10 θεωρίες που δείχνουν μια άλλη πλευρά της Ιστορίας αλλά δεν αναγνωρίζονται επίσημα

Ο κόσμος μοιράζεται γενικά αποδεκτές απόψεις για κάθε γνωστό ιστορικό γεγονός. Όμως υπάρχει μια πιθανότητα κάποιες από αυτές τις απόψεις να μας επιβλήθηκαν από τους ισχυρούς, ίσως για το δικό τους κέρδος. Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικές εναλλακτικές θεωρίες μερικών ιστορικών γεγονότων, από μία άλλη οπτική. Το εναλλακτικό δεν σημαίνει πάντα και σωστό και δεν αναγνωρίζεται επίσημα.

Εναλλακτικές θεωρίες για τη βύθιση του Τιτανικού

Η 1η εκδοχή, θέλει το πλοίο αυτό να μην είναι ο Τιτανικός, αλλά το όμοιό του «Ολύμπικ». Το Ολύμπικ κατασκευάστηκε ένα χρόνο νωρίτερα και καταστράφηκε κατά λάθος, χωρίς κάποια ασφάλεια να καλύπτει τα έξοδα. Για να πληρώσουν τις ζημιές, η Γουάιτ Σταρ Λάιν σκαρφίστηκε την ιδέα του αιώνα: αποφάσισε να ανταλλάξει κρυφά τα πλοία πριν σαλπάρει ο Τιτανικός.

Ήθελε να στείλει το παλιό και κατεστραμμένο Ολύμπικ αντί του ολοκαίνουριου Τιτανικού, να συμβεί το δήθεν ατύχημα, να μεταφέρουν τους επιβάτες με ασφάλεια σε άλλα πλοία και να πάρουν εύκολα τα χρήματα της αποζημίωσης. Όμως η σκληρή πραγματικότητα έδειξε ότι το γέρικο πλοίο βυθίστηκε νωρίτερα και τα κοντινά πλοία δεν βρίσκονταν αρκετά κοντά για να σώσουν τους επιβάτες.

Η 2η εκδοχή, θέλει τον Τιτανικό να υπέστη πυρκαγιά πριν καν την αναχώρησή του. Επαρκείς ενδείξεις μπορούν να εντοπιστούν σε παλιές φωτογραφίες, την ημέρα της αναχώρησης. Οι πλευρές των δεξαμενών άνθρακα είχαν μεγάλα μαύρα σημάδια πάνω τους, που μπορεί να υποδηλώνουν φωτιά στο εσωτερικό. Ο Τζον Ντίλεϊ, ο πυροσβέστης του πλοίου, είπε σε συνέντευξη ότι υπήρχε μια φωτιά που έκαιγε για 5 μέρες στη δεξαμενή 6. Αυτή η ιστορία δεν βγήκε προς τα έξω, για να μην καταστρέψει τη φήμη της εταιρίας. Μετά τη φωτιά, ο καυτός εξωτερικός σκελετός του πλοίου, δεν μπόρεσε να αντέξει το χτύπημα του παγόβουνου.

Σύμφωνα με την πιο δελεαστική εκδοχή, η «Άτυχη Μούμια«, ένα διάσημο τεχνούργημα της Αρχαίας Αιγύπτου από το Βρετανικό Μουσείο, ήταν μέρος των αποσκευών του λόρδου Κάντερβαϊλ. Είναι κυρίως γνωστό για την ατυχία που έφερε στον συλλέκτη, αλλά και τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του. Μετά την τραγωδία του Τιτανικού, οι εφημερίδες έγραψαν ότι η Άτυχη Μούμια ήταν ιέρεια του Ρα. Στο εσωτερικό της μούμιας, έγραφε: «Άφησε τη λήθη και κατάκτησε όσους μπαίνουν στο δρόμο σου, με ένα αιχμηρό βλέμμα«.

Νέες ανακαλύψεις στην Αίγυπτο

Οι επιστήμονες ακόμα διαφωνούν για τη χρονιά που χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου, οι παλιότερες μνημειακές δομές του κόσμου. Ακούγεται αστείο, αλλά η χρονική διαφορά ξεκινά από μερικούς αιώνες και φτάνει μέχρι τα 1.000 χρόνια!

Για παράδειγμα, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας πιστεύεται ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Χάφρε, το 25 π.Χ. Ωστόσο, το 1857, το Στέφανο της Αποκαλύψεως ανακαλύφθηκε στη Γκίζα. Σύμφωνα με τη μετάφραση του κειμένου του, ο Φαραώ Χάφρε διέταξε να αποκατασταθεί απλώς η Σφίγγα και να μην χτιστεί μια καινούρια. Άρα μάλλον μιλάμε για ένα μνημείο ακόμη μεγαλύτερο ηλικιακά από ό,τι πιστεύαμε.

Οι βαθιές αυλακώσεις στο σώμα της Σφίγγας, αποδείχθηκαν αποτέλεσμα διάβρωσης του νερού. Αλλά ο καιρός στην Αίγυπτο δεν ήταν βροχερός για τουλάχιστον 8.000 χρόνια. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Σφίγγα μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 8.000 χρόνων.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι μετά τη δημοσίευση αυτής της έρευνας, οι αιγυπτιακές Αρχές οργάνωσαν την αποκατάσταση των διαβρωμένων μερών της. Το Στέφανο της Αποκάλυψης μεταφέρθηκε και εκτίθεται πια σε μουσείο.

Κυνήγι περιουσίας στην Τροία

Πιστεύεται ότι η πόλη της Τροίας βρισκόταν στον τούρκικο λόφο Χισαρλίκ και αργότερα ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν. Ωστόσο, οι συνάδελφοί του αμφέβαλαν για την ανακάλυψή του και τον θεώρησαν απλώς «προικοθήρα».

