Το Βιβλίο του Ενώχ και τα Ταξίδια του στο Διάστημα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το «βιβλίο του Ενώχ» είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και μυστηριώδη απόκρυφα βιβλία στον κόσμο. Αφηγείται στον πρώτο ενικό ιστορίες που υποτίθεται ότι αφορούν τις δικές του εμπειρίες. Αρχικά έγινε σεβαστό κατά τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, αλλά στα τέλη του 4ου αιώνα σταδιακά αυτό άλλαξε ώσπου θεωρήθηκε αιρετικό και καταδικάστηκε από την Εκκλησία, έως ότου έγινε ένα «καταραμένο» βιβλίο οπότε και αποκλείστηκε από τα επίσημα ιερά βιβλία.

Διαβάστε επίσης: Τι φανερώνει το Βιβλίο του Ενώχ και αποκηρύχτηκε

Στο βιβλίο, αναφέρεται ότι ο Ενώχ δεν πέθανε, αλλά όπως περίπου ο προφήτης Ηλίας καθώς και ο Ηρακλής της ελληνικής μυθολογίας, “αναλήφθηκε στον ουρανό με άρμα φωτιάς.” Λίγα πρόσωπα στην διεθνή βιβλιογραφία της μυθολογίας και των θρησκειών, έχουν καταφέρει κάτι παρόμοιο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι “το βιβλίο του Ενώχ” γράφτηκε πολύ πριν από τη χριστιανική εποχή και είναι γεμάτο συμβολισμούς, όπως θεωρείται από διάφορους μελετητές. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για να υποβιβαστεί η ουσία του περιεχομένου του. Αν είναι έτσι, τότε πραγματικά έχει τραβήξει την προσοχή μας.

Διαβάστε επίσης: Γιγαντομαχία και Βιβλίο Ενώχ για Συνασπισμό Ερπετοειδών

Περιγράφει όλες τις υπερφυσικές εμπειρίες του Ενώχ πριν ανέβει στους ουρανούς. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία είναι όταν αναφέρει την επαφή που είχε με δύο “λαμπρά όντα”. Τι μπορεί να ήταν αυτά; Προφανώς δεν λέει ότι ήταν εξωγήινοι. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που υποστηρίζεται από διάφορους ουφολόγους και αναλυτές της Θεωρίας των Αστροναυτών.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ενώχ, για να δώσει περισσότερη δύναμη στην εμπειρία του ότι ήρθε σε επαφή και αντιμετώπισε όντα από έναν άλλο κόσμο, εξηγεί ότι έπλευσε στους ουρανούς για να επισκεφτεί άλλους κόσμους “σε ένα είδος πλωτού παλατιού”. Αυτό γίνεται “βούτυρο στο ψωμί” όλων των θεωρητικών με εναλλακτικές προσεγγίσεις, ειδικά όταν περιγράφεται πως «αυτό το “πλοίο” ήταν τεράστιο, σαν κομμένο γυαλί. Το πάτωμα είχε γυάλινες πλάκες και μέσα από το πάτωμα μπορούσες να δεις τα αστέρια που περνούσαμε». Αν δεν είναι διαστημόπλοιο, τότε τι είναι; Αλληγορικοί συμβολισμοί, απαντούν οι επίσημοι σχολιαστές και οι σκεπτικιστές.

Διαβάστε επίσης: Ανουνάκι: Τα μυστικά του Ενώχ! Ήταν αρχαίοι «θεοί» ή απλά ισχυροί χειριστές δαίμονες;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Ενώχ, δεν διστάζει να πει πως αυτά τα παράξενα όντα του μίλησαν για το Σύμπαν και του εξήγησαν μερικά από τα μυστικά του. Του φανερώνουν ακόμα ότι ο «ο Θεός έστειλε τους απεσταλμένους του, τους παρατηρητές του ουρανού, στη Γη πολύ καιρό, και αυτοί ο “παρατηρητές” αναμίχθηκαν με γυναίκες από τη Γη και δημιούργησαν μια νέα φυλή. Άραγε, να υποθέσουμε πως αυτοί οι “παρατηρητές”, ίσως, να ήταν οι γίγαντες πριν από τον Κατακλυσμό για τους οποίους αναφέρεται η Γένεση. Αν θα μπορούσε να είναι έτσι, τότε εδώ έχουμε μια σαφή σχέση μεταξύ του Βιβλίου του Ενώχ και του πρώτου βιβλίου της Βίβλου. Ο πιθανός συσχετισμός μπορεί να αποτελεί έναν από τους λόγους που το βιβλίο αποκηρύχτηκε.

Άραγε, ήταν τρελός ο Ενώχ; Έβλεπε οράματα; Ήταν ένας τυχοδιώκτης; Επικοινωνούσε πραγματικά με τα “εξωγήινα όντα”, “αγγέλους” κλπ; Κι επιπλέον πως θα μπορούσε, εκείνη την εποχή, να δημιουργήσει ιστορίες για άλλους κόσμους, όταν παράλληλα επικρατούσε η άποψη ότι η Γη ήταν επίπεδη; Πως ήταν δυνατόν να κάνει αναφορές για την σεληνιακή τροχιά και να λέει ότι η Γη χρειάζεται η 365 ημέρες για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο, να μιλά για τις κινήσεις των πλανητών και των κομητών, ακόμα και για την πυκνότητα των άστρων;

Το θέμα είναι ότι ο Ενώχ συνεχίζει να μιλά στο βιβλίο για πράγματα που θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν μόνο χιλιάδες χρόνια αργότερα. Πράγματα, που επιμένει ότι τα φωτεινά όντα του αποκάλυψαν. Εν ολίγοις, είναι ένα έργο που από μόνο του αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και εκπληκτικά απόκρυφα στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Tο Αποκαλυπτικό αλλά Απόκρυφο Βιβλίο του Ενώχ και οι Εκπεσόντες Άγγελοι

Επιπλέον, με σημερινές ορολογίες θα λέγαμε ότι περιγράφει άλλες διαστάσεις, διαστημικά ταξίδια στον χώρο, ίσως, και στον χρόνο, με κρυστάλλινα διαφανή διαστημόπλοια, ενεργειακά πεδία ασπίδας ή προστασίας των φυλακών, μυστηριώδεις δυνάμεις που περιελάμβαναν αστραπές, ανέμους, σύννεφα και αστέρια, έναν τόπο που ήταν πιο φωτεινός και από τον Ήλιο και όλα αυτά… με τη βοήθεια κάποιων “λαμπρών όντων’.

diadrastika / Image by Susana Gonzalez from Pixabay