Μέσα στην Ιταλία Υπάρχει ένα Άλλο Κράτος και Δεν Εννοούμε το Βατικανό

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στην Ευρώπη. Η πρώτη βρίσκεται κι αυτή σε ιταλικό έδαφος, αλλά το Βατικανό είναι ένα θρησκευτικό κράτος και μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο της ύπαρξής του ως συνέχεια του παπικού κράτους του Μεσαίωνα.

Το Σαν Μαρίνο από την άλλη περιβάλλεται κι αυτό εξ ολοκλήρου από την Ιταλία. Και η απορία μας είναι γιατί υπάρχει αυτό το κράτος των 62 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 34 χιλιάδων κατοίκων μέσα στο ιταλικό έδαφος;

Το Σαν Μαρίνο θεωρεί τον εαυτό του ως το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 301 μ.Χ. από τον Μαρίνο της Ραμπ, έναν χριστιανό λιθοξόο, ο οποίος προσπαθούσε να ξεφύγει από τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Ο Μαρίνος κατέφυγε στο βουνό Μόντε Τιτάνο, όπου έχτισε μια μικρή εκκλησία. Το έδαφος του Σαν Μαρίνο είναι λοφώδες και αυτό το βοήθησε αργότερα να παραμείνει ανεξάρτητο κράτος.

Η πρώτη κοινότητα αναπτύχθηκε εκεί τον 5ο αιώνα. Εξαιτίας της απρόσιτης σχετικά περιοχής, κατάφερε να παραμείνει αυτόνομη. Το 1631 η ανεξαρτησία του αναγνωρίστηκε από τον πάπα. Τον 19ο αιώνα, κατά την πρώτη φάση της Ιταλικής ενοποίησης, αποτέλεσε τόπο καταφυγίου για πολλούς ανθρώπους που υποστήριζαν την ενοποίηση. Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι αργότερα, αναγνώρισε αυτή την βοήθεια και σεβάστηκε την επιθυμία των κατοίκων να παραμείνουν ανεξάρτητο κράτος.

Αργότερα ο Ναπολέων αρνήθηκε να καταλάβει την χώρα λέγοντας πως δεν το έκανε γιατί «είναι μια πρότυπη δημοκρατία». Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρέμεινε ουδέτερη, ενώ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέλεξε δημοκρατικά κομμουνιστική κυβέρνηση, η οποία έμεινε στην εξουσία για 12 χρόνια, από το 1945 μέχρι και το 1957.

Έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξάρτητό κράτος. Δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά χρησιμοποιεί ευρώ αλλά και δικό του νόμισμα, το οποίο είναι ανάρπαστο για τους συλλέκτες. Οι λόφοι του είναι γνωστοί για την θέα που προσφέρουν, με το Σαν Μαρίνο να δέχεται ετησίως πάνω από 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Άλλωστε ο τουρισμός ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ της μικρής αυτής χώρας.

e-radio.gr / Image by Peter H from Pixabay