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Πλέον υπάρχει μια θεωρία που θέλει τον Σλήμαν να αυτο-προωθεί τις ανακαλύψεις του: βρήκε παρόμοια αρχαία ερείπια και έθαψε χρυσάφι. Τα μουσεία είχαν σημαντικές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του Θησαυρού του Πριάμου που βρέθηκε εκεί.

Η επίθεση του Περλ Χάρμπορ προκλήθηκε από τις ΗΠΑ

Μία θεωρία θέλει τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ να συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος να επηρεάσει την παγκόσμια ιστορία, ήταν με το να παρέμβει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και οι αμερικανική κοινωνία είχε διαφορετική άποψη. Αυτή η θεωρία ισχυρίζεται ότι προκάλεσε την Ιαπωνία να ξεκινήσει την επίθεση, προτείνοντας ένα τελεσίγραφο: το «Σημείωμα Χουλ«. Ήξερε για την επίθεση που σχεδίαζαν οι Ιάπωνες, γιατί οι αερομεταφορείς της μάχης άφησαν τη βάση την ημέρα της επίθεσης. Για ένα θετικό πολεμικό αποτέλεσμα, ίσως ήταν μια καλή κίνηση.

Το χρονολογικό ανακάτεμα

Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε το ανακάτεμα στο έργο του «Η χρονολογία των αρχαίων βασιλείων τροποποιήθηκε«. Υπήρχαν πολλές αναντιστοιχίες. Για παράδειγμα, υπάρχει μια τεράστια ασάφεια σχετικά με τον συνολικό αριθμό των Φαραώ: οι κατάλογοι των ηγεμόνων διαφέρουν μεταξύ τους.

Ο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν, μια βασική μορφή στον τομέα της Αιγυπτολογίας, βρήκε το όνομα του Φαραώ Σοσένκ Α’ στη Βίβλο και σηματοδότησε την έναρξη της χρονολογίας της Αρχαίας Αιγύπτου. Μιλάμε για 3 αιώνες που δεν αναφέρονται πουθενά στην Αίγυπτο.

Το παλαιό ρώσικο κράτος του Κιέβου, μπερδεύει επίσης τους ιστορικούς. Τον 6ο αιώνα, το Κίεβο ήταν ο πρώτος σλαβικός οικισμός. 3 αιώνες αργότερα, έγινε ξαφνικά ένα μεγάλο κέντρο. Δεν αναφέρονται πολλά στα χρονικά. Πού πήγαν 300 χρόνια ιστορικών γεγονότων; Υπάρχει μια θεωρία που θέλει το Νέστορα τον Χρονογράφο, έναν γνωστό συγγραφέα των πρώιμων ανατολικών σλαβικών χρονικών, να γράφει ένα βιβλίο με τις εντολές του Βλαδίμηρου Β΄ Μονομάχου. Ο σκοπός του ήταν να εκτιμηθεί το μεγαλείο της πόλης, πριν την οικονομική παρακμή.

Η δυναστεία των Καρολίνγκων, είναι ένα επίσης ιστορικό φάντασμα. Ο ιστορικός Χέριμπερτ Ίλιγκ πιστεύει πως ο πρώτος αναγνωρισμένος αυτοκράτορας, ο Καρλομάγνος, ήταν απλά ένα φανταστικό πρόσωπο. Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν τίποτα στην περιοχή της σημερινής Γερμανίας που να ανήκει στη δυναστεία του, παρά τις αμέτρητες αναφορές στα κάστρα τους στα χρονικά.

Ο Μάικλ Τζάκσον έστησε το θάνατό του και μετακόμισε στο Μπαχρέιν

Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας μοιάζουν να ξεπερνούν όσους πιστεύουν πως ο βασιλιάς της ποπ έχει φύγει από τη ζωή εδώ και καιρό. Ο θάνατός του γεννά πολλά ερωτήματα και δεν δίνονται αρκετά γεγονότα.

Η τελευταία φωτογραφία που τραβήχτηκε, μπορεί να είναι ψεύτικη (το χρώμα του δέρματός του είναι διαφορετικό και δε μοιάζει με φωτογραφία τραβηγμένη μέσα από φιμέ τζάμι αυτοκινήτου). Αυτός που κάλεσε το 911 ήταν πολύ ψύχραιμος και δεν ανέφερε το όνομα του Τζάκσον. Η κάμερα ασφαλείας που κατέγραφε εκείνη τη στιγμή εξαφανίστηκε, όπως και ο γιατρός που ανακοίνωσε το θάνατό του. Μερικές μέρες πριν το θάνατό του, έμοιαζε σε καλή φυσική κατάσταση. Το φέρετρό του ήταν κλειστό κατά τη διάρκεια της κηδείας, ενώ τα μέλη της οικογένειάς του μπορεί να μην έκλαιγαν στ’ αλήθεια. Το ημερολόγιό του βρέθηκε. Σε μερικές σελίδες, ο τραγουδιστής έγραφε για σκηνοθετημένο θάνατο. Μερικά χρόνια πριν το θάνατό του, του άρεσε να περνά χρόνο στο Μπαχρέιν και σκεφτόταν να μετακομίσει εκεί μόνιμα.

Το καλοκαίρι του 2016, η κόρη του, Πάρις, πόσταρε μία φωτογραφία που τράβηξε την προσοχή του κοινού. Οι φαν του Τζάκσον πιστεύουν πως ο πατέρας της καθόταν στο πίσω κάθισμα (φυσικά, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα κατάλληλα για να τον δείτε).

newside.gr