Στεκοσκόπιο και υδρόγειος σφαίρα στα χέρια των παιδιών για να ακκούσουν τον «Χτύπος της Καρδιάς» του Πλανήτη
Image by WO Pictures from depositphotos

Ο Μυστηριώδης «Χτύπος της Καρδιάς» του Πλανήτη
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τους κρυμμένους ρυθμούς του πλανήτη μας, της Γης; Ενώ είμαστε εξοικειωμένοι με την καθημερινή εναλλαγή μέρας-νύχτας, των εποχών και την ετήσια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, υπάρχει ένα συναρπαστικό φαινόμενο που εκδηλώνεται σαν μυστηριώδης «χτύπος της καρδιάς» κάθε 27 εκατομμύρια χρόνια, όπως διάβασα σε ένα άρθρο.

Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για το πέρασμά της Γης από «ύποπτες» κοσμικές γειτονιές.

Ας δούμε το αίνιγμα πίσω από αυτόν τον περίεργο ρυθμικό παλμό που έχει συναρπάσει επιστήμονες και αστρονόμους.

Ο παλμός του χρόνου

Φανταστείτε έναν κοσμικό μετρονόμο να τρέχει στην απεραντοσύνη του διαστήματος, με τον ρυθμό του να αντηχεί στην ιστορία του πλανήτη μας.

Διαβάστε επίσης: Εντοπίστηκαν Τεράστιες Δομές στην Γη, σαν Τεχνητοί Άξονες

Αυτός ο ρυθμικός παλμός, που ονομάστηκε ως ο «χτύπος της καρδιάς» της Γης, εκδηλώνεται μέσα από έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο που εκτείνεται εκπληκτικά σε περίπου 27 εκατομμύρια χρόνια.

Είναι ένα φαινόμενο που μας αφήνει με δέος, αμφισβητώντας τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τον δυναμικό μας πλανήτη.

Ένα ασυνήθιστο μοτίβο

Η προέλευση αυτού του ρυθμικού παλμού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες που μελετούσαν τα απολιθώματα της βιοποικιλότητας στη Γη αλλά, κυρίως σε αρχαία γεωλογικά γεγονότα.

Παρατήρησαν ένα ασυνήθιστο μοτίβο μαζικών εξαφανίσεων που συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, μεταξύ τους περίπου 27 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η αποκάλυψη πυροδότησε μια αναζήτηση για την κατανόηση της υποκείμενης αιτίας αυτού του μυστηριώδους παλμού.

Γεννήθηκαν, λοιπόν, δύο βασικές θεωρίες: Η υπόθεση της Νέμεσης και η θεωρία της γαλαξιακής παλίρροιας. Πάμε να τις δούμε:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η υπόθεση της Νέμεσης:

Μια συναρπαστική θεωρία που έχει προκύψει από τον «χτύπο της καρδιάς» είναι η υπόθεση της Νέμεσης, η οποία προτείνει την ύπαρξη ενός αστεριού συντρόφου στον ήλιο μας.

Αυτό το υποθετικό αστέρι, που αναφέρεται ως Νέμεσις, θα είχε μια επιμήκη τροχιά γύρω από τον ήλιο, οδηγώντας τον πολύ στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Η Περιστροφή της Γης Επιβραδύνεται και Φέρνει Ισχυρούς Σεισμούς

Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, καθώς η Νέμεση ολοκληρώνει τη μακρά τροχιά της, διαταράσσει περιοδικά το Νέφος του Oort, μια περιοχή γεμάτη παγωμένα αντικείμενα που βρίσκονται στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος.

Αυτές οι διαταραχές, με τη σειρά τους, πυροδοτούν έναν καταρράκτη κομητών και μετεωριτών, μερικοί από τους οποίους βρίσκουν το δρόμο τους προς τη Γη, οδηγώντας σε καταστροφικά γεγονότα και μαζικές εξαφανίσεις.

Η θεωρία της γαλαξιακής παλίρροιας

Μια άλλη σαγηνευτική εξήγηση για τον ρυθμικό παλμό της Γης βρίσκεται στα βαρυτικά αποτελέσματα του Γαλαξία μας. Καθώς το ηλιακό μας σύστημα περιφέρεται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, συναντά την άμπωτη και τη ροή της γαλαξιακής παλίρροιας.

Αυτή η παλιρροιακή δύναμη, που μας δόθηκε από τη συνδυασμένη βαρυτική έλξη των άστρων και άλλων ουράνιων σωμάτων, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενοχλήσει κομήτες και αστεροειδείς μέσα στο Νέφος του Oort, ξεκινώντας έναν κύκλο κοσμικών κατακλυσμών και εξαφανίσεων κάθε 27 εκατομμύρια χρόνια.

Ο «Χτύπος της Καρδιάς»

Η κατανόηση του μυστηριώδους κύκλου που οι επιστήμονες αποκαλούν χαριτωμένα «χτύπος της καρδιάς» της Γης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωση του ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης: Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Όσα δεν μάθαμε

Πολλοί μύθοι στην παγκόσμια μυθολογία, αναφέρουν πως οι άνθρωποι είχαν εγκαίρως ενημερωθεί για κάποια επερχόμενη καταστροφή οπότε και φρόντισαν να εκκενώσουν περιοχές που κινδύνευαν ή να φτιάξουν μέσα για να απομακρυνθούν γρήγορα. Άραγε, γνώριζαν κάτι παραπάνω;

Οι «Ύποπτες» Κοσμικές Γειτονιές

Αν υποθέσουμε ότι αυτοί οι μύθοι περιέχουν ψήγματα αλήθειας, τότε γίνεται προφανές πως γνώριζαν διάφορους «κύκλους» ή «παλμούς» της Γης. Ενδεχομένως, δεν ήταν τυχαίο που παρακολουθούσαν την κίνηση των άστρων.

Ίσως, ο κύριος σκοπός της μελέτης των άστρων δεν ήταν να φτιάξουν ένα ημερολόγιο, αλλά να προβλέψουν κάποια πιθανή καταστροφή η οποία δεν οφειλόταν αποκλειστικά στον πλανήτη μας, αλλά στο πέρασμά του από «ύποπτες» κοσμικές γειτονιές.

Φαντάζομαι πως οι χρονικοί περίοδοι για αυτά τα περάσματα μπορεί να ποικίλουν, διαφορετικοί για κάθε περίπτωση π.χ. κάθε λίγα ή κάθε περισσότερες από μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες χρόνια.

Αλλά, όλα αυτά δεν είναι παρά προσωπικές σκέψεις και υποθέσεις. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το θέμα;

diadrastika / Image by dizajnersab from depositphotos.com