Η πλημμυρισμένη υπόγεια πόλη 5.000 ετών που βρέθηκε τυχαία στην Τουρκία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια υπόγεια πόλη εν μέρει βυθισμένη κάτω από το νερό και με εκτιμώμενη ηλικία περίπου 5.000 χρόνων ανακαλύφθηκε από δημοτικούς υπάλληλους της πόλης που προσπαθούσαν να προσδιορίσουν την αιτία των πλημμυρών σε διάφορα σπίτια στην περιοχή Avanos, στην κεντρική επαρχία Nevşehir της Τουρκίας Οι ιδιοκτήτες περίπου 15 κατοικιών στο δήμο Çalış της Avanos, που κατοικούνται από 2.200 άτομα, ενημέρωσαν τον δήμο ότι τα σπίτια τους γέμισαν νερό και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ή από πού προήλθε, όπως αναφέρει η dailysabah.com, τον Ιούνιο του 2019.

Τα ειδικά πληρώματα του δήμου άρχισαν να τραβούν νερό από τα σπίτια, αναζητώντας την αιτία της πλημμύρας, χρησιμοποιώντας μηχανές βαρέως τύπου για να ανοίγουν τις εισόδους μιας κλειστής σήραγγας για λόγους ασφαλείας η οποία είχε μείνει ξεχασμένη από τους ντόπιους. Μετά την είσοδό τους στη σήραγγα, οι εργάτες βρήκαν μια υπόγεια πόλη μερικώς πλημμυρισμένη με καθαρό νερό, που είχε προκαλέσει και την πλημμύρα στα σπίτια που βρίσκονταν πλησίον της σήραγγας και της πλημμυρισμένης πόλης.

Διαβάστε επίσης: Το θανατηφόρο μυστικό της Πύλης του Άδη που όποιος την πλησίαζε έβρισκε φρικτό θάνατο

Οι αρχικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η υπόγεια πόλη είχε τρεις ορόφους και αποτελούνταν από σπίτια, σήραγγες και τόπους λατρείας που εκτείνονταν για πέντε χιλιόμετρα. Τα μέρη της υπόγειας πόλης που βρίσκονται πλησιέστερα στην επιφάνεια χρησιμοποιήθηκαν από τους ντόπιους ως καταφύγιο ζώων μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν από αυτούς.

Ο Alaaddin Sarıtaş, από την Çalış, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören ότι η υπόγεια πόλη ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα πριν από 25 χρόνια όταν ένα παιδί έπεσε στη σήραγγα, αλλά οι είσοδοι καλύφθηκαν με χώμα για να αποφευχθούν περισσότερα ατυχήματα. Οι τοπικές ιστορίες αναφέρονται στην υπόγεια πόλη ως Gir-Gör, η οποία μεταφράζεται περίπου ως “μπες να δεις”. Η υπόγεια πόλη απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τις διάσημες υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, του Derinkuyu και του Kaymakli.

Η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή για τα οινοποιεία της στο ημιυπαίθριο κλίμα και το ηφαιστειογενές έδαφος, ενώ προσέλκυσε τα μεγαλύτερα κράτη της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Χετταίων, Φρύγων, Περσών, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Σελτζούκων και Οθωμανών. Ήταν επίσης μια από τις πρώτες περιοχές που υιοθέτησαν τον Χριστιανισμό και επιβίωσαν από τη δίωξη με την οικοδόμηση πόλεων και υπόγειων οικισμών. Παρά τους υπάρχοντες ιστορικούς οικισμούς και το συνεχιζόμενο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή, η Καππαδοκία πιστεύεται ότι περιέχει αναρίθμητες ιστορικές τοποθεσίες και αντικείμενα τα οποία ακόμα δεν έχουν βγει στην επιφάνεια.

diadrastika / Image by Pexels from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.