Καλλιτεχνική απεικόνιση από GeorgeB2 στο Pixabay

Έρχονται οι Πρώτοι «Εξωγήινοι Άνθρωποι». Το σχέδιο που ματαιώθηκε

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει ταινίες και έχουν διαβάσει βιβλία που αναφέρονται σε εξωγήινους που έρχονται στην Γη. Επίσης, υπάρχει και ανάλογη θεματολογία για ανθρώπους που γεννήθηκαν σε άλλους πλανήτες ή διαστημόπλοια και κάποια στιγμή επιστρέφουν στην Γη. Όμως, άλλο η φαντασία, άλλο η πραγματικότητα. Αν και μερικές φορές, αυτά τα δύο θα μπορούσαν να ταυτιστούν, κατά ένα τρόπο. Μια εταιρεία που εδρεύει στην Ολλανδία έχει ανακοινώσει αυτό που θα μπορούσε να είναι η μοναδική ευκαιρία για την ανθρωπότητα για να πραγματοποιηθεί ένα από τα πιο φανταστικά όνειρά της.

Σύμφωνα με άρθρο του 2018 από την Ρώσικη RT.com, η SpaceLife Origin είχε ανακοινώσει ένα Πρόγραμμα Αποστολών με υψηλό στόχο «να καταστεί δυνατή η βιώσιμη ζωή πέρα ​​από τη Γη». Η εταιρεία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μία τεχνολογία προκειμένου να δημιουργήσει τις πρώτες γενιές ανθρώπων που δεν θα γεννηθούν στην Γη. Δεν καταλάβατε καλά; Η εταιρία σχεδίαζε ανθρώπινη αναπαραγωγή στο διάστημα, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Δηλαδή, την γέννηση ανθρώπων εκτός Γης, οπότε κάτι τέτοιο θα τους καθιστούσε τυπικά εξω-γήινους – αλλά, φυσικά, όχι με την έννοια όντων από άλλους πλανήτες.

«Αν η ανθρωπότητα θέλει να γίνει ένα πολυ-πλανητικό είδος, πρέπει επίσης να μάθει πώς να αναπαράγεται στο διάστημα», είχε εξηγήσει ο Kees Mulder ιδρυτής της SpaceLife Origin. Η εταιρεία σκόπευε να ολοκληρώσει τα τρία πρώτα μέρη του σχεδίου αποστολής τεσσάρων σταδίων μέχρι το 2024, με αποκορύφωμα το πρώτο ανθρώπινο μωρό να γεννηθεί στο διάστημα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάρκειας 36 ωρών.

Όμως, για κάποιο λόγο τα πράγματα στράβωσαν στην πορεία και το πρόγραμμα ματαιώθηκε. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την ίδια την εταιρία, στις 24/12/2020, «Όλες οι επίσημες επιχειρησιακές δραστηριότητες της SpaceLife Origin κατασχέθηκαν». Ωστόσο, πιστεύω ότι αξίζει να σημειώσουμε και να αναφερθούμε σε αυτό το πρόγραμμα, απλά και μόνο για να πάρουμε μια ιδέα.

Το πρώτο στάδιο – αν πραγματοποιούνταν – περιλάμβανε την αποστολή σε τροχιά 1.000 δοκιμαστικών δοχείων γεμάτα με αρσενικά και θηλυκά ανθρώπινα αναπαραγωγικά κύτταρα, τα οποία θα είχαν ληφθεί από εγκεκριμένα κέντρα IVF σε όλη την υδρόγειο. Τα δοχεία, ασφαλώς, θα προστατεύονταν από την ακτινοβολία του διαστήματος. Τα ειδικά δοχεία, επιπλέον, θα αποθηκευόντουσαν σε ασφαλείς τοποθεσίες εδώ στη Γη και σε δορυφόρους στο διάστημα, σε περίπτωση που ο Αρμαγεδδών «χτυπήσει» τη Γη. Θα ήταν ένα είδος ασφαλιστικής δικλείδας για την ανθρωπότητα.

Το δεύτερο στάδιο – αν γινόταν – περιλάμβανε την εκτόξευση μιας ιδιόκτητης τεχνολογίας, σε τροχιά, η οποία ονομαζόταν «Space-Embryo-Incubator» και θα ήταν κάτι σαν εκκολαπτήρια εμβρύων. Μέσα στο εκκολαπτήριο θα υπάρχει κανονική βαρύτητα προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα από την έλλειψη. Επιπλέον, το σκάφος θα ήταν σε θέση να δημιουργεί ρυθμιζόμενη βαρύτητα που θα έκανε προσομοίωση της Γης, της Σελήνης ή του Άρη. Στη συνέχεια, το εκκολαπτήριο θα επέστρεφε στη Γη μετά από τέσσερις ημέρες, όπου τα έμβρυα θα ελεγχόντουσαν για την βιωσιμότητά τους. Οι πραγματικές εγκυμοσύνες και οι γεννήσεις σε αυτό το στάδιο του σχεδίου θα πραγματοποιούνταν στη Γη.

Το τρίτο στάδιο ήταν, ίσως, το πιο φιλόδοξο. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 24-36 ωρών, μια έγκυος γυναίκα θα γεννούσε 250 μίλια πάνω από τη Γη με τη βοήθεια ιατρικής ομάδας. «Είναι ένα μικρό βήμα για ένα μωρό, αλλά ένα γιγαντιαίο βήμα για την ανθρωπότητα», είχε δηλώσει τότε ο Δρ. Egbert Edelbroek, Διευθυντής Στρατηγικής & Καινοτομίας της SpaceLife Origins, σύμφωνα με την RT.

Όχι μόνο η ίδια η αποστολή θα ήταν εξαντλητική, αλλά και η διαδικασία εφαρμογής φαίνεται να ήταν μάλλον ιδιαίτερα προσεγμένη και εντατική, καθώς οι υποψήφιες μητέρες θα έπρεπε να είχαν ήδη δύο άψογους τοκετούς στην Γη, για να μειώσουν τον κίνδυνο τόσο για το παιδί όσο και για τις ίδιες, αλλά και για την αποστολή συνολικά. Μετά την επιτυχημένη παράδοση του πρώτου, υγιούς διαστημικού παιδιού, το διάστημα δεν θα ήταν πια ένα όριο, καθώς η εταιρεία είχε πρόθεση να ξεκινήσει αυτό τον τρόπο παραγωγής των πρώτων γενεών «εξωγήινων ανθρώπων» έως το 2032 «γιατί η ζωή στη Γη θα μπορούσε να γίνει πολύ προκλητική τον επόμενο αιώνα».

Αλλά, όπως είπαμε όλα αυτά ματαιώθηκαν και το όνειρο έσβησε πολύ γρήγορα, πριν καν ξεκινήσει. Παρόλα αυτά δεν θα μπορούσα να αποκλείσω την πιθανότητα, κάποια άλλη εταιρία να επιχειρήσει να ξεκινήσει κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα με ανάλογα ή διαφορετικά στάνταρντ τα οποία θα εγκριθούν και, τελικά, θα πραγματοποιηθούν, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by GeorgeB2 from Pixabay