Οι Αρχαίοι Πέρσες Αναγνώριζαν Τρία Φύλα: Άνδρες, Γυναίκες και ένα ακόμα

[22/01/2019 - 10:00]

Οι Αρχαίοι Πέρσες Αναγνώριζαν Τρία Φύλα: Άνδρες, Γυναίκες και ένα ακόμα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια μελέτη που προέκυψε από τους τάφους ενός 3000 χρόνων παλαιό πολιτισμό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που θάφτηκαν εκεί δεν έμειναν στα γνωστά πρότυπα των δύο φύλων.

Γενικότερα υποστηρίζεται πως ένα αυστηρά δυαδικό φύλο, είναι
καθολικό και παγκόσμιο, από τα πρώτα χρόνια της γραπτής, τουλάχιστον, ιστορίας.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Megan Cifarelli του Manhattanville College φαίνεται πως έρχεται να υποστηρίξει το αντίθετο και πως αυτό δεν συνέβαινε σε κάποιους πολιτισμούς του παρελθόντος, όπως μαθαίνουμε από το iflscience.com.

Η Cifarelli έκανε μια ειδική μελέτη για τους τάφους από το Hasanlu, το βορειοδυτικό Ιράν. Περίπου 3.000 χρόνια πριν, το Hasanlu είχε την ατυχία να βρεθεί σε ένα μονοπάτι που συχνά έπεφτε θύμα από ανταγωνιστικούς στρατούς.

Μετά την εγκατάλειψη του χώρου πριν από 2.800 χρόνια, οι τάφοι έμειναν ανενόχλητοι μέχρι να βρεθούν από αρχαιολόγους, οι οποίοι τεκμηρίωσαν λεπτομερώς τα σώματα που βρέθηκαν εκεί και τα συνοδευτικά κτερίσματα.

Η Cifarelli ανέλυσε τις αναφορές τους και βρήκε δύο ομάδες, που είχαν ταφεί με αντικείμενα που πιθανότατα θεωρούνταν άνδρες και γυναίκες. 

Ωστόσο, περίπου το 20% των τάφων περιείχε ένα μείγμα αρσενικών και θηλυκών αντικειμένων, υπονοώντας είτε ότι οι άνθρωποι του Hasanlu πίστευαν σε ένα τρίτο φύλο, είτε πως είδαν τα φύλα κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα, παρά υπό μια άκαμπτη διχοτόμηση, όπως την θεωρούσαμε μέχρι σήμερα. 

Αυτή η θεωρία γεννήθηκε στην Cifarelli από τα ίδια τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτούς τους τάφους, αλλά κυρίως, υποστηρίζεται από ένα χρυσό κύπελλο το οποίο απεικονίζει ένα γενειοφόρο πρόσωπο που εκτελεί γυναικεία καθήκοντα, όπως θα λέγαμε σήμερα.

Οι Αρχαίοι Πέρσες Αναγνώριζαν Τρία Φύλα: Άνδρες, Γυναίκες και...
Από το χρυσό μπολ Hasanlu. Γενειοφόρες φιγούρες που ασχολούνται με ρόλους που παραδοσιακά έχουν ανατεθεί στις γυναίκες. Εικόνα: ευγενική προσφορά του Μουσείου Penn

Άραγε, αυτό σημαίνει ότι οι Πέρσες αναγνώριζαν και ένα “ουδέτερο” φύλο λόγω κάποιων γενετικών προδιαθέσεων, δηλαδή να είναι άντρες με γυναικείες τάσεις και συμπεριφορές;

Ή μήπως αναγνώριζαν κάποιο είδος ισότητας όπου οι άντρες είχαν και έναν ρόλο με γυναικεία καθήκοντα;

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, καθώς τα ευρήματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με τέχνες, με την μυθολογία από την εποχή της μητριαρχίας, αλλά και άλλους παράγοντες.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