλιάδας στίχοι 251-3 με είχε στοιχειώσει όταν το είδα και προσπαθούσα να καταλάβω αν όλοι κάνουν λάθος ή εγώ δεν βλέπω καλά. Όμως όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα εγώ έβλεπα καλά.

Μιλάει για άλλα όπλα πέρα από αυτά που εμείς φανταζόμαστε μια και πολλά τα φανταζόμαστε αφού δεν υπάρχουν και κάποια είναι διαφορετικά. Πάντως είναι αλήθεια στον Τρωικό πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν και μηχανικά όπλα το γιατί βέβαια είναι άγνωστο αλλά όχι μόνο.

“στῆ δ’ εὐρὰξ σὺν δουρὶ λαθὼν Ἀγαμέμνονα δῖον,
νύξε δέ μιν κατὰ χεῖρα μέσην ἀγκῶνος ἔνερθε,
ἀντικρὺ δὲ διέσχε φαεινοῦ δουρὸς ἀκωκή.”

Η γενικότερη εικόνα μιλάει για πράγματα που οι συγγραφείς και οι σκηνοθέτες των ταινιών “επιστημονικής φαντασίας είχαν σωστά αποδώσει. Χρησιμοποιούνται πτητικές μηχανές ατομικές αλλά και πυροβόλα όπλα όπως αυτό που παρουσιάζεται πιο πάνω μόνο που είναι ίσως διαφορετικό από τα σύγχρονα αν και προσομοιάζει με τα όπλα των ειδικών δυνάμεων που έχουν πρόσθετη κάνη.

Στο όπλο λοιπόν που περιγράφεται πιο πάνω υπάρχουν δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο είναι το σημείο ανάφλεξης(ευραξ) και το δεύτερο η κάνη(δουρί). Έχουμε και εδώ ανάφλεξη(φαεινού δουρός) και βλήμα(ακωκή). Το δουρί εδώ δεν έχει σχέση με το γνωστό δόρυ αν και φαινομενικά μοιάζουν.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως ή γιατί δεν περιγράφεται ευρέως από τον Όμηρο. Αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί αν είχαμε την πλήρη εικόνα και βλέπαμε αν ο πόλεμος εκείνος επέτρεπε ή όχι την μαζική χρήση του ή απλά δεν περιγράφηκε μια και αναφέρονται μόνο μερικές μονομαχίες κυρίως.

Δείτε τώρα ακόμη μια χαρακτηριστική αναφορά στην ραψωδία 15 (Ο) στίχοι 541-3

“στῆ δ’ εὐρὰξ σὺν δουρὶ λαθών, βάλε δ’ ὦμον ὄπισθεν·
αἰχμὴ δὲ στέρνοιο διέσσυτο μαιμώωσα
πρόσσω ἱεμένη·”

Όπως βλέπετε στηρίζεται στον ώμο όπως τα σύγχρονα τυφέκια και αυτό κάνει την απορία μου για το αν όλοι(οι σύγχρονοι) ήταν τυφλοί ακόμη μεγαλύτερη.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση σε προηγούμενο κείμενό μου μια και το να κάνεις λάθη είναι καμιά φορά το απαραίτητο στοιχείο που σε προσγειώνει.

Ο ΑΙΘΕΡΑΣ που βιαστικά σας είπα ότι ήταν το οξυγόνο ήταν το έταιρο στοιχείο της καύσης το ΥΔΡΟΓΟΝΟ. Αυτό αποτελεί το 75% των άστρων όπως λέει και ο Ορφέας και βρίσκεται και στο σύμπαν σαν νέφος.

Θα ήθελα να σας πω πολλά αλλά αυτήν την στιγμή θα πρέπει να κρατήσω την φυσική μου τάση στο να μην κρατάω μυστικά σε κατάσταση ύπνωσης και να κλείσω το κείμενο εδώ. Για επιδόρπιο όμως να σας πω τι σημαίνει η λέξη ΕΓΩ. Το ΕΓΩ σημαίνει ότι αυτός που το λέει είναι το δημιούργημα δύο διαφορετικών ανθρώπων.

operiplous. / Image by sutulo from Pixabay