Καλλιτεχνική απεικόιση από Yatheesh Gowda στο Pixabay

Η Όγδοη Ήπειρος βρέθηκε κάτω από την θάλασσα

Όλοι μάθαμε στο σχολείο ότι η Γη αποτελείται από επτά ηπείρους. Την Ασία, την Αφρική, την Βόρεια Αμερική, την Νότια Αμερική, την Ανταρκτική, την Ευρώπη και την Αυστραλία-Ωκεανία. Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι υπάρχει και μια όγδοη ήπειρος: η Zealandia. Η περιοχή ξεδιπλώνεται γύρω από τη Νέα Ζηλανδία και έχει έκταση περίπου 5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κάτι που της δίνει την δυνατότητα να αποκαλείται ήπειρος.

Διαβάστε επίσης: Η Περίφημη Χαμένη Ήπειρος Μου με τις Ιπτάμενες Μηχανές

Η μόνη διαφορά είναι πως ως επί το πλείστον βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μόλις το 6% της έκτασης της Zealandia βρίσκεται πάνω από το νερό, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Ζηλανδίας και της Νέας Καληδονίας. Την δεκαετία του ’90, μια ομάδα επιστημόνων και γεωλόγων ξεκίνησαν να εξερευνούν την περιοχή και το 2016, δημοσιοποίησαν την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό «The Geological Society of America».

Εκεί έγραψαν: «Με βάση διάφορα γεωλογικά και γεωφυσικά στοιχεία, κυρίως από τις δυο τελευταίες δεκαετίες, θεωρούμε πως η Zealandia δεν είναι μια συλλογή από μερικώς βυθισμένα ηπειρωτικά θραύσματα, αλλά μια συναφής ήπειρος». Σε συνέχεια των ερευνών, τον Σεπτέμβριο του 2017, μια ερευνητική ομάδα 32 επιστημόνων πήγε στην Τασμανία. Σε 6 διαφορετικές τοποθεσίες συνέλεξαν δείγματα για να μελετήσουν την γεωγραφία και το κλίμα του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν πως η Zealandia βρισκόταν παλαιότερα πιο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Στον διάλογο Μ. Αλεξάνδρου και Διογένη αναφέρεται μία ήπειρος πέρα από τον μεγάλο ωκεανό μεγαλύτερη από την Ασία

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Zealandia αποκολλήθηκε από την ήπειρο της Αυστραλίας μεταξύ 60 και 85 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έκταση έχει υποστεί πολλές αλλαγές για δισεκατομμύρια χρόνια, καταλήγοντας περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ανακάλυψη της «κρυμμένης» ηπείρου έδωσε τροφή στην φαντασία για το αν σε αυτήν βρισκόταν η χαμένη Ατλαντίδα. Οι επιστήμονες το απορρίπτουν γιατί όχι μόνο βρίσκεται στο λάθος μέρος, αλλά βυθίστηκε τόσο παλιά, που μάλλον ο Πλάτωνας δεν θα μπορούσε να το καταγράψει στα 360 π.Χ.

Διαβάστε επίσης: Ο Πλούταρχος περιγράφει ταξίδι σε Μεγάλη Ήπειρο πέρα ​​από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό

pronews.gr / Image by Yatheesh Gowda from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.