Ο Μινωικός Υπολογιστής Εκλείψεων του 1800 π.Χ. τέθηκε σε λειτουργία και πρόβλεψε εκλείψεις του 2020

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Παλαικάστρου Σητείας διοργάνωσε στον χώρο του Σχολείου εκδήλωση με θέμα: «Το Κοσμολογικό Μοντέλο των Μινωιτών όπως εμφανίζεται στην μήτρα του Παλαικάστρου».

Ο ερευνητής Αρχαιοαστρονομίας δρ. Μηνάς Τσικριτσής σε μία κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου Σητείας παρουσίασε το θέμα και έβαλε σε λειτουργία το αντίγραφο του Μινωικού Υπολογιστή Εκλείψεων και προέβλεψε τις εκλείψεις που θα γίνουν στις:

  • 10 Ιανουαρίου 2020 έκλειψη παρασκιάς Σελήνης,
  • 5 Ιουνίου έκλειψη Σελήνης
  • και μια μοναδική μερική έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου που θα φαίνεται μοναδικά από το Παλαίκαστρο η κάλυψη του δίσκου του Ήλιου σε ποσοστό 17%.

Το κοινό εντυπωσιάστηκε από την εικόνα του μοντέλου, όπου στην μήτρα του Παλαικάστρου εμφανίζονται οι πλανήτες με τον Ήλιο και την Σελήνη και το φαινόμενο των Εκλείψεων σε μια περίοδο 18 ετών.

Πριν την ομιλία στον προαύλιο χώρο του σχολείου έγινε διαδραστικό εργαστήρι με το αντίγραφο του Μινωικού Υπολογιστή, όπου μικροί και μεγάλοι και πλήθος τουριστών της περιοχής παρακολούθησαν πώς οι Μινωίτες προσδιόριζαν τον χρόνο και την ώρα με βάση την κίνηση του Ήλιου και το γεωγραφικό πλάτος του τόπου τους, αφού το πείραμα έγινε τις μέρες κοντά στην Φθινοπωρινή Ισημερία.

ΠΗΓΗ: Cretalive, 18.9.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.9.2019

arxeion-politismou.gr και amfipolinews

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.