Οι Αρχαίοι Πέρσες Αναγνώριζαν Τρία Φύλα: Άνδρες, Γυναίκες και ένα ακόμα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια μελέτη που προέκυψε από τους τάφους ενός 3000 χρόνων παλαιό πολιτισμό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που θάφτηκαν εκεί δεν έμειναν στα γνωστά πρότυπα των δύο φύλων.

Γενικότερα υποστηρίζεται πως ένα αυστηρά δυαδικό φύλο, είναι
καθολικό και παγκόσμιο, από τα πρώτα χρόνια της γραπτής, τουλάχιστον, ιστορίας.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Megan Cifarelli του Manhattanville College φαίνεται πως έρχεται να υποστηρίξει το αντίθετο και πως αυτό δεν συνέβαινε σε κάποιους πολιτισμούς του παρελθόντος, όπως μαθαίνουμε από το iflscience.com.

Η Cifarelli έκανε μια ειδική μελέτη για τους τάφους από το Hasanlu, το βορειοδυτικό Ιράν. Περίπου 3.000 χρόνια πριν, το Hasanlu είχε την ατυχία να βρεθεί σε ένα μονοπάτι που συχνά έπεφτε θύμα από ανταγωνιστικούς στρατούς.

Μετά την εγκατάλειψη του χώρου πριν από 2.800 χρόνια, οι τάφοι έμειναν ανενόχλητοι μέχρι να βρεθούν από αρχαιολόγους, οι οποίοι τεκμηρίωσαν λεπτομερώς τα σώματα που βρέθηκαν εκεί και τα συνοδευτικά κτερίσματα.

Η Cifarelli ανέλυσε τις αναφορές τους και βρήκε δύο ομάδες, που είχαν ταφεί με αντικείμενα που πιθανότατα θεωρούνταν άνδρες και γυναίκες. 

Ωστόσο, περίπου το 20% των τάφων περιείχε ένα μείγμα αρσενικών και θηλυκών αντικειμένων, υπονοώντας είτε ότι οι άνθρωποι του Hasanlu πίστευαν σε ένα τρίτο φύλο, είτε πως είδαν τα φύλα κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα, παρά υπό μια άκαμπτη διχοτόμηση, όπως την θεωρούσαμε μέχρι σήμερα. 

Αυτή η θεωρία γεννήθηκε στην Cifarelli από τα ίδια τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτούς τους τάφους, αλλά κυρίως, υποστηρίζεται από ένα χρυσό κύπελλο το οποίο απεικονίζει ένα γενειοφόρο πρόσωπο που εκτελεί γυναικεία καθήκοντα, όπως θα λέγαμε σήμερα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Άραγε, αυτό σημαίνει ότι οι Πέρσες αναγνώριζαν και ένα “ουδέτερο” φύλο λόγω κάποιων γενετικών προδιαθέσεων, δηλαδή να είναι άντρες με γυναικείες τάσεις και συμπεριφορές;

Ή μήπως αναγνώριζαν κάποιο είδος ισότητας όπου οι άντρες είχαν και έναν ρόλο με γυναικεία καθήκοντα;

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, καθώς τα ευρήματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με τέχνες, με την μυθολογία από την εποχή της μητριαρχίας, αλλά και άλλους παράγοντες.

diadrastika / Image by Mariusz Matuszewski from Pixabay