Καλλιτεχνική απεικόνιση από Carroll MacDonald στο Pixabay

Κάτι «Φράκαρε» Μέσα στη Γη στη Λεγόμενη «Μηχανή» του Πλανήτη

Οι επιστήμονες έχουν διαγνώσει τη Γη σε μια περίεργη γεωλογική κατάσταση, γνωστή σαν «στάσιμες πλάκες», που σημαίνει ότι οι τεκτονικοί βράχοι που καταβυθίζονται στον πύρινο καυτό μανδύα σφηνώνονται μυστηριωδώς εκατοντάδες μίλια κάτω από την επιφάνεια. Αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει τον λόγο γι’ αυτό που φαίνεται να είναι «σφάλμα» στον εσωτερικό μηχανισμό της Γης.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικές προσομοιώσεις σεισμικών δραστηριοτήτων κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πλάκες από βραχώδεις τεκτονικές πλάκες μπορεί να παρεμποδιστούν προσωρινά να πέφτουν απρόσκοπτα στην υποτονία, τη τήξη και τη ροή ρεύματος του μανδύα της Γης από ένα «λεπτό, αδύναμο» στρώμα υλικού. Η υπόθεση προέρχεται από τους ερευνητές Wei Mao και Shijie Zhong, των οποίων η μελέτη δημοσιεύεται πλέον στο περιοδικό Nature.

Η παρουσία στατικών πλακών έχει ιντριγκάρει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια και τώρα η τελευταία μελέτη για το θέμα δηλώνει ότι παρατηρήθηκε μια «ολίσθηση» σε οριζόντια κίνηση των υποβαθμισμένων πλακών κάτω από τον Ειρηνικό ωκεανό μεταξύ των ορίων του ανώτερου και κατώτερου μανδύα.

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις πλάκες να λιμνάζουν, είναι ένα αρκετά πρόσφατο φαινόμενο, πιθανότατα συμβαίνει τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια», είπε ο Zhong. «Οι πλάκες αποκλίνουν και μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται σε μεγάλη απόσταση, οριζόντια».

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκαν Τεράστιες Δομές μέσα στη Γη σαν Τεχνητοί Άξονες

Η ύπαρξη βράχων που κινούνται πιο αργά από το κανονικό στο μανδύα είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση στον τρόπο με τον οποίο μελετάμε τα ηφαίστεια, τους σεισμούς και άλλες σεισμικές δραστηριότητες που συνδέονται με το τεκτονικό μακιγιάζ της Γης. Είναι σχεδόν σαν να έχει ανακαλυφθεί μια συστροφή στη λεγόμενη «μηχανή» του πλανήτη.

«Μπορείτε να σκεφτείτε ότι αυτή η μετακίνηση του μανδύα είναι μια μεγάλη μηχανή που οδηγεί όλα όσα βλέπουμε στην επιφάνεια της γης: σεισμοί, ορεινή κατασκευή, τεκτονική πλακών, ηφαίστεια και ακόμη και το μαγνητικό πεδίο της Γης», πρόσθεσε ο Zhong. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι, μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ενοχλητικές πλάκες θα σπάσουν το μανδύα για να συνεχίσουν την πτώση τους στον πυρήνα της Γης.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko / Image by Carroll MacDonald from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.