Ο Ερμής κάθεται και κρατά το Κηρύκειο
Image by searagen from depositphotos

Ερμής. Οι επιρροές και ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Ερμής είναι ένας σημαντικός χαρακτήρας στη μυθολογία και έχει συνδεθεί με διάφορες περιόδους και πτυχές της ανθρώπινης παρουσίας και σκέψης, όπως o συμβολισμός, η μετέπειτα ζωή, η αλχημεία, η αστρονομία και η αστρολογία, ο εμπορικός τομέας, η επικοινωνία και πολλές άλλες. Είναι ένας πολυτάλαντος και πολυδιάστατος θεός και επιτελεί διάφορους ρόλους. Θεωρείται επίσης προστάτης των κλεφτών και των κερδοσκόπων.

Ο Ερμής στη μυθολογία και την αστρονομία

Ο χαρακτήρας του Ερμή στη μυθολογία

Η βασική εκδοχή θέλει να είχε πατέρα τον Δία και μητέρα του την Μαία, μία από τις Πλειάδες. Θεωρείται πως σχετίζεται με τα Καβείρια Μυστήρια, καθώς αυτά συνδέονται με τις λεγόμενες Ερμές (Ερμαί) ή Ερμαϊκές Στήλες, κάτι σαν οδοδείκτες, λίθινες στήλες που προσδιόριζαν ένα χωράφι, κλπ.

Διαβάστε επίσης: Το Κηρύκειο του Ερμή ως Άξονας του Πολυσύμπαντος

Ο Ερμής είναι ο αγγελιοφόρος των θεών στην ελληνική μυθολογία ενώ έχει και πολύ σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση των ψυχών στον Άδη. Σύμβολά του ήταν το κηρύκειο και τα φτερωτά σανδάλια.

Ο ρόλος του Ερμή στην καθοδήγηση των ψυχών

Η σημασία της καθοδήγησης των ψυχών στον Άδη, από τον Ερμή, αποτελεί έναν σημαντικό ρόλο στη μυθολογία γιατί βοηθά τις ψυχές να επιστρέψουν στο φως του ήλιου.

Η σημασία αυτή του Ερμή στην καθοδήγηση των ψυχών αναδεικνύει την πίστη των αρχαίων Ελλήνων στην ύπαρξη της ζωής μετά το θάνατο.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ερμής ήταν επίσης γνωστός ως ψυχοπομπός, ή ο οδηγός των ψυχών στον κάτω κόσμο. Έτσι, η επιρροή του Ερμή στην αστρολογία και τη μυθολογία αναδεικνύει τον ρόλο του ως οδηγού και επικοινωνίας, τόσο στο φυσικό όσο και στο πνευματικό πεδίο. Η σχέση του με το μεταφυσικό είναι, επίσης, μεγάλη.

Ο Ερμής ως Πλανήτης και Ρωμαίικός Θεός

Ως θεός της επικοινωνίας, ο Ερμής ήταν ο μεσολαβητής μεταξύ των θεών και των ανθρώπων, ενώ ως θεός της αστρονομίας, συνδέεται με τον πλανήτη Ερμή, ο οποίος είναι ο εσωτερικός πλανήτης του ηλιακού συστήματος και είναι επίσης γνωστός ως ο γρηγορότερος πλανήτης.

Ο πλανήτης Ερμής έχει σημαντική σημασία για την αστρονομία και την εξέλιξη της επιστήμης, καθώς η μελέτη του μας βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερο τον ήλιο και τον πλανήτη μας. Επιπλέον, ο Ερμής συνδέεται με την ιστορία της αστρονομίας, καθώς ήταν ο θεός της αστρολογίας και, κατά ένα τρόπο, των προφητειών.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Στη ρωμαϊκή μυθολογία, ο Ερμής αντιστοιχεί στον θεό Μερκούριο, ο οποίος συνδέεται με τον εμπορικό τομέα και την επικοινωνία. Επιπλέον, ο Ερμής έχει συνδεθεί με την ιστορία και την παράδοση, καθώς ήταν θεός των ταξιδιών και των αθλητικών αγώνων.

Σημασία του Ερμή ως Τρισμέγιστος

Ο Ερμής Τρισμέγιστος ή Θωθ στην Αιγυπτιακή μυθολογία, είναι μια μυθική φιγούρα που ταυτίζεται με τον Έλληνα θεό Ερμή, συνδέθηκε επίσης με τη διαδικασία της πνευματικής μεταμόρφωσης.

