Ετοιμάζουν Κρυφά τον Μεγάλο Διαστημικό Πόλεμο.
Ούτε σε ταινίες δεν θα τα έχουμε δει αυτά που θα συμβούν

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένας διαστημικός πόλεμος «πρόκειται να συμβεί» και το Πεντάγωνο δεν είναι έτοιμο να τον αντιμετωπίσει, προειδοποιούν αρκετοί ειδικοί και πολιτικοί των ΗΠΑ. Σαν να μην έχουμε αρκετά προβλήματα εδώ στη Γη, όπως υπερπληθυσμός, ασθένειες, πόλεμοι, λιμοί, κλπ., φαίνεται ότι πρέπει να ανησυχούμε και για έναν πιθανό πόλεμο στο διάστημα.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Politico στος 4/6/2018 από τους Bryan Bender και Jacqueline Klimas, επισημαίνει ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι «πολύ μπροστά» των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και την ανάπτυξη μέσων ικανών να καταστρέψουν ή να καταστήσουν ανενεργούς τους δορυφόρους  από τους οποίους εξαρτάται ο στρατός των ΗΠΑ, καθοδηγώντας βόμβες ακριβείας, πυραύλους και drones.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά μετά από χρόνια υποεπενδύσεων, εισφέροντας «δισεκατομμύρια δολάρια» για να ενισχύσει την άμυνά του ενάντια στα αντιδορυφορικά όπλα, να εκπαιδεύσει στρατεύματα και να βελτιώσει τα μέσα για να αντιδράσει σε μια νέα μορφή μάχης που μέχρι τώρα ήταν παρούσα μόνο στον Χολιγουντιανό κινηματογράφο.

«Τώρα πλησιάζουμε ένα σημείο όπου το “Star Wars” δεν θα είναι απλώς μια ταινία», δήλωσε ο Steve Isakowitz, Διευθύνων Σύμβουλος της The Aerospace Corp., ένα think tank που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και χρησιμεύει ως κορυφαίος σύμβουλος του στρατού στο διάστημα. Σύμφωνα με τον Isakowitz, οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να θεωρήσουν την κυριαρχία τους δεδομένη.

«Αυτή η υπεροχή στο διάστημα μας επέτρεψε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατότητα διεξαγωγής πολέμου στον κόσμο, είτε οι στρατιώτες μας είναι στο πεδίο της μάχης, είτε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας πετούν πάνω από τα κεφάλια μα, είτε τα βομβαρδιστικά μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, είτε κάνουμε συλλογή ευφυΐας», είπε στην Politico. «Όλο και περισσότερο κάθε μέρα, κυριολεκτικά, εξαρτιόμαστε από αυτό. Και οι αντίπαλοί μας το γνωρίζουν», πρόσθεσε σε συνέντευξή του.

Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump κάλεσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας «διαστημικής δύναμης»: ένα ξεχωριστό στρατιωτικό τμήμα υπεύθυνο για την εγγύηση της υπεροχής των ΗΠΑ στο διάστημα (ένα ρόλο που έχει σήμερα κυρίως η Πολεμική Αεροπορία). Ομοίως, η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Trump χαρακτήρισε, για πρώτη φορά, το διάστημα ως «ζωτικό συμφέρον» και διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να θεωρήσουν το διάστημα ως «τομέα προτεραιότητας», εξηγεί η Politico. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Ο κ. Mike Rogers, πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τις Στρατηγικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, προβλέπει ότι ο πόλεμος στο διάστημα θα «συμβεί» και ότι το ζήτημα είναι «απλώς για το αν θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια ή τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια». Με αυτή την έννοια, ο Rogers ανησυχεί για το αν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δίνει αρκετή προσοχή στο διάστημα.

«Πάντα λένε, ότι έχουμε αυτό για το οποίο σχεδιάζουμε στο μέλλον», δήλωσε ο Rogers. «Αλλά όταν τους ζητείται να δώσουν προτεραιότητα στο διάστημα αυτή τη χρονιά , λένε ότι δεν μπορούν. Οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται ότι όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ενός πολέμου, τα μάτια και τα αυτιά μας πρέπει να βρίσκονται στο διάστημα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους αντιπάλους να μας βγάζουν τα μάτια και τα αυτιά μας», είπε, εννοώντας τους δορυφόρους.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Άλλοι ειδικοί παροτρύνουν την κυβέρνηση Trump να σκεφτεί προσεκτικότερα τη στρατιωτική διαστημική πολιτική της. Έτσι, ο Joan Johnson-Freese, καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Ναυτικό Πολεμικό Κολλέγιο, αμφιβάλλει ότι το διάστημα μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πόλεμος. «Δεν μπορείτε να ελέγχετε όλο το διάστημα όλη την ώρα», λέει, εξηγώντας ότι «απλά η φυσική του διαστήματος είναι διαφορετική από τις άλλες».

Από την άλλη πλευρά, η Cassandra Steer, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Δεοντολογίας και Δικαστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, προειδοποιεί ότι «μια ένοπλη σύγκρουση στο διάστημα θα είναι καταστροφική για όλους τους παίκτες», συμπεριλαμβανομένων των «Ουδετέρων Κρατών».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως τίθεται και το ερώτημα, αν όλη αυτή η προετοιμασία και ο πυρετός για έναν πόλεμο στο διάστημα ή για τον έλεγχο του διαστήματος, δεν είναι απλά «στάχτη στα μάτια» και ότι ότι πραγματικά θα συμβεί κάτι μεταξύ Γήινων Κρατών. Μήπως αυτό που περιμένουν ότι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, έχει να κάνει με «επισκέψεις» άλλων πολιτισμών, από άλλους πλανήτες; Αφήστε μας την γνώμη σας στην συνέχεια παρακάτω.

diadrastika