καράβι σε μπουκάλι

Αρχαία Υποβρύχια και Υποθαλάσσιοι Πόλεμοι

Για πολλά πράγματα που τα βλέπουμε στις σύγχρονες μέρες μας, τα θεωρούμε και ως σύγχρονες εφευρέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία πως υπήρχαν και παλαιότερα.-d-

Αντιθέτως με ό,τι πιστεύουμε σήμερα, τα υποβρύχια δεν είναι μια τόσο σύγχρονη ανακάλυψη. Δεν εφευρέθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες.

Ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α’ και ΣΤ’ της Αγγλίας και της Σκωτίας, κατά το έτος 1624, ταξίδεψε κάτω από την επιφάνεια των υδάτων του Τάμεση, καθιστώντας τον έτσι τον πρώτο μονάρχη που ταξίδεψε ποτέ υποβρυχίως.

Χρησιμοποιήθηκε για αυτό το σκοπό το περίφημο υποβρύχιο που κατασκεύασε ο Ολλανδός μηχανικός και εφευρέτης Cornelis Drebbel, το 1620. Μάλιστα, είχε κατασκευάσει τρία υποβρύχια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Το τελικό μοντέλο του μπορούσε να μεταφέρει 16 επιβάτες και βυθιζόταν επιτυχώς σε βάθος 4-5 μέτρων, διασχίζοντας τον Τάμεση από το Westminster έως το Greenwich.

Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865), δύο πολεμικά πλοία είχαν βυθιστεί από το υποβρύχιο «H.L.Hunley», το οποίο είχε μήκος 12 μέτρων και μπορούσε να μεταφέρει έως 8 άτομα προσωπικό.

Τα πλοία αυτά ήταν τα πρώτα θύματα του νέου ισχυρού όπλου, το οποίο εδραίωσε τη θέση του στην πολεμική στρατηγική αιφνιδιασμού τους επόμενους αιώνες, κατασκευασμένο από τον Αμερικανό εφευρέτη James R. McClintock.

Φυσικά, ο υποβρύχιος πόλεμος εν γένει είναι πολύ αρχαιότερος. Τον 5ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες, χρησιμοποιώντας δύτες, έκοψαν τις αλυσίδες των αγκυρών των περσικών πλοίων, τα οποία συνετρίβησαν τη νύχτα, ωθούμενα πάνω στα βράχια, λόγω του σφοδρού ανέμου, που οι πολυμήχανοι Έλληνες σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους.

Οι Φοίνικες χρησιμοποίησαν κι εκείνοι με τη σειρά τους δύτες εναντίον των πλοίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά την πολιορκία της Τύρου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μακεδόνα Στρατηλάτη να τους κατατροπώσει.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 18/091937

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

strangepress.gr / Image by Christine Engelhardt from Pixabay