Υπάρχουν αρκετά κείμενα και αποφθέγματα που αποδίδονται στον Ερμή Τρισμέγιστο, με το πιο γνωστό από όλα “όπως επάνω, έτσι και κάτω”, το οποίο έχει επιδεχτεί αρκετών ερμηνειών.

Ως Τρισμέγιστος, ο Ερμής, συνδέει άμεσα τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό με τον αρχαίο Ελληνικό, με πολλούς τρόπους, από τον πιο απλό έως τον πιο σύνθετο και περίπλοκο, όπου κανόνιζε για τη μεταφορά της ψυχής σε ένα άλλο σύμπαν.

Διαβάστε επίσης: Ερμή Τρισμέγιστου: ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Αποτελούσε την ενσαρκωμένη σκέψη, είχε ανακαλύψει ή εφεύρει μια σειρά από χρήσιμα πράγματα όπως η γλώσσα, το αλφάβητο, διάφορες τέχνες και επιστήμες. Λέγεται ότι ονομάστηκε Τρισμέγιστος επειδή είχε τριπλή ιδιότητα: φιλόσοφος, γιατρός και βασιλιάς. Επίσης, ήταν σύμβολο της θείας διάνοιας

Ο Ερμής στην αστρολογία και την αλχημεία

Η συσχέτιση του Ερμή με την επικοινωνία και την ευφυΐα

Ο Ερμής ήταν επίσης γνωστός ως θεός του εμπορίου, των κλεφτών και των ταξιδιωτών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας και της κίνησης στον χαρακτήρα του.

Θεωρείται επίσης προστάτης των τυχερών παιχνιδιών και κατ επέκταση της διάνοιας που χρειάζεται κάποιος για να μπορεί να κερδίζει σε αυτά τα παιχνίδια 

Έτσι, η συσχέτιση του Ερμή με την επικοινωνία και τη διάνοια μπορεί να ανιχνευθεί στις μυθολογικές του καταβολές.

Ο ρόλος του Ερμή στην αλχημεία ως σύμβολο μεταμόρφωσης

Στην αλχημεία, ο Ερμής είναι σύμβολο μεταμόρφωσης και μετάβασης. Οι Αλεξανδρινοί αλχημιστές παρουσίασαν τον Ερμή ως οδηγό για τη μεταμόρφωση της ψυχής και οι διδασκαλίες του θεωρήθηκαν πηγή φώτισης και διορατικότητας.

Το φίδι, το οποίο συχνά απεικονίζεται στο κηρύκειο, είναι ένα άλλο σημαντικό σύμβολο στην αλχημεία και σχετίζεται με τη διαδικασία της αποβολής του παλιού δέρματος και της πνευματικής αναγέννησης.

Διαβάστε επίσης: Τρισμέγιστος: Ο Ερμής των Ελλήνων και ο Θωθ των Αιγυπτίων

Έτσι, ο ρόλος του Ερμή ως σύμβολο μεταμόρφωσης είναι μια σημαντική πτυχή του χαρακτήρα του.

Η επιρροή του Ερμή στην αστρολογία και τα ωροσκόπια

Στην αστρολογία, ο Ερμής συνδέεται με την επικοινωνία, την ευφυΐα, τη διάνοια και τη γλώσσα. Η επιρροή του φαίνεται συχνά στον τρόπο που σκεφτόμαστε, μαθαίνουμε και απορροφούμε πληροφορίες.

Όταν ο Ερμής βρίσκεται στους Διδύμους, για παράδειγμα, δίνει έμφαση στην επιδίωξη της γνώσης και της πνευματικής ανάπτυξης.

Λέγεται ότι επηρεάζει την προσωπικότητα και τις σχέσεις μας, καθώς και την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να σκεφτόμαστε κριτικά.

Η θέση του πλανήτη στο ωροσκόπιό μας μπορεί επίσης να υποδεικνύει πώς επικοινωνούμε με τους άλλους και πώς επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Για παράδειγμα, μια ισχυρή τοποθέτηση Ερμή μπορεί να υποδηλώνει ταλέντο στη γραφή, τη δημόσια ομιλία ή τη διδασκαλία.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, inewsgr.com, aristoteleioastronomia.weebly.com
diadrastika / Image by searagen from depositphotos.